Η Μπαρτσελόνα θέλει να μεταμορφώσει στρατόπεδα προσφύγων της Λέσβου (βίντεο)

0
52

Η Μπαρτσελόνα είναι ένας σύλλογος που ενδιαφέρεται για πολλά παραπάνω πράγματα από το καθαρά αθλητικό κομμάτι. Οι άνθρωποι των «μπλαουγκράνα» θέλουν -όσο μπορούν στην εποχή του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού- να κάνουν πράξη του σύνθημα «Mes que un club» («Κάτι παραπάνω από σύλλογος»), επεκτείνοντας τις δραστηριότητές τους και εκτός γηπέδων.

Ειδικά στο θέμα των προσφύγων έχει επιδείξει ιδιαίτερο ζήλο, σε μια εποχή που το πρόβλημα συνεχίζει να υφίσταται. Χαρακτηριστικές είναι οι επισκέψεις των βετεράνων του κλαμπ στην Ελλάδα και τα φιλικά που έδωσαν, όπως αυτό κόντρα στους παλαίμαχους του ΠΑΣ Γιάννινα.

Αυτήν τη φορά η Μπαρτσελόνα δεν θα μπει στο γήπεδο, αλλά θα το δημιουργήσει, καθώς στοχεύει να δώσει την ευκαιρία στα παιδιά προσφύγων που ζουν σε προσωρινά καταλύματα στη Λέσβο, να παίξουν και να αγαπήσουν το άθλημα.

Οι διοργανωτές αναφέρουν πως οι ποδοσφαιρικές προπονήσεις για τα παιδιά που φιλοξενούνται σε δύο καταυλισμούς προσφύγων στο ελληνικό νησί, προωθούν τον διάλογο, τον σεβασμό και την ανεκτικότητα μεταξύ των νέων συμμετεχόντων, συμβάλλοντας στην ελάφρυνση του άγχους και στην ανάπτυξη των φιλικών σχέσεων.

«Γνωρίζουμε ότι μπορούμε να τους επηρεάσουμε, να τους βοηθήσουμε να ονειρευτούν και να τους δείξουμε το μέλλον» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Μπαρτσελόνα και της Barca Foundation, Ζόρντι Καρντονέρ.

Η Λέσβος είναι μια από τις κύριες πύλες στην Ευρώπη για τους πρόσφυγες που εγκατέλειπαν τις συγκρούσεις των χωρών τους. Εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες πέρασαν από την Ελλάδα στην αιχμή της μεταναστευτικής κρίσης στην Ευρώπη το 2015 και το 2016.

Εκατοντάδες παιδιά είναι μέλη του προγράμματος Barca Soccer FutbolNet από την υλοποίησή του τον Ιούλιο του 2017, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και της ΜΚΟ Movement on thw Ground.

Παιδιά από δύο στρατόπεδα προσφύγων παρακολουθούν την ακαδημία ποδοσφαίρου στο νησί. Οι προπονήσεις διαρκούν δύο ώρες και πραγματοποιούνται τρεις φορές την εβδομάδα. Στο πρόγραμμα απασχολούνται ως προπονητές, πρόσφυγες στους οποίους έχει χορηγηθεί άσυλο.

«Αυτά τα παιδιά είναι ασυνόδευτοι ανήλικοι. Είναι εδώ χωρίς γονείς και δεν έχουν κανέναν να τους πει τι είναι σωστό και τι λάθος», υποστήριξε ο Αέσα Όσο, που είναι προπονητής από την Συρία. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πρόσθεσε: «Έτσι, μέσω του προγράμματος μαθαίνουν πολλές αξίες όπως ο σεβασμός και η ομαδική εργασία».

Το ένα τρίτο των συμμετεχόντων του προγράμματος είναι κορίτσια. Η Μπαλούτ Αλί από το Πακιστάν, που ζει σε στρατόπεδο της Λέσβου μαζί με τις τρεις αδελφές της, ονειρεύεται να γίνει προπονητής ποδοσφαίρου. «Έλεγαν ότι το ποδόσφαιρο ήταν μόνο για αγόρια και όχι για κορίτσια. Τώρα όμως δεν υπάρχει καμία διαφορά. Είμαστε ίσοι», δήλωσε η 15χρονη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here