Οι μεικτές αποδοχές μας στην Ελλάδα παραμένουν στα ίδια επίπεδα με το 2006 – Κρατήσεις έως και 44%

Αυτό τα λέει όλα. Διότι είναι προφανές ότι κανένα από τα προϊόντα που πωλούνται στην αγορά, καμία από τις υπηρεσίες που παρέχονται δεν έχουν -πλην ελαχίστων εξαιρέσεων- την τιμή που είχαν στα μέσα της προ-προηγούμενης 10ετίας.

Το 2009, πριν ξεσπάσει η κρίση, το μέσο ετήσιο μισθολογικό κόστος είχε προσεγγίσει μέχρι και τα 25.000 ευρώ. (σ.σ 24569 ευρώ το 2009). Από τότε ξεκίνησε η κατρακύλα λόγω της οικονομικής κρίσης. Πέσαμε κάτω από τις 20.000 ευρώ το 2017 και το 2018 και το αποκορύφωμα ήταν η πανδημία με το αναγκαστικό κλείσιμο επιχειρήσεων, τις αναστολές συμβάσεων εργασίας που οδήγησαν τις μέσες ετήσιες απολαβές στα 18.834 ευρώ.

Έκτοτε, η πορεία είναι ανοδική. Όμως υπάρχει ακόμη αρκετός δρόμος για να καταγραφεί και στην Ελλάδα αυτό που καταγράφεται σε όλες τις υπόλοιπες χώρες: κάθε χρόνο, οι μέσες ετήσιες απολαβές να καταγράφουν ένα νέο ιστορικό υψηλό.

Και αν οι χαμηλές ονομαστικές αποδοχές συνιστούν το ένα σκέλος του προβλήματος, οι συνολικοί συντελεστές υπολογισμού των κρατήσεων για φόρους και ασφαλιστικές εισφορές σε συνδυασμό με την… ξεπερασμένη επιδοματική πολιτική για τις οικογένειες με παιδιά, συνιστά το άλλο σκέλος.

Η Ελλάδα, για όλους τους τύπους νοικοκυριών -από εργένηδες μέχρι παντρεμένους και οικογένειες με παιδιά- εφαρμόζει σαφώς υψηλότερους συντελεστές από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ ενώ σε κάποιες κατηγορίες νοικοκυριών (δυστυχώς σε αυτά που έχουν και ανήλικα μέλη) οι τελικές κρατήσεις κατατάσσουν τη χώρα στην πρώτη 10άδα. Να το δούμε στην πράξη;

1. Για να εργαστεί ένας εργένης που θα εισπράττει τα δύο τρίτα του μέσου μισθού, ο εργοδότης θα πληρώσει 15.769 ευρώ συν 3.515 ευρώ εργοδοτικές εισφορές αλλά ο εργαζόμενος θα εισπράξει 12.639 ευρώ. Έχουμε δηλαδή συνολικές κρατήσεις 34,5%.

2. Στον εργένη με τον μέσο μισθό των 23.536 ευρώ θα μείνουν καθαρά 17.707 ευρώ και ο συντελεστής κρατήσεων ανεβαίνει στο 38,5%.

3. Αν κάποιος φτάνει στα 39305 ευρώ, τότε έχει συντελεστή κρατήσεων 44% και του μένουν 26.906 ευρώ δηλαδή περίπου 1920 ευρώ καθαρά τον μήνα.

4. Η χειρότερη ελληνική επίδοση καταγράφεται στις οικογένειες στις οποίες μπαίνει ένας μισθός αλλά υπάρχουν και δύο ανήλικα παιδιά. Στα 19921 ευρώ διαμορφώνονται οι καθαρές αποδοχές και οι συνολικές κρατήσεις είναι στο 37,1% ένα από τα έξι υψηλότερα ποσοστά μεταξύ όλων των χωρών μελών του ΟΟΣΑ.

Written by admin

Η Αλλαγή της Σοφίας Βόσσου: Από Την Αλλαγή της Γάζας στην Αυτόματη Κλειδώνει η Τάπα

Μπέλα Χαντίντ: Ξέσπασε η Μπαρ Ραφαέλι εναντίον της για ψευδή ανάρτηση υπέρ της Γάζας – «Δεν έμαθες από τα λάθη της Τζίτζι;»