Σχέσεις: Τρεις λόγοι που το σεx δεν είναι πια ικανοποιητικό σε μια σχέση

Το σεx μπορεί να εντοπίζεται «παντού» και όμως αποτελεί ταμπού για πολλά ζευγάρια που, αντί να μιλήσουν ανοιχτά για αυτό το ζωτικό στοιχείο της σχέσης όταν κάπου χωλαίνει, θα προτιμήσουν τη σιωπή και θα υπομείνουν την ψυχική δυσφορία.

Για όποιον και όποια εντοπίζει σκιές σε αυτόν τον τομέα της σχέσης, ο Δρ Mark Travers, Αμερικανός ψυχολόγος με σπουδές στα Πανεπιστήμια του Κόρνελ και του Κολοράντο, προτείνει τρία βασικά ζητήματα στα οποία ενδεχομένως θα πρέπει να εστιάσουν.

1. Το σεξ γίνεται από επιθυμία ή απλή υποχώρηση;

Οι υποχωρήσεις είναι κανόνας στο παιχνίδι των σχέσεων, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχουν όρια. Ένα από αυτά τα όρια αποτελεί και η σεξουαλική ζωή του ζευγαριού, στην οποία η συμμετοχή θα πρέπει να γίνεται από επιθυμία και όχι για το χατίρι του άλλου συντρόφου. Το «αλτρουιστικό σεx» είναι συχνότερο απ’ όσο θα σκεφτόμασταν, με μια ενδιαφέρουσα μελέτη που επικαλείται ο καθηγητής (2021, Psychology and Sexuality) να αποκαλύπτει ότι το 60% των ανδρών που συμμετείχαν ανέφεραν πως επί έναν χρόνο έκαναν σεξ με συναίνεση μεν, απρόθυμα ωστόσο δε, για χατίρι και μόνο των συντρόφων τους.

Τέτοιες υποχωρήσεις γίνονται από άτομα και των δύο φύλων με σημαντικές επιπτώσεις στη σχέση, τη σεxουαλική ικανοποίηση και την ψυχική υγεία. Αντ’ αυτού λοιπόν, σύμφωνα με τον ειδικό, θα πρέπει να σεβόμαστε πρώτα την επιθυμία μας.

2. Μήπως γίνεται υπερκατανάλωση πορνό;

Η παρακολούθηση ταινιών πορνό μπορεί να αποδειχθεί δίκοπο μαχαίρι για τη σχέση. Πρόσφατη έρευνα κατέληξε ότι το πορνό που «καταναλώνεται» μεμονωμένα από τον έναν σύντροφο θα λειτουργήσει αρνητικά ως προς την ευχαρίστηση από το σεξ και τη σχέση. Εν αντιθέσει, όταν γίνεται από κοινού η παρακολούθηση πορνό:

θα μπορούσε να αναδείξει τις κοινές προτιμήσεις στις σεξουαλικές τάσεις, προτιμήσεις και διαθέσεις. Οι άνθρωποι που ταιριάζουν χτίζουν καλύτερες σχέσεις.
δρα έναντι της πλήξης στη σχέση και υπέρ της αναζωπύρωσης του σεξουαλικού ενδιαφέροντος μεταξύ των συντρόφων
προωθεί την έντονη σεξουαλική επικοινωνία και τον πειραματισμό, επαναφέροντας τον ενθουσιασμό για το σεξ.

Ίσως εντέλει οι παρόμοιες ή όχι προτιμήσεις σχετικά με το πορνό να αντικατοπτρίζουν και το πόσο ταιριάζουν οι σύντροφοι σεξουαλικά.

3. Είναι αμοιβαία η ευχαρίστηση;

Μόλις το 4% των γυναικών έναντι 50% των ανδρών έρχονται σε οργασμό σε κάθε ερωτική συνεύρεση, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Evolutionary Behavioral Sciences. Τα αντίστοιχα ποσοστά σε άλλη μελέτη στο Archives of Seχual Behavior είναι 33% και 75%. Εν προκειμένω τα ποσοστά περιγράφουν το «οργασμικό κενό», το φαινόμενο που κυριαρχεί σε πολλές σχέσεις και οφείλεται στη δυσκολότερη επίτευξη του οργασμού από τη γυναίκα λόγω πολυπλοκότερων βιολογικών μηχανισμών.

Το οργασμικό κενό μπορεί να κλείσει, διατείνεται ο Δρ Travers και παραθέτει tips που έχουν αναδείξει σχετικές μελέτες όπως:

το στοματικό σεx και τη διέγερση με τα χέρια αποτελούν κλειδί για τον γυναικείο oργασμό
σέxι εσώρουxα, μασάζ και τεχνικές χαλάρωσης, νέες στάσεις σεx ή ένα ντους/αφρόλουτρο αποτελούν πρακτικές που φέρνουν κοντά στον οργασμό και τους δύο συντρόφους.

Ελένη Ψυχούλη: «Για τους μεγάλους το σεx είναι υπερεκτιμημένο – Πόσα χρόνια πια»

Εύα Λάσκαρη: Ποζάρει και μοιράζει απανωτά ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΑ – φώτο