Σεξ, προβλήματα και ανασφάλειες: Πώς δύο εραστές θα έχουν μία υγιή σχέση;

Η σεξουαλική πράξη είναι μία συνάντηση, είναι απλό και το κάνουμε σύνθετο

Πολλοί από εμάς δυσκολευόμαστε να είμαστε ειλικρινείς με τον εραστή μας, παρόλο που η ερωτική πράξη -ευτυχώς- έχει πάψει να αποτελεί θέμα ταμπού.

Παλαιότερα, η φάση ήταν λίγο διαφορετική. Ήταν πιο έντονο το “κυνήγι”, πιο συχνό το φλερτ τετ α τετ και λιγότερο το άγχος. Τώρα η “διαδικασία” ξεκινά συνήθως από τα μηνύματα, ίσως και από μία οθόνη, ενώ η συνάντηση πραγματοποιείται αργότερα.

Αυτό δεν είναι κακό! Απλά κάθε εποχή φέρνει και καινούργιες «πρακτικές», θα λέγαμε. Είναι το διαδίκτυο, η πληροφορία, το βίντεο, η εικόνα, η τεχνολογική εξέλιξη, η παγκοσμιοποίηση… Έτσι, η ερωτική πληροφορία απέκτησε ένα στίγμα ελευθερίας και ο άνθρωπος περνά -πιθανόν- πιο ευχάριστα.

Σύμφωνα με έρευνα που διεξάχθηκε στην Ελλάδα, οι άνδρες φέρνουν στο νου τους το σεξ κάθε 28 λεπτά και οι γυναίκες κάθε 51 λεπτά! Ακόμη, αποδείχθηκε ότι η συχνότητα των επαφών στα ζευγάρια κυμαίνεται 1-2 φορές την εβδομάδα.

Τα οικονομικά και εργασιακά προβλήματα και όσα αυτά φέρουν -γκρίνια, άγχος, θυμό- μπορεί να μας “δυσκολέψουν” να έχουμε ερωτική ζωή. Όταν σκέφτεσαι πώς θα πληρώσεις αύριο το ρεύμα ή το ενοίκιο, δεν έχεις όρεξη για κρεβάτι ή να “ψαχτείς”. Μπορείς να “κάνεις delete’’ αυτά τα προβλήματα; Αν ναι, μαγκιά σου!

Ένας άνδρας, ο οποίος έχει προβλήματα στην δουλειά του, δεν είναι δημιουργικός, δεν είναι παραγωγικός, πώς θα μπορέσει τη νύχτα να είναι “κυνηγός’”; Αν πάλι μία γυναίκα δεν ευχαριστιέται τίποτα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και τα κάνει όλα αναγκαστικά, πώς θα έχει ερωτική διάθεση όταν βρεθεί με το σύντροφό της; Ερωτικός είναι αυτός που απολαμβάνει ό,τι κάνει στη ζωή του. Πώς το απολαμβάνει; Το έχει επιλέξει. Έχει επιλέξει τη δουλειά που κάνει, τα ρούχα που θα φορέσει, το φαγητό που θα μαγειρέψει σήμερα, το μαγαζί που θα διασκεδάσει, την παράσταση που θα δει… Επομένως, επιλογή και ευχαρίστηση πάνε μαζί! Αν δεν έχω επιλέξει κάτι, δεν μπορώ να το ευχαριστηθώ!

Ακόμη, αν κάποιος δεν είναι γενικά ευχαριστημένος από τη ζωή του και την εικόνα του, δεν θα είναι ικανοποιημένος ούτε από την ερωτική του ζωή. Για να απολαύσουμε το σεξ, χρειάζεται πρώτα να γίνομαι “αντιρατσιστές’’ με τον εαυτό μας, να δεχτούμε και να αγαπήσουμε εμάς τους ίδιους και το σώμα μας, είτε είμαστε κοντοί ή ψηλοί είτε “με κιλά παραπάνω” ή αδύνατοι. Θα μου πείτε τώρα: “Στα λόγια όλα εύκολα είναι!” Θα συμφωνήσω! Στην πράξη θέλει δουλειά για να αποδεχτούμε τον εαυτό μας με τα “καλά” του αλλά και με τα “ελαττώματα” του!

Ερωτήματα γύρω από το σεξ και τη σχέση μεταξύ εραστών

Πόσο συχνά το σεξ αποτελεί μόνο μία σωματική επαφή;

Πολλοί νέοι το προσεγγίζουν και το βιώνουν έτσι, με αποτέλεσμα να μην παίρνουν καμία ικανοποίηση, ακόμη και να πληγώνονται, συγκεντρώνοντας τραυματικές σεξουαλικές εμπειρίες, αφού στην πραγματικότητα δεν συσχετίζονται, δεν συναντιούνται με τον άλλον/η. Ας μην ξεχνάμε ότι η σεξουαλική επαφή είναι μία συνάντηση. Δεν αποτελεί απλά μία στιγμή που τελειώνει και δεν έχει καμία σημασία.

Υπάρχει «κατάλληλη στιγμή» για να κάνουμε σεξ;

Όχι, φυσικά! Νομίζουμε ότι πρέπει οπωσδήποτε πριν την πολυπόθητη συνάντηση να έχουμε κάνει μπάνιο, να είμαστε ξεκούραστοι για να αποδώσουμε, να μην έχουμε την επόμενη πρωινό ξύπνημα. Όλα τα παραπάνω και άλλα μας προβληματίζουν και μας μπλοκάρουν, με αποτέλεσμα να μην συναντιόμαστε ποτέ. Πέφτουμε στην παγίδα της ενοχοποίησης, να μην νιώσω ότι με κρίνουν! Νομίζουμε ότι πρέπει να είναι όλα τέλεια για να γίνει η συνάντηση και τελικά δεν γίνεται ποτέ. Προτιμήστε, λοιπόν, να γίνει η συνάντηση, ακόμα και αν δεν είναι όλα τέλεια και να θυμάστε: “Δεν μπορεί να είναι πάντα όλα τέλεια!”.

Σεξουαλική επαφή που δεν συνοδεύεται από αγκαλιά είναι μισή;

Η αγκαλιά ουσιαστικά ενώνει δύο κορμιά, δεν αρκεί η σεξουαλική πράξη από μόνη της. Σχετικά με αυτό, στην εκπομπή του Alpha “Οδηγός Καλής Ζωής” η κλινική ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια Άννα Κανδαράκη είχε αναφέρει ένα ενδεικτικό παράδειγμα: «Ο άντρας περίμενε από την σύζυγο να κάνει αγκαλιά σαν ένδειξη αποδοχής και αναγνώρισης ότι της άρεσε η επαφή. Η γυναίκα, από την άλλη, περίμενε να λάβει αγκαλιά σαν ένδειξη συντροφικότητας και ότι “δεν με θέλεις μόνο για το σεξ”. Τελικά, κανείς δεν έκανε το πρώτο βήμα. Εδώ, το ζήτημα ποιο είναι; Λεκτικοποιείστε την επιθυμία σας, πάρτε την πρωτοβουλία! Πείτε τα “θέλω” σας!».

Κλινική Ψυχολόγος Άννα Κανδαράκη

Φυσικά, άλλα ζητάει ένα εικοσάχρονος, άλλα ένας τριαντάχρονος και άλλα ένας σαραντάχρονος. Στα 20 μάλλον θα θαυμάσω ένα γυμνασμένο-καλλίγραμμο κορμί! Στα 40, όμως, πιθανόν δεν θα είναι αρκετό μόνο αυτό! Ποθούμε εκείνον/η που θαυμάζουμε! Αυτός ο άνθρωπος μας διεγείρει ερωτικά και μας ελκύει! Όπως θαυμασμός και έρωτας πάνε μαζί σε όποια ηλικιακή ομάδα και αν ανήκουμε, έτσι υπάρχουν και κάποιες απλές αλλά καθοριστικές συμπεριφορές που χρειάζεται να υιοθετήσουμε αν θέλουμε να έχουμε μία “ζωντανή’’ ερωτική ζωή.

Τολμάμε να πούμε τα «θέλω» μας στον άλλον.
Να μιλήσουμε, δηλαδή, με αίτημα, να εξωτερικεύσουμε τις επιθυμίες μας. Παράδειγμα, λέμε συχνά οι γυναίκες: “Δεν κοιμήθηκα το βράδυ!”. Τι να καταλάβει ο άλλος από αυτό; Καλύτερα να το πούμε ξεκάθαρα: “Θέλω να με πάρεις αγκαλιά, θέλω να μου μιλάς το βράδυ.” Έτσι, θα καταλάβει τι πρέπει να κάνει.

Δεν φοβόμαστε να τον εμπιστευτούμε.
Δυσκολευόμαστε να εμπιστευθούμε τον άλλον. Μία συνάντηση δύο ανθρώπων και η εξέλιξη αυτής επηρεάζεται από το πόσο ολοκληρωμένοι ήδη νιώθουμε από τις προηγούμενες ερωτικές εμπειρίες μας ή σχέσεις μας. Μία ερωτική σχέση έχει πετύχει όταν ο άνδρας μπορεί να φροντίσει την γυναίκα, χωρίς να νιώσει ότι υποτάσσεται, ότι την υπηρετεί. Από την άλλη, η γυναίκα είναι ευτυχισμένη, αν απολαμβάνει να φροντίζει τον εραστή της, χωρίς να νιώσει ότι εκείνη την στιγμή την περιορίζει ή την υποχρεώνει.

«Πανδημία Μοναξιάς»
Πριν την έλευση της νόσου Covid-19, υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει η “πανδημία της μοναξιάς”. Έχουμε συνηθίσει να είμαστε μόνοι μας, “κλεισμένοι στο καβούκι μας”. Έχουμε ξεχάσει να μοιραζόμαστε το φαγητό μας, τα ρούχα μας, τα συναισθήματα μας, ακόμα και το κρεβάτι μας. Ας κοιμηθούμε αγκαλιά αν το θέλουμε, χωρίς να σκεφτόμαστε πώς θα εξελιχθεί μετά. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει το “αύριο”!

Έτσι, γίνεται η συνάντηση, η σεξουαλική πράξη. Είναι τόσο απλό και το κάνουμε σύνθετο! Απελευθερωθείτε, τολμήστε και απολαύστε!

 

 

Survivor Spoiler: Ποιος θα αποχωρήσει από το ριάλιτι επιβίωσης;

Ιωάννης Παπαζήσης: Τα επαγγέλματα πριν την υποκριτική και ο λόγος που κινήθηκε νομικά για μία δουλειά