>

Κυρίζογλου-απορρίμματα: Ο κ. Φάμελλος παραχαράσσει-κακοποιεί τα λεγόμενα μου 

Κόντρα έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον αναπληρωτή υπουργό Σωκράτη Φάμελλο και τον πρόεδρο της ΠΕΔ-ΛΜ, Λάζαρο Κυρίζογλου, με με αφορμή την τοποθέτηση του υπουργού στο 5ο Φεστιβάλ Ανακύκλωσης του Δήμου Θεσσαλονίκης. Όλα ξεκίνησαν με την κριτική που άσκησε ο Λάζαρος Κυρίζογλου στον αναπληρωτή υπουργό για τη στάση που κράτησε απέναντι στους δημάρχους, με το Σωκράτη Φάμελλο να απαντά μέσω social media:

«Μεγάλη η αγωνία του προέδρου της ΠΕΔ ΚΜ Λάζαρου Κυρίζογλου στη σημερινή ημερίδα ανακύκλωσης του Δήμου Θεσσαλονίκης. Βιάστηκε να φύγει και να βγάλει ανακοίνωση κατά της τοποθέτησής μου. Τι κρίμα! Εάν έμενε θα παρακολουθούσε τον εποικοδομητικό διάλογο, τις τοποθετήσεις του προέδρου του ΦοΔΣΑ ΚΜ και των αντιδημάρχων Θεσσαλονίκης και Παύλου Μελά, που συνηγόρησαν και επικρότησαν τις προτάσεις του ΥΠΕΝ, που ήδη αποτελούν θεσμικό πλαίσιο για τη χώρα, αφορούν στην ανακύκλωση και επικροτήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πρόσφατο Forum Κυκλικής Οικονομίας. Ίσως αυτή η καθολική αποδοχή των πολιτικών της κυβέρνησης και του ΥΠΕΝ να τροφοδοτεί την αγωνία του. Γι’ αυτό και σήμερα, αναφέρθηκε ξανά και άσκοπα στην καύση. Από την πλευρά μου προτείνω στον Λάζαρο Κυρίζογλου να συμβουλευτεί εκ νέου τα κείμενα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και βέβαια, τον καλούμε στη συμμαχία της ανακύκλωσης, χωρίς περιττές αγωνίες.

ΥΓ. Αλήθεια, από πότε είναι «πατερναλιστικό» να επιδιώκει μια κυβέρνηση αύξηση της ανακύκλωσης και αποφυγή των ευρωπαϊκων προστίμων; Είναι υποχρέωσή μας να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αναβαθμίσουμε την απόδοση της ανακύκλωσης. Κάτι που μπορεί να γίνει μπορεί μόνο από τους Δήμους και με τους Δήμους, που έχουν την αποκλειστική αρμοδιότητα της διαχείρισης απορριμμάτων. Και καλώς την έχουν».

Σήμερα ήρθε και απαντηση του κ. Κυρίζογλου:

«Τι κρίμα! Ο κ. Σ. Φάμελλος αναπληρωτής υπουργός παραχαράσσει-κακοποιεί τα λεγόμενα μου και προβαίνει σε αυθαίρετες κρίσεις.

Στην απάντηση του, μεταξύ των άλλων, αναφέρει για μένα : «…. Γι’ αυτό και σήμερα, αναφέρθηκε ξανά και άσκοπα στην καύση….». Η δική μου τοποθέτηση, στο σύντομο χαιρετισμό μου στο 5ο Φεστιβάλ Ανακύκλωσης του Δήμου Θεσσαλονίκης, για μια πλήρη-ολοκληρωμένη διοίκηση-διαχείριση των απορριμμάτων, ήταν: πρόληψη ώστε να μην δημιουργούνται περιττά απορρίμματα, επανάχρηση απορριμμάτων (όσα μπορεί να επαναχρησιμοποιηθούν), ανακύκλωση, κομποστοποίηση και ό,τι δεν ανήκει σε καμία από τις ανωτέρω κατηγορίες, να αξιοποιείται ενεργειακά (ζεστό νερό, ηλεκτρικό ρεύμα) με καύση, όπως εδώ και δεκαετίες γίνεται σε πολλές χώρες της «οπισθοδρομικής» Ευρώπης. Αυτήν την πρακτική ν’ ακολουθήσει και η δική μας «προοδευτική» χώρα, στην οποία τα απορρίμματα θάβονται στα σπλάχνα της «μάννας γης»!!!

Αλήθεια τι φοβάται ο κ. Υπουργός, ενώ είναι γνώστης του ζητήματος και δεν μιλάει καθαρά και μια ολοκληρωμένη πρόταση διαχείρισης των απορριμμάτων; Μήπως φοβάται το εσωκομματικό ιδεοληπτικό ακροατήριό του; Αυτά προς το παρόν.»

ΟΠΑ: 305 ευρώ η μέση μηνιαία δαπάνη στα σούπερ μάρκετ

Κάπνισμα: H ελληνική μέθοδος για να το κόψετε