Υγεία: Σύνδρομο Korsakoff, ποιά είναι τα συπτώματα

Το σύνδρομο Korsakoff ειναι διαταραχή που προκαλείται απο έλλειψη θειαμίνης, η οποία συχνά συνδέεται με τις φτωχές θρεπτικές συνήθειες ατόμων, με χρόνια κατάχρηση αλκοόλ, με τον καρκίνο του στομάχου, την αιμοδιάλυση, την παρατεταμένη ενδοφλέβια υπερσίτιση και τη γαστρική πτύχωση.

Tα συμπτωματα του συνδρόμου είναι μυθοπλασία, απάθεια, παθητικότητα και έκπτωση πρόσφατης μνήμης.

Το σύνδρομο Korsakoff συχνά συνοδεύεται με εγκεφαλοπάθεια wernicke, η οποία είναι συνοδό σύνδρομο με σύγχυση, αταξία και οφθαλμοπληγία.

Οι σαρώσεις ΡΕΤ δείχνουν ότι υπάρχει μια μείωση του μεταβολισμού της γλυκόζης στο μετωπιαίο και στο βρεγματικό, βλάβες των διεγκεφαλικών πυρήνων της μέσης γραμμής και φλοιώδης ατροφία. Σοβαρή βλάβη του έσω ραχιαίου πυρήνα αναπόφευκτα οδηγεί σε έλλειμμα μνήμης. Επιπλέον, αλλοιώσεις στην μέση γραμμή και στον πρόσθιο θάλαμο και θαλαμικά έμφρακτα μπορεί να οδηγήσουν σε αμνησία.

Συνήθως συνιστώνται και επιπλέον εξετάσεις όπως ο έλεγχος της αλβουμίνης του ορού του αίματος, έλεγχος της βιταμίνης Β1 στον ορό του αίματος, έλεγχος της δραστηριότητας της τρανσκετολάσης των ερυθρών αιμοσφαιρίων, επίπεδα αιθανόλης και ηπατικών ενζύμων στο αίμα και στα ούρα.

πηγή

Χριστίνα Βραχάλη: Φουλ ερωτευμένη με πρωταγωνιστή σειράς του ΑΝΤ1

Φθινοπωρινά look 2022: 8 συνδυασμοί που άν τολμήσετε δεν θα περάσετε ΑΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ!