Υγεία: Σύνδρομο Guillain-Barre

Το σύνδρομο Guillain-Barre είναι μια σπάνια διαταραχή κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος επιτίθεται στα νεύρα. Η αδυναμία και το μυρμήγκιασμα στα άκρα είναι συνήθως τα πρώτα συμπτώματα. Αυτές οι αισθήσεις μπορούν να εξαπλωθούν γρήγορα, παραλύοντας τελικά ολόκληρο το σώμα.

Συμπτώματα
Το σύνδρομο Guillain-Barre συχνά ξεκινά με μυρμήγκιασμα και αδυναμία από τα πέλματα και τα πόδια και εξαπλώνονται στο πάνω μέρος του σώματος και των χεριών. Στο 10% περίπου των ασθενών, τα συμπτώματα ξεκινούν από τα χέρια, ή το πρόσωπο. Καθώς το σύνδρομο Guillain-Barre εξελίσσεται, η μυϊκή αδυναμία μπορεί να εξελιχθεί σε παράλυση.

Τα σημάδια και συμπτώματα του συνδρόμου Guillain-Barre μπορεί να περιλαμβάνουν:
Αισθήσεις σαν τσιμπήματα, καρφίτσες και βελόνες στα δάχτυλα των χεριών, των ποδιών, των αστραγάλων, ή των καρπών
Αδυναμία στα πόδια, που εξαπλώνεται στο πάνω μέρος του σώματος
Ασταθές βάδισμα, ή ανικανότητα βαδίσματος και να ανέβει ο ασθενής σκάλες
Δυσκολία στις κινήσεις του προσώπου, συμπεριλαμβανομένης της ομιλίας, της μάσησης και της κατάποσης
Διπλωπία, ή αδυναμία κίνησης των ματιών
Έντονος πόνος που μπορεί να είναι χειρότερος τη νύχτα
Δυσκολία στον έλεγχο της ουροδόχου κύστης, ή στην λειτουργία του εντέρου
Γρήγορος καρδιακός ρυθμός
Χαμηλή, ή υψηλή αρτηριακή πίεση
Δυσκολία στην αναπνοή
Τα άτομα με σύνδρομο Guillain-Barre συνήθως βιώνουν την πιο σημαντική αδυναμία τους μέσα σε δύο εβδομάδες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.

Σύνδρομο Guillain-Barre: Αιτίες
Η ακριβής αιτία του συνδρόμου Guillain-Barre δεν είναι γνωστή. Η διαταραχή εμφανίζεται συνήθως ημέρες, ή εβδομάδες μετά από λοίμωξη του αναπνευστικού, ή του πεπτικού συστήματος. Πιο σπάνια, μια πρόσφατη χειρουργική επέμβαση, ή εμβολιασμός μπορεί να προκαλέσει το σύνδρομο Guillain-Barre. Πρόσφατα, έχουν αναφερθεί περιπτώσεις μετά από μόλυνση με τον ιό Ζίκα. Το σύνδρομο Guillain-Barre μπορεί να εμφανιστεί και μετά από μόλυνση COVID-19. Είναι επίσης μια σπάνια αντίδραση σε όσους λαμβάνουν το εμβόλιο COVID-19 της Johnson & Johnson.

Στο σύνδρομο Guillain-Barre, το ανοσοποιητικό σας σύστημα, το οποίο συνήθως επιτίθεται μόνο σε εισβάλλοντες οργανισμούς, αρχίζει να επιτίθεται στα νεύρα. Στην οξεία φλεγμονώδη απομυελινωτική πολυριζονευροπάθεια (την πιο κοινή μορφή του συνδρόμου Guillain-Barre), το προστατευτικό κάλυμμα των νεύρων (μυελίνη) καταστρέφεται. Η βλάβη εμποδίζει τα νεύρα να μεταδώσουν σήματα στον εγκέφαλο, προκαλώντας αδυναμία, μούδιασμα, ή παράλυση.

Σύνδρομο Guillain-Barre: Παράγοντες κινδύνου – Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο
Το σύνδρομο Guillain-Barre μπορεί να επηρεάσει όλες τις ηλικιακές ομάδες. Αλλά ο κίνδυνος αυξάνεται με την ηλικία. Είναι επίσης πιο συχνό στους άνδρες παρά στις γυναίκες.

Το σύνδρομο Guillain-Barre μπορεί να προκληθεί από:
Η πιο συνήθης αιτία είναι η λοίμωξη από καμπυλοβακτηρίδιο, ένα είδος βακτηριδίου που απαντάται συχνά σε μη-επαρκώς μαγειρεμένα πουλερικά
Γρίπη
Κυτομεγαλοϊός
Ιός Epstein-Barr
Ιός Ζίκα
Ηπατίτιδα Α, Β, C και Ε
Ιός HIV, που προκαλεί το AIDS
Πνευμονία από μυκόπλασμα
Χειρουργική επέμβαση
Τραύμα
Λέμφωμα Hodgkin
Εμβόλιο κατά της γρίπης, ή παιδικοί εμβολιασμοί (πολύ σπάνια)
Νόσος COVID-19 (πολύ σπάνια)
Εμβόλιο κατά της COVID-19 από την Johnson & Johnson (πολύ σπάνια)
Σύνδρομο Guillain-Barre: Επιπλοκές
Το σύνδρομο Guillain-Barre επηρεάζει τα νεύρα. Επειδή τα νεύρα ελέγχουν τις κινήσεις και τις λειτουργίες του σώματος, τα άτομα με Guillain-Barre μπορεί να εμφανίσουν:

Δυσκολίες στην αναπνοή
Αδυναμία ή παράλυση μπορεί να εξαπλωθεί στους μύες που ελέγχουν την αναπνοή, μια δυνητικά θανατηφόρα επιπλοκή. Έως και το 22% των ατόμων με σύνδρομο Guillain-Barre χρειάζονται προσωρινή βοήθεια από μηχάνημα, για να αναπνεύσουν μέσα στην πρώτη εβδομάδα νοσηλείας.

Μούδιασμα, αδυναμία
Οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν πλήρως, ή έχουν μόνο μικρή, υπολειπόμενη αδυναμία, μούδιασμα, ή μυρμήγκιασμα.

Προβλήματα καρδιάς και αρτηριακής πίεσης
Οι διακυμάνσεις της αρτηριακής πίεσης και οι καρδιακές αρρυθμίες είναι συχνές παρενέργειες του συνδρόμου Guillain-Barre.

Πόνος
Το ένα τρίτο των ασθενών βιώνει έντονο νευρικό πόνο, ο οποίος μπορεί να μειωθεί με φάρμακα.

Προβλήματα στην λειτουργία του εντέρου και της ουροδόχου κύστης
Η υποτονική λειτουργία του εντέρου και η κατακράτηση ούρων μπορεί να προκύψουν από το σύνδρομο Guillain-Barre.

Θρόμβοι αίματος
Τα άτομα που είναι ακίνητα λόγω του συνδρόμου Guillain-Barre κινδυνεύουν να αναπτύξουν θρόμβους αίματος. Μέχρι να μπορέσουν να περπατήσουν χωρίς βοήθεια, συνιστάται η λήψη αντιπηκτικών και η χρήση ειδικών καλτσών.

Υποτροπή
Το 2-5% των ασθενών παρουσιάζει υποτροπή.

Τα σοβαρά, πρώιμα συμπτώματα του συνδρόμου Guillain-Barre αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο σοβαρών μακροχρόνιων επιπλοκών. Αρκετά σπάνια, ο θάνατος μπορεί να επέλθει από επιπλοκές όπως το σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας και το έμφραγμα.

Πηγή: https://www.mayoclinic.org

Στο νοσοκομείο η Ήβη Αδάμου (ΦΩΤΟ)

Δανάη Μπάρκα για Γρηγόρη Αρναούτογλου: «Περιμένω να μου ζητήσει συγγνώμη» – ΒΙΝΤΕΟ