Βιταμίνη Β12: 7 σημάδια που δείχνουν ότι έχετε έλλειψη

Η βιταμίνη Β12, γνωστή και ως κοβαλαμίνη, είναι ένα βασικό θρεπτικό συστατικό που παίζει καθοριστικό ρόλο σε διάφορες σωματικές λειτουργίες. Είναι απαραίτητο για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, τη διατήρηση ενός υγιούς νευρικού συστήματος και τη σύνθεση του DNA.
Δεδομένου ότι το σώμα μας δεν μπορεί να παράγει τη βιταμίνη Β12 από μόνο του, πρέπει να τη λάβουμε είτε μέσω της διατροφής ή μέσω των συμπληρωμάτων.

Φυσιολογικά θεωρούνται τα επίπεδα για τη βιταμίνη Β12 όταν είναι πάνω από 300 pg/mL. Επίπεδα βιταμίνης Β12 κάτω από 200 pg/mL θεωρούνται χαμηλά. Όταν τα επίπεδα της βιταμίνης Β12 πέφτουν σημαντικά, μπορούν να οδηγήσουν σε ανεπάρκεια βιταμίνης Β12, η οποία μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία.

Το σώμα σας θα σάς δείξει με τον τρόπο του αν τα επίπεδα της βιταμίνης Β12 είναι χαμηλά κι εσείς οφείλετε να το ακούσετε.

7 σημάδια που δείχνουν ότι έχετε έλλειψη σε βιταμίνη Β12
Κόπωση και αδυναμία
Γνωστική έκπτωση
Αίσθηση μουδιάσματος και μυρμήγκιασμα
Προβλήματα όρασης
Στοματικά έλκη
Δυσκολία στο περπάτημα και προβλήματα ισορροπίας
Χλωμό δέρμα
1. Κόπωση και αδυναμία
Ένα από τα πιο κοινά και πρώιμα σημάδια ανεπάρκειας βιταμίνης Β12 είναι η κόπωση και η αδυναμία. Αυτό συμβαίνει επειδή η βιταμίνη Β12 παίζει καθοριστικό ρόλο στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, τα οποία είναι υπεύθυνα για τη μεταφορά οξυγόνου σε όλο το σώμα. Χωρίς επαρκή ερυθρά αιμοσφαίρια, οι ιστοί και τα όργανα δεν λαμβάνουν επαρκή παροχή οξυγόνου, οδηγώντας σε κόπωση και αδυναμία. Τα άτομα με χαμηλά επίπεδα στη βιταμίνη Β12 συχνά περιγράφουν ότι αισθάνονται κουρασμένοι, νωθροί και έχουνέλλειψη ενέργειας, ακόμη και μετά από έναν πλήρη ύπνο.

2. Γνωστική έκπτωση
Η βιταμίνη Β12 είναι απαραίτητη για τη διατήρηση ενός υγιούς νευρικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου. Τα χαμηλά επίπεδα Β12 μπορούν να επηρεάσουν τις γνωστικές λειτουργίες, οδηγώντας σε δυσκολίες στη συγκέντρωση, προβλήματα μνήμης και νοητική ομίχλη. Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί ακόμη και να οδηγήσει σε διαταραχές της διάθεσης, όπως κατάθλιψη και ευερεθιστότητα. Αυτές οι γνωστικές διαταραχές μπορούν να επηρεάσουν την καθημερινή ζωή και τη συνολική ευημερία, καθιστώντας ζωτικής σημασίας την έγκαιρη αντιμετώπιση της ανεπάρκειας Β12.

3. Αίσθημα μουδιάσματος και μυρμήγκιασμα
Ένα άλλο χαρακτηριστικό σημάδι των εξαιρετικά χαμηλών επιπέδων βιταμίνης Β12 είναι το μούδιασμα και το μυρμήγκιασμα, ιδιαίτερα στα χέρια και τα πόδια. Αυτή η κατάσταση, γνωστή ως περιφερική νευροπάθεια, εμφανίζεται επειδή η ανεπάρκεια Β12 μπορεί να βλάψει το περίβλημα της μυελίνης που περιβάλλει τα νεύρα. Ως αποτέλεσμα, τα νεύρα δεν μπορούν να μεταδώσουν σωστά τα σήματα, οδηγώντας σε αισθήματα μυρμηγκιάσματος, καψίματος ή μουδιάσματος. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να εξελιχθεί σε πιο σοβαρά συμπτώματα, όπως μυϊκή αδυναμία και δυσκολία στην ισορροπία και τον συντονισμό.

4. Προβλήματα όρασης
Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όρασης. Η οπτική νευροπάθεια, μια κατάσταση κατά την οποία το οπτικό νεύρο έχει καταστραφεί, μπορεί να συμβεί λόγω χαμηλών επιπέδων Β12. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε θολή ή διαταραγμένη όραση, δυσκολία στη διάκριση των χρωμάτων, ακόμη και απώλεια όρασης σε σοβαρές περιπτώσεις. Αν και δεν είναι κοινό σύμπτωμα, υπογραμμίζει τη σημασία της έγκαιρης αντιμετώπισης της ανεπάρκειας Β12 για την πρόληψη περαιτέρω επιπλοκών.

5. Στοματικά έλκη
Τα στοματικά συμπτώματα μπορεί επίσης να είναι ενδεικτικά ανεπάρκειας βιταμίνης Β12. Τα άτομα με χαμηλά επίπεδα Β12 μπορεί να εμφανίσουν γλωσσίτιδα, η οποία είναι η φλεγμονή της γλώσσας. Αυτό μπορεί να κάνει τη γλώσσα να φαίνεται πρησμένη, κόκκινη και γυαλιστερή. Επιπλέον, μπορεί να αναπτυχθούν στοματικά έλκη ή άφθες, προκαλώντας δυσφορία και πόνο ενώ τρώτε ή μιλάτε. Αυτά τα στοματικά συμπτώματα μπορεί να είναι μεταξύ των πρώιμων ενδείξεων ανεπάρκειας Β12.

6. Δυσκολία στο περπάτημα και προβλήματα ισορροπίας
Καθώς η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 εξελίσσεται, μπορεί να οδηγήσει σε νευρολογικά συμπτώματα, όπως δυσκολία στο περπάτημα και προβλήματα ισορροπίας. Αυτό συμβαίνει λόγω της βλάβης στα νεύρα που ελέγχουν την κίνηση και τον συντονισμό των μυών. Τα άτομα με σοβαρή ανεπάρκεια Β12 μπορεί να παρουσιάσουν μυϊκή αδυναμία, παραπάτημα και ασταθές βάδισμα, καθιστώντας τα πιο επιρρεπή σε πτώσεις και τραυματισμούς.

7. Χλωμό δέρμα
Μια ανεπάρκεια σε βιταμίνη Β12 μπορεί επίσης να εκδηλωθεί με αλλαγές στην εμφάνιση του δέρματος. Η αναιμία που προκύπτει από ανεπάρκεια Β12 μπορεί να οδηγήσει σε χλωμή ή κιτρινωπή (ίκτερο) επιδερμίδα. Αυτό συμβαίνει επειδή τα ερυθρά αιμοσφαίρια που παράγονται απουσία επαρκούς Β12 μπορεί να είναι ασυνήθιστα μεγάλα και εύθραυστα, οδηγώντας στην πρώιμη διάσπασή τους και σε μείωση του αριθμού των υγιών ερυθρών αιμοσφαιρίων στην κυκλοφορία. Αυτό μπορεί να δώσει στο δέρμα μια χλωμή ή κιτρινωπή απόχρωση, μια κατάσταση γνωστή ως «μεγαλοβλαστική αναιμία».

Πηγή

Νίνο για το τραγούδι «Μέχρι τέλους»: «Όταν μου το ζήτησε ο Γιαννακόπουλος το άκουγα κιόλας στο μυαλό μου» (VIDEO)

Καημός της μεγάλος: Γι’ αυτό τον λόγο η Μαίρη Χρονοπούλου δεν έκανε ποτέ παιδιά!