Η ανθεκτικότητα του ουρανοξύστη 101 έναντι του ισχυρού σεισμού

Το κτίριο ύψους 509 μέτρων διαθέτει μια εξαιρετική κατασκευή στο εσωτερικό του που μειώνει την ταλάντωσή του κατά 40% κατά τα σεισμικά γεγονότα, αλλά και σε ημέρες με ισχυρούς ανέμους.

Η κατασκευή αυτή είναι μια σφαίρα από ατσάλι βάρους 660 τόνων, η οποία είναι αναρτημένη σαν εκκρεμές στον 92ο όροφο του κτιρίου.

Κάθε φορά που το κτίριο κινείται προς μια κατεύθυνση, η σφαίρα ατσάλι κινείται από την αντίθετη κατεύθυνση, διατηρώντας έτσι τη συνολική ισορροπία του κτιρίου, όπως αναφέρει η Daily Mail. Με αυτόν τον τρόπο, ο ουρανοξύστης ταλαντεύεται αλλά δεν καταρρέει.

Αυτό το «παθητικό σύστημα απόσβεσης» λειτουργεί μόνο με τη βαρύτητα και την κίνηση του κτιρίου, χωρίς εξωτερική ενέργεια ή έλεγχο, όπως αναφέρει ο δρ. Αγαθοκλής Γιαραλής.

Επιπλέον, υδραυλικά έμβολα κάτω από την σφαίρα απορροφούν και διαχέουν την ενέργεια ως θερμότητα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Άντονι Ντάρμπι, ουρανοξύστες όπως ο «Ταϊπέι 101» είναι κατασκευασμένοι για να είναι ευέλικτοι, ιδίως σε περιοχές με σεισμική δραστηριότητα όπως η Ταϊβάν.

Η κατασκευή του ουρανοξύστη ολοκληρώθηκε το 2004 και ανοίχθηκε για το κοινό.

Το κτίριο έχει σχεδιαστεί να μοιάζει με ένα βλαστό μπαμπού που αναδύεται σε οκτώ τμήματα.

Σε κάθε όροφο έχουν τοποθετηθεί χαλύβδινα δοκάρια στήριξης από τον πυρήνα του κτιρίου προς τις εξωτερικές κολόνες, ενισχύοντας έτσι την ακαμψία του πύργου.

Οι μηχανισμοί για τους σεισμούς στον «Ταϊπέι 101» είναι ορατοί και αποτελούν τουριστική ατραξιόν για τους επισκέπτες από τον 88ο έως τον 92ο όροφο.

Πηγή: protothema.gr

Written by admin

Σμαράγδα Καρύδη: Αποκάλυψε τον λόγο που δεν την ήθελαν αρχικά στο «Παρά 5» – Λύθηκε γρήγορα η παρεξήγηση, λέει

Καλομοίρα: Η γυναίκα πίσω από τον σύζυγό μου