Γιατί «τρομάζουν» τον πλανήτη οι επιθέσεις στα δεξαμενόπλοια -Κινήσεις & ερμηνείες

Οι επιθέσεις σε δύο δεξαμενόπλοια στον Κόλπο του Ομάν που άφησαν το ένα από τα δύο πλοία να φλέγεται και τα δύο ακυβέρνητα, προκάλεσαν άλμα σχεδόν 3% στις τιμές του πετρελαίου κατά την έναρξη των ευρωπαϊκών συναλλαγών, και νέες ανησυχίες για την ασφάλεια των πλοίων και των πληρωμάτων τους που διαπλέουν τα Στενά του Χορμούζ.

Το δεξαμενόπλοιο Front Altair τυλίχθηκε στις φλόγες, ενώ έπλεε ανοιχτά του Ιράν στον Κόλπο του Ομάν, έπειτα από μια έκρηξη που μια πηγή τόνισε ότι προκλήθηκε από μαγνητική νάρκη. Το πλήρωμα του πλοίου –που ανήκει στη νορβηγική εταιρεία Frontline και φέρει σημαία Νήσων Μάρσαλ– περισυνέλεξε ένα πλοίο στην περιοχή και μεταφέρθηκε σε ένα ιρανικό σκάφος διάσωσης.

Το δεύτερο δεξαμενόπλοιο –ιδιοκτησίας γιαπωνέζικης εταιρείας– εκκενώθηκε αφότου επλήγη από μια τορπίλη, όπως ανέφερε η εταιρεία που ναύλωσε το πλοίο. Το πλήρωμα επίσης περισυλλέχθηκε.

Οι εξελίξεις αυτές έχουν προκαλέσει την ανησυχία έχουν, με τους αναλυτές των διεθνών ΜΜΕ να εκφράζουν ανοιχτά -πλέον- φόβος για ραγδαίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιθέσεις σημειώνονται ένα μήνα αφότου άλλα τέσσερα δεξαμενόπλοια χτυπήθηκαν από νάρκες στο στρατηγικής σημασίας αυτό θαλάσσιο πέρασμα.

Θα το φτάσουν μέχρι τον ΟΗΕ οι ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες σκοπεύουν να θέσουν το θέμα στον στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, που πρόκειται να διεξαχθεί αργότερα σήμερα, κεκλεισμένων των θυρών, όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

«Είναι απαράδεκτο για οποιαδήποτε πλευρά να επιτίθεται στην εμπορική ναυτιλία και οι σημερινές επιθέσεις σε πλοία στον Κόλπο του Ομάν εγείρουν πολύ σοβαρές ανησυχίες», είπε ο ασκών χρέη πρεσβευτή των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Τζόναθαν Κόεν.


Η δήλωση αυτή έγινε στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας με αντικείμενο τη συνεργασία μεταξύ των Ηνωμένων Εθνών και του Αραβικού Συνδέσμου.

«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ παρέχει βοήθεια και θα συνεχίσει να αποτιμά την κατάσταση», πρόσθεσε.

Έτσι, από νωρίς το πρωί (τοπική ώρα) όταν και άρχισαν να διαρρέουν οι πρώτες πληροφορίες, οι μεγαλύτερες ιστοσελίδες του κόσμου παρακολουθούν στενά την υπόθεση.

Οι κινήσεις από δω και πέρα

Το βασικό ζήτημα πλέον είναι να προσδιοριστεί το ακριβώς τι προκάλεσε τη ζημιά στα δύο δεξαμενόπλοια. Αυτό από μόνο του θα παράσχει ισχυρές ενδείξεις για το ποιος μπορεί να έχει πραγματοποιήσει τις «επιθέσεις».

Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ έχουν ισχυρή ναυτική παρουσία στην περιοχή και θα έχουν αρκετούς τρόπους για να αντλήσουν πληροφορίες σχετικά με το συμβάν.

Όπως αναφέρει ο διπλωματικό συντάκτης του BBC, Τζόναθαν Μάρκους, αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν εκφράσει την πεποίθηση ότι θα είναι σε θέση να ανακτήσουν αρκετά από τα θραύσματα των επιθέσεων, ώστε «να παρουσιάσουν αξιόπιστα στοιχεία και να εντοπίσουν την »πηγή» τους».

Το τι θα συμβεί μετά είναι ζήτημα στρατηγικής κρίσης, επισημαίνει ο ίδιος.

Χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία συνιστούν ήδη προσοχή για τον φόβο μιας ραγδαίας κλιμάκωσης.

Ωστόσο, από μόνη της η ενέργεια αυτή, δηλαδή η επίθεση σε δύο εμπορικά πλοία σε διεθνή ύδατα, αποτελεί μια εξαιρετικά βαρυσήμαντη πράξη.

Και τέτοιες επιθέσεις – σε αντίθεση με το σαμποτάζ του περασμένου μήνα- αυτή τη φορά κινδύνευσαν ανθρώπινες ζωές.

Τι μπορεί να σημαίνει ένα τέτοιο περιστατικό;

Πρόκειται για το δεύτερο σοβαρό περιστατικό τον τελευταίο μήνα που αφορά τη ναυτιλία κοντά στο στρατηγικό Στενό του Ορμούζ, μέσω του οποίου περνάει τουλάχιστον το ένα πέμπτο του παγκόσμιου πετρελαίου.

Τον περασμένο Μάιο, τέσσερα δεξαμενόπλοια επλήγησαν από εκρηκτικές συσκευές κοντά σε λιμένα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Μια έκθεση που παρουσίασαν από κοινού τα ΗΑΕ, η Σαουδική Αραβία και η Νορβηγία την περασμένη εβδομάδα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είχαν τοποθετηθεί εκεί από δύτες, χωρίς ωστόσο να πειρρήπτουν κάποια ευθύνη σε καμία χώρα.

Αλλά σε αυτό το περιστατικό η ζημιά ήταν μικρή, δεν υπήρχαν πυρκαγιές και κανείς δεν εκκενώθηκε. Αυτό είναι πολύ πιο σοβαρό.

Αυτή τη φορά και τα δύο δεξαμενόπλοια βρίσκονταν εν κινήσει, σύμφωνα με όσα αναφέρει μέσα από την ιστοσελίδα του BBC ο συντάκτης ασφαλείας, Φρανκ Γκάρντνερ. Τα πλοία, συνεχίζει, εξέρχονταν από τον Κόλπο του Ομάν.

Αυτό είναι κάτι που προκαλεί πολλά ερωτηματικά αναφορικά με το τι θα μπορούσε να προκαλέσει τόση ζημιά που χρειάστηκε να εκκενωθεί το πλήρωμα. Το Ιράν δήλωσε ότι είναι ύποπτο ότι το περιστατικό αυτό συνέβη ακριβώς την περίοδο που φιλοξενούσε τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε.

Γιατί «τρομάζει» τόσο πολύ η υπόθεση;

Ο κόλπος του Ομάν βρίσκεται στο ένα άκρο του στρατηγικού στενού Hormuz. Ένα τέτοιο περιστατικό, προκαλεί φόβο, διότι θα αυξήσει περαιτέρω την ένταση σε μια ζωτικής σημασίας ναυτιλιακή λωρίδα, μέσω της οποίας περνούν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια πετρελαίου.

Στις αρχές Μαίου, οι ΗΠΑ έστειλαν ένα αεροπλανοφόρο και βομβαρδιστικά B-52, ως απάντηση σε σχέδιο, που λέγεται ότι οργάνωσαν δυνάμεις που υποστηρίζονται από το Ιράν και είχαν στόχο να επιτεθούν στις δυνάμεις των ΗΠΑ στην περιοχή.

Όλα αυτά τη στιγμή που ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ, διατηρεί μια πολύ σκληρή γραμμή προς το Ιράν, κατηγορώντας ως μια αποσταθεροποιητική δύναμη στη Μέση Ανατολή.

Το Ιράν απάντησε σκληρά, απορρίπτοντας τους χαρακτηρισμούς και κατηγορώντας τις ΗΠΑ για επιθετική συμπεριφορά.

Τέτοιου είδους εντάσεις παρουσίασαν αξιοσημείωτη αύξηση μετά τις επιθέσεις των ορυχείων της 12ης Μαΐου στα ΗΑΕ.

Τα ΗΑΕ έκαναν λόγο για δράση κάποιου, ο οποίος λειτουργεί για λογαριασμό κάποιας κυβέρνησης. Οι ΗΠΑ έδειξαν την κυβέρνηση του Ιράν, μια κατηγορία που η Τεχεράνη και πάλι τη αρνήθηκε.

«Έκρηξη» στις τιμές πετρελαίου

Άλμα σχεδόν 3% σημειώνουν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου κατά την έναρξη των ευρωπαϊκών συναλλαγών, καθώς υπάρχουν ανησυχίες για την κατάσταση στον Κόλπο έπειτα από δύο «σήματα κινδύνου» προερχόμενα από πετρελαιοφόρα που φέρεται ότι έγιναν στόχοι μιας «επίθεσης», σύμφωνα με τον 5ο Στόλο των ΗΠΑ.

Γύρω στις 11:00 (ώρα Ελλάδας), το βαρέλι του Μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας για παράδοση τον Αύγουστο κατέγραφε αύξηση κατά 1,70 δολάριο (2,83%) στα 61,67 δολάρια. Η τιμή για το βαρέλι του αμερικανικού αργού (WTI) για παράδοση τον Ιούλιο σημείωνε αύξηση κατά 1,38 δολάριο (2,70%) στα 52,52 δολάρια.

 

Written by stelios

Αυτά θα είναι τα πρώτα τρία ν/σ της ΝΔ -Τι θα κάνει με τους ΟΤΑ

Κλιμακώνεται η σύγκρουση προέδρου και πρωθυπουργού στην Αλβανία