Κλιμακώνεται η σύγκρουση προέδρου και πρωθυπουργού στην Αλβανία

Κρίση κορυφής στην Αλβανία μετά την υπερψήφιση της πρότασης καθαίρεσης που κατέθεσε ο Έντι Ράμα εναντίον του προέδρου της Δημοκρατίας, Ιλίρ Μέτα, με αφορμή την ακύρωση της ημερομηνίας των δημοτικών εκλογών. Ο Αλβανός Πρωθυπουργός επιτέθηκε και στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επενδύοντας στην δημιουργία συνθηκών πολιτικής κρίσης και έντασης

Η κατάσταση στην Αλβανία καθίσταται εκ νέου εκρηκτική εξ αιτίας της ανοιχτής σύγκρουσης του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της χώρας, ο οποίος πάντως μετά την υπερψήφιση από μια ισχυρή μάλιστα πλειοψηφία της πρόταση καθαίρεσης δηλώσε ότι δεν παραιτείται. Μάλιστα χαρακτήρισε τη συνεδρίαση της Βουλής ως «ποτάμι ύβρεων και ρητορικής που δεν εξυπηρετεί την επίλυση της κρίσης και ούτε την κοινωνική ειρήνη στη χώρα».

Από την πλευρά της η νομική σύμβουλος του Μέτα, επέμεινε ότι το προεδρικό διάταγμα για την ακύρωση της ημερομηνίας των δημοτικών εκλογών, έχει συνταγματική νομιμοποίηση ενώ ο ίδιος δήλωσε πως αυτό παραμένει σε ισχύ και είναι υποχρεωτικό προς εφαρμογή απ΄ όλους.

Ο Μέτα εγγυήθηκε ότι οι Αλβανοί πολίτες θα ψηφίσουν σύντομα σε μια άλλη ημερομηνία, πέρα από αυτήν της 30ης Ιουνίου, η οποία, όπως είπε, θα προκύψει από τις διαβουλεύσεις με τα πολιτικά κόμματα που ήδη έχουν αρχίσει και είναι σε εξέλιξη.

Ο Έντι Ράμα, επιτέθηκε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μπάσα ο οποίος έκανε λόγο για πραξικόπημα, ενώ ταυτόχρονα κατηγόρησε τον Αλβανό Πρόεδρο λέγοντας  ότι θέλει να ρίξει σε κρίση τη χώρα όπως είχε κάνει παλιότερα και ο Μπερίσα.

Σημειώνεται ότι η εισαγγελία των Τιράνων ανακοίνωσε ότι έκρινε τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Λουλζίμ Μπάσα, άτομο υπό ανάκριση, καλώντας τον να παρουσιαστεί στον εισαγγελέα την προσεχή Δευτέρα. Ο Μπάσα εμπλέκεται σύμφωνα πάντα με την  εισαγγελία ως ύποπτος σε υπόθεση ρωσικής χρηματοδότησης με σκοπό την προβολή του ηγετικού του προφίλ στις ΗΠΑ.

Νωρίτερα, ο Μπάσα είχε προβεί σε ιδιαίτερα σκληρές δηλώσεις κατά του Έντι Ράμα, καταγγέλλοντας ότι ήρθε στην κυβέρνηση με τα χρήματα του οργανωμένου εγκλήματος και ότι από κοινού με την μαφία επιδιώκει να καταλάβει όλους τους θεσμούς της δημοκρατίας στη χώρα.

 

Written by stelios

Γιατί «τρομάζουν» τον πλανήτη οι επιθέσεις στα δεξαμενόπλοια -Κινήσεις & ερμηνείες

Καιρός-ζέστη: Δείτε τι θα «αγγίξει» αύριο το θερμόμετρο σε Αττική -Θεσσαλονίκη