Έξι τρόποι για να μειώσετε γρήγορα τη ζάχαρη και να εξαλείψετε το λίπος στην κοιλιά

Πόση ζάχαρη ενδείκνυται να καταναλώνουμε ημερησίως;

Ποιος δεν αγαπά τη ζάχαρη; Είτε συνοδεύει τον καφέ μας είτε βρίσκεται στη μαρμελάδα φράουλα και τα λαχταριστά μπισκότα σοκολάτας, η ζάχαρη απογειώνει την απόλαυση.

Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης, ωστόσο, αυξάνει τον κίνδυνο να γίνουμε υπέρβαροι, πράγμα το οποίο μπορεί να προκαλέσει μία σειρά προβλημάτων υγείας, όπως ο διαβήτης τύπου 2, ορισμένα είδη καρκίνου και καρδιακές παθήσεις.

Όπως σημειώνεται και σε άρθρο της βρετανικής ιστοσελίδας The Sun, όσα άτομα δυσκολεύονται να ελέγξουν τη διατροφή τους, πρέπει για αρχή να πετάξουν όλα τα «σκουπίδια» από τα ντουλάπια της κουζίνας τους, δηλαδή τα επεξεργασμένα και ζαχαρούχα τρόφιμα.

Αν το σπίτι και το γραφείο σας είναι γεμάτα πειρασμούς με ζάχαρη, θα είναι πολύ πιο δύσκολο να αντισταθείτε. Επομένως, προσπαθήστε στους χώρους, όπου περνάτε καθημερινά πολλές ώρες, να υπάρχουν πιο υγιεινές επιλογές.

Η ζάχαρη μας «ξεγελά» εύκολα, καθώς συχνά κρύβεται στο φαγητό που τρώμε, είτε στο ψωμί είτε σε σάλτσες ζυμαρικών.

Η ζάχαρη δεν πρέπει να αποτελεί περισσότερο από το πέντε τοις εκατό του συνολικού αριθμού θερμίδων που λαμβάνουμε ημερησίως. Αυτό σημαίνει πως οποιοσδήποτε είναι άνω των 11 ετών, ενδείκνυται να προσλαμβάνει καθημερινά όχι περισσότερο από 30 γραμμάρια ζάχαρης.

Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης συμβάλλει στην αύξηση του σπλαχνικού λίπους, ειδικά γύρω από την κοιλιά και το συκώτι.

Μιλώντας στη The Sun, ο διατροφολόγος David Stache, τονίζει ότι το να αντιστέκεσαι στην επιθυμία να «καταβροχθίσεις» μία γλυκιά λιχουδιά μπορεί να είναι δύσκολο, ακόμα κι αν έχεις την ισχυρότερη θέληση.

Όπως υποστηρίζει, εύκολα κάποιος θα πει «κόβω τη ζάχαρη και τα γλυκά», αλλά δύσκολα θα το κάνει πράξη. Υπάρχουν, όμως, τρόποι να πείτε «όχι» στα γλυκά.

1. Μην αγνοείτε τις ετικέτες τροφίμων! Ρίξτε τους τουλάχιστον μία ματιά!

Ο David Stache εξηγεί ότι είναι σημαντικό να γνωρίζουμε περίπου πόση ζάχαρη τρώμε την ημέρα, καθώς όλοι μπορεί εύκολα να ξεγελαστούμε.

«Υπάρχουν πολλές κρυφές πηγές ζάχαρης σε πολλά προϊόντα και οι άνθρωποι συχνά δεν δίνουν σημασία στην περιεκτικότητα σε ζάχαρη στα τρόφιμα» λέει.

Μην υποτιμάτε τις ετικέτες των τροφίμων. Χάρη σε αυτές, μαθαίνουμε ποια συστατικά υπάρχουν στο φαγητό μας και σε πόση ποσότητα.

Σύμφωνα με το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας, τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη περιέχουν 22,5 γραμμάρια ή και περισσότερο ζάχαρη ανά 100 γραμμάρια. Από την άλλη, τα τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη περιέχουν 5 γραμμάρια ή και λιγότερη ζάχαρη ανά 100 γραμμάρια.

Ελέγχοντας την ετικέτα κάθε συσκευασίας τροφίμου, θα «διώξετε» εύκολα μερικές θερμίδες από τη διατροφή σας, πράγμα που θα σας βοηθήσει να καταπολεμήσετε το λίπος στην κοιλιά.

2. Πιείτε νερό!

Την επόμενη φορά που θα έχετε λαχτάρα για κάτι γλυκό, δοκιμάστε να πιείτε νερό.

«Μερικές φορές η αφυδάτωση προκαλεί επιθυμία για γλυκό. Λοιπόν, πιείτε ένα ποτήρι νερό και μετά από 10 λεπτά παρατηρήστε πώς αισθάνεστε. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι η λαχτάρα για γλυκό εξαφανίζεται, επειδή στην πραγματικότητα απλώς διψούσατε» λέει ο διατροφολόγος David Stache.

Σε περίπτωση που το σώμα σας «δεν ζητά» νερό και όντως πεινάτε, απομακρυνθείτε από το ντόνατ με γέμιση σοκολάτας και δοκιμάστε να τσιμπολογήσετε κάτι άλλο, όπως φρούτα ή ξηρούς καρπούς, τα οποία ωφελούν τον οργανισμό και δεν έχουν «κακά» λιπαρά.

3. Γυμναστείτε!

Ο καλύτερος τρόπος για «να απομακρυνθείτε» από τα λιπαρά τρόφιμα που λαχταράτε, είναι η γυμναστική! Και αυτό γιατί, κατά τη διάρκεια οποιουδήποτε είδους φυσικής δραστηριότητας, ο οργανισμός μας απελευθερώνει ενδορφίνες, που σημαίνει ότι νιώθουμε χαρά και ευτυχία. Αυτά τα όμορφα συναισθήματα πιθανότατα θα μειώσουν την επιθυμία μας για κάτι ανθυγιεινό.

«Το να πάτε για ένα γρήγορο περπάτημα ή ένα σύντομο τζόκινγκ, θα σας κάνει να μην ακουμπήσετε το αγαπημένο σας γλυκό, ακόμα κι αν βρεθεί μπροστά σας» υποστηρίζει ο διατροφολόγος David Stache.

Αν δεν έχετε χρόνο να βγείτε έξω, γυμναστείτε έστω για 15–30 λεπτά στο σπίτι σας, μετά το πρωινό σας καφέ ή χυμό. Αυτό αρκεί για να ξεφύγετε από τους πειρασμούς με ζάχαρη.

Η άσκηση είναι ο ιδανικός τρόπος για να χάσουμε βάρος, αφού οδηγεί σε έλλειμα θερμίδων, όρος που σημαίνει ότι καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες από όσες καίμε. Πέρα από αυτό, ενισχύει την ψυχική υγεία, ανεβάζοντας στα ύψη τη διάθεση και την αυτοπεποίθησή μας.

4. Βρείτε ένα υποκατάστατο!

Γενικά, οι άνθρωποι τείνουν να λαχταρούν γλυκές λιχουδιές αμέσως μετά το μεσημεριανό γεύμα ή το απόγευμα.

Ο David Stache μας συμβουλεύει, λοιπόν, να ικανοποιήσουμε αυτή τη λιγούρα μας, προτιμώντας ένα σνακ με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, πλούσιο, όμως, σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, όπως οι μπάρες δημητριακών και οι ανάλατοι, ξηροί καρποί. Έτσι, θα αισθάνεσθε χορτάτοι μετά το σνακ σας, αντί να ζητάτε ένα ακόμα μπισκότο.

5. Θέστε στόχους!

Για έναν εθισμένο στη ζάχαρη, είναι απίστευτα δύσκολο να περάσει μία ολόκληρη μέρα δίχως να φάει τουλάχιστον ένα γλυκό.

Ο David τονίζει, ωστόσο, ότι όσο περισσότερο καιρό αντέχουμε και δεν υποκύπτουμε στον πειρασμό, τόσο πιο εύκολο γίνεται.

«Με την πάροδο του χρόνου, καθώς παραλείπετε τα ζαχαρούχα τρόφιμα για πιο θρεπτικές επιλογές, οι γευστικές σας προτιμήσεις θα αλλάξουν. Τα ζαχαρούχα σνακ, τα οποία κάποτε λαχταρούσατε, θα γίνουν λιγότερα επιθυμητά» αναφέρει χαρακτηριστικά.

6. Αδειάστε το σπίτι σας από τα ζαχαρούχα τρόφιμα!

Μερικές φορές, αν απλά δεν το έχετε στο σπίτι, δεν θα μπείτε στον πειρασμό.

Ο David Stache λέει ότι μία καλή αρχή για να μπορέσει κανείς να ελέγξει τη διατροφή του, είναι να ξεφορτωθεί τα επεξεργασμένα και τα ζαχαρούχα τρόφιμα από την κουζίνα του. Θα πρέπει να εξαφανίσει επίσης και το ντουλάπι με τα λιπαρά σνακ.

«Αν το σπίτι και το γραφείο σας είναι γεμάτα πειρασμούς με ζάχαρη, θα είναι πολύ πιο δύσκολο να αντισταθείτε. Την επόμενη φορά που θα πάτε σούπερ μάρκετ, προτιμήστε υγιεινά σνακ, χαμηλά σε θερμίδες» προσθέτει.

Σασμός spoiler: Γεράσιμος και Στέλλα έρχονται πολύ κοντά … ένας νέος έρωτας γεννιέται!

Η Γη της Ελιάς Spoiler: Η στιγμή της απολογίας του Φιλίππου φτάνει – Συγκλονίζουν όσα καταθέτει