7+1 διατροφικά tips για να μπείτε σε φόρμα για το καλοκαίρι

Μία ανάσα απέχουμε από το Πάσχα και το καλοκαίρι μπορεί να φαντάζει ακόμα μακριά. Αν ονειρεύεστε, όμως, ένα «σώμα πανέτοιμο για παραλία», εδώ θα βρείτε μερικά «έξυπνα» tips διατροφής.

Όπως αναφέρεται και σε άρθρο της βρετανικής, ειδησεογραφικής ιστοσελίδας The Sun, ανεξάρτητα από το σωματότυπό μας, το να θέλουμε να νιώθουμε πιο «ανάλαφρες», πιο όμορφες και πιο σέξι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι λογικό και στο χέρι μας να το καταφέρουμε!

1.Προστατέψτε το δέρμα σας με… καρότα

Το πλούσιο χρώμα των καρότων και άλλων κίτρινων/πορτοκαλί φρούτων και λαχανικών προέρχεται από βιοδραστικές ενώσεις φυτών, που ονομάζονται καροτενοειδή.

Μελέτες δείχνουν πως, συμπεριλαμβάνοντας αυτές τις τροφές στη διατροφή μας, προστατεύουμε το δέρμα μας από τα ηλιακά εγκαύματα και άλλες βλάβες, που προκαλούνται από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Αυξήστε την πρόσληψη καροτενοειδών, τρώγοντας καθημερινά φρούτα και λαχανικά. Μην ξεχνάτε το καρότο, την πιπεριά, το πεπόνι και το μάνγκο.

2. Χάστε βάρος με διαλειμματική νηστεία

Σχεδόν όλες θέλουμε να πετάξουμε από πάνω μας μερικά κιλά για το καλοκαίρι. Συχνά, όμως, ο χρόνος περνά γρήγορα και ξαφνικά έχουν μείνει μόνο δύο εβδομάδες για την πρώτη μας βουτιά.

Οι δίαιτες crash δεν αξίζουν τον κόπο και το σημαντικότερο; Συνοδεύονται από αναπόφευκτη αύξηση βάρους! Οπότε γιατί να μην δοκιμάσετε τη διαλειμματική νηστεία;

Το πρόγραμμα 16:8 (ή αλλιώς διαλειμματική νηστεία) σημαίνει πως τις 8 ώρες του 24ωρου τρώμε κανονικά και τις 16 ώρες -που απομένουν- νηστεύουμε (μόνο νερό ή τσάι από βότανα).

Όταν κάνετε δίαιτα, μην παραλείψετε να πάρετε ένα πολυβιταμινούχο-πολυμεταλλικό συμπλήρωμα διατροφής, καθώς διαφορετικά ο οργανισμός σας θα έχει έλλειψη σημαντικών θρεπτικών συστατικών.

3. Ενισχύστε τα μαλλιά σας με βιοτίνη και ψευδάργυρο

Το καλοκαίρι, λόγω της συνεχούς έκθεσης στον ήλιο και των απανωτών μπάνιων σε πισίνα ή θάλασσα, τα μαλλιά συχνά γίνονται ξηρά.

Καταναλώνοντας τα σωστά θρεπτικά συστατικά, θα αποφύγετε το σπάσιμο της τρίχας και τα μαλλιά σας θα παραμείνουν λαμπερά.

Τα βασικά θρεπτικά συστατικά για τα μαλλιά είναι η βιοτίνη, η βιταμίνη Β5 και ο ψευδάργυρος. Καλές πηγές αυτών είναι τα ψάρια, τα αυγά, οι ξηροί καρποί, οι γλυκοπατάτες, τα φασόλια και το συκώτι.

Θα βοηθήσει, επίσης, το να αφήνετε τα μαλλιά σας να στεγνώνουν φυσικά. Αποφύγετε το σεσουάρ και την ισιωτική.

4. Φάτε σολομό για καλοκαιρινή ανοσία

Μία γρίπη ή ένα θετικό PCR τεστ μπορεί να καταστρέψει τις καλοκαιρινές μας διακοπές, τις οποίες περιμένουμε πώς και πώς.

Αν και η υγιεινή διατροφή δεν μας εγγυάται ότι δεν θα μολυνθούμε από ιούς, ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Εδώ και χρόνια, συνιστάται σε όλους να λαμβάνουμε το χειμώνα συμπλήρωμα διατροφής βιταμίνης D. Λαμβάνοντας υπόψη, ωστόσο, τι έχουμε περάσει με την πανδημία, αξίζει να το εντάξουμε στην καθημερινότητά μας όλες τις εποχές, ακόμα και το καλοκαίρι.

Αποδεδειγμένα, η βιταμίνη C και τα Ωμέγα-3 λιπαρά ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό. Γι’ αυτό προσπαθήστε να τρώτε σολομό μία φορά την εβδομάδα και να πίνετε καθημερινά ένα ποτήρι χυμό πορτοκαλιού.

5. Εκμεταλλευτείτε τα εσπεριδοειδή και αποκτήστε επιδερμίδα λαμπερή και νεανική

Η κρέμα που εφαρμόζουμε τους ζεστούς μήνες στο πρόσωπο, τα πόδια και τα χέρια μας σίγουρα ωφελεί το δέρμα μας, αλλά μην ξεχνάτε ότι η ενυδάτωση… έρχεται εσωτερικά ή αλλιώς από τις τροφές που τρώμε.

Η βιταμίνη C συμβάλλει στην παραγωγή κολλαγόνου και προφυλάσσει από μία ανεπιθύμητη αφυδάτωση. Αντί για έναν ακόμη freddo, πιείτε ένα ποτήρι φρέσκο χυμό πορτοκαλιού. Έτσι, θα αποφύγετε το ξηρό δέρμα του καλοκαιριού.

Τα μούρα και τα εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, λεμόνια, μανταρίνια, γκρέιπφρουτ, νεράντζια) αποτελούν εξαιρετική επιλογή για να εφοδιάσουμε τον οργανισμό μας με βιταμίνη C. Το πρωί, λοιπόν, προτιμήστε ένα γευστικό και δροσερό smoothie ή προσθέστε μία χούφτα μούρα στα δημητριακά σας.

Απαραίτητες για ένα υγιές δέρμα είναι επίσης οι βιταμίνες Α και Ε. Αυτές τις βρίσκουμε στο λάχανο, το μπρόκολο, τις ντομάτες και τα γαλακτοκομικά τρόφιμα.

6. Πώς θα απαλλαχτείτε από το φούσκωμα;

Το φούσκωμα προκαλείται συνήθως από αέρια, ιδιαίτερα μετά από φαγητό, αλκοόλ ή ανθρακούχα ποτά. Όταν το παθαίνουμε, δεν αισθανόμαστε και υπέροχα, πόσο μάλλον όταν το θερμόμετρο δείχνει από 28 βαθμούς Κελσίου και πάνω.

Η δυσκοιλιότητα, οι τροφικές δυσανεξίες ή το ευερέθιστο έντερο μπορεί να οδηγήσουν σε υπερβολική ποσότητα αερίων στο έντερο.

Άλλη αιτία της πρησμένης κοιλιάς; Μία ανισορροπία μεταξύ υγιών και λιγότερο υγιών βακτηρίων στο έντερο.

Τον αριθμό και τους τύπους υγιών βακτηρίων του εντέρου μπορούν να ενισχύσουν τα τρόφιμα και ποτά με προβιοτικά.

Φάτε, λοιπόν, γιαούρτι ή πιείτε κεφίρ. Μία καλή ιδέα είναι να προσθέσετε γιαούρτι στη φρουτοσαλάτα σας. Όσον αφορά το κεφίρ, μπορείτε να το πιείτε ως smoothie με μπανάνα, ανανά ή μήλο. Προσθέστε παγάκια και απολαύστε ένα δροσιστικό, προβιοτικό ρόφημα!

Εναλλακτικά, μπορείτε να πάρετε ένα συμπλήρωμα προβιοτικών πολλαπλών στελεχών.

7. Υγιή οστά – Πείτε «ναι» στα γαλακτοκομικά

Το καλοκαίρι, σε γενικές γραμμές, είμαστε πιο δραστήριοι συγκριτικά με το χειμώνα. Για παράδειγμα, αντί να περάσουμε το βράδυ βλέποντας Netflix, προτιμούμε να φορέσουμε κάτι ανάλαφρο, το οποίο, όμως, μας κολακεύει, και να βγούμε για ποτό! Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος, ωστόσο, να περιμένουμε το θερμόμετρο να ανέβει, για να μπούμε σε φόρμα.

Η καθημερινή γυμναστική, όπως το περπάτημα, το τρέξιμο ή οι ασκήσεις ενδυνάμωσης με βάρη, διατηρεί τα οστά μας γερά.

Όσον αφορά τη δομή και τη δύναμη των οστών, καθοριστικό ρόλο διαδραματίζουν το ασβέστιο, η βιταμίνη D, το μαγνήσιο, ο χαλκός, ο ψευδάργυρος και το μαγγάνιο.

Η υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη είναι επίσης εξίσου σημαντική για την υγεία των οστών. Τρώτε γαλακτοκομικά τρόφιμα και ξηρούς καρπούς για ασβέστιο και πρωτεΐνη.

Επιπλέον, φροντίστε να λαμβάνετε την ημερήσια συνιστώμενη δόση βιταμίνης D (10 μικρογραμμάρια ημερησίως) από ένα συμπλήρωμα διατροφής.

8. Δυνατά νύχια 

Σε όλες μας αρέσει τα νύχια μας να είναι υγιή και περιποιημένα. Άλλωστε, είναι στοιχείο θηλυκότητας.

Για τα αδύναμα νύχια μπορεί να ευθύνεται η κακή διατροφή, συγκεκριμένα η έλλειψη σιδήρου, ψευδαργύρου, σεληνίου και βιταμινών Β.

Συμπεριλάβετε, λοιπόν, στη διατροφή σας κρέας (για σίδηρο και ψευδάργυρο), αυγά, δημητριακά ολικής αλέσεως και τα νύχια σας σίγουρα θα δυναμώσουν.

Πέρα από το φαγητό, προστατέψτε τα νύχια σας από τα χημικά προϊόντα καθαρισμού του σπιτιού, φορώντας λαστιχένια γάντια.

 

 

Survivor spoiler 17/04: Ο Κωνσταντίνος Εμμανουήλ έβαλε φυτιλιές στο πάρτι της Ένωσης … άφηνει υπονοούμενα για ειδύλλιο!

Συνταγή: Μελιτζάνες ογκρατέν