Yoga: Οι λόγοι για να τη δοκιμάσεις και να «κολλήσεις» – Όταν σώμα και μυαλό έρχονται σε επαφή

Ο Καθηγητής Yoga Γιώργος Ζωζωνάκης ξεκαθαρίζει πως το συγκεκριμένο είδος γυμναστικής αποτελεί και «ανδρική υπόθεση»

Yoga σημαίνει ευλυγισία, δυνατά γόνατα, ανοιχτά ισχία, ενδυνάμωση μυών, εναρμόνιση του σώματος, της ψυχής και του πνεύματος και…μαθαίνω να αναπνέω σωστά. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που το ενδιαφέρον για τη yoga έχει αυξηθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια.

Προερχόμενη από τη σανσκριτική λέξη «yuji», που σημαίνει ένωση, η yoga αποτελεί μία αρχαία πρακτική. Σώμα και μυαλό έρχονται σε επαφή, ο οργανισμός χαλαρώνει, το άγχος μειώνεται. Περιλαμβάνει ασκήσεις αναπνοής, διαλογισμό, διάφορες στάσεις και προσφέρει πολλά οφέλη, τόσο για τη ψυχική όσο και τη σωματική υγεία, τα περισσότερα εκ των οποίων έχουν αποδειχτεί από την επιστήμη!

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη yoga, μερικά εκ των οποίων είναι:

  1. Ashtanga Yoga: Δυναμικό, σκληρό είδος έντονης άσκησης χωρίς διαλείμματα – Ιδανικό για όσους θέλουν να χάσουν βάρος και να ενδυναμώσουν τους μυς τους.
  2. Prenatal Yoga: Είστε έγκυος, αγαπάτε τη γυμναστική και τώρα δεν ξέρετε τι να κάνετε; Σας έχω τη λύση! Η γιόγκα για εγκύους δεν είναι απλά μία ασφαλής για εσάς μέθοδος χαλάρωσης, είναι το καλύτερο δώρο που μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας και στο πλασματάκι που μεγαλώνει μέσα σας. Στην prenatal yoga χρησιμοποιούνται συχνά αξεσουάρ, όπως τουβλάκια, ενεργοποιούνται διαφορετικές μυϊκές ομάδες, γυμνάζεται η σπονδυλική στήλη, δυναμώνουν η λεκάνη, το ιερό οστό και τα ισχία. Η συγκεκριμένη yoga ανακουφίζει από τους πόνους στη μέση και την πλάτη, ενώ βοηθάει στον έλεγχο του βάρους. Όσο είστε έγκυος, να θυμάστε ότι δεν είστε πλέον μόνη σας. Αυτό σημαίνει ότι δεν πιέζετε ποτέ την κοιλιά σας, τεντωνόσαστε μόνο όσο αντέχετε, δεν ξεπερνάτε τα όριά σας και ακούτε το σώμα σας.
  3. Yoga Therapy: Το συγκεκριμένο είδος -όπως μαρτυρά και η ονομασία του- δεν απευθύνεται σε ανθρώπους με καλή φυσική κατάσταση, αλλά  σε άτομα με κινητικά προβλήματα, μυοσκελετικές και νευρομυικές παθήσεις, αυτοάνοσα νοσήματα, όπως είναι η σκλήρυνση κατά πλάκας και η ρευματοειδή αρθρίτιδα, καρδιολογικά και αναπνευστικά προβλήματα. Επίσης, ενδείκνυται για όσους ταλαιπωρούνται από κατάθλιψη, στρες, κρίσεις πανικού, αϋπνίες. Εκτός από τα παραπάνω, αν υποβληθήκατε σε κάποιο σοβαρό χειρουργείο, η yoga therapy θα σας βοηθήσει να αναρρώστε γρηγορότερα. Βέβαια, η θεραπευτική yoga δεν αντικαθιστά την οποιαδήποτε ιατρική θεραπεία και φαρμακευτική αγωγή, αλλά λειτουργεί συμπληρωματικά. Διεξάγεται σε προσωπικές συνεδρίες. Ο θεραπευτής σχεδιάζει ένα πρόγραμμα ειδικά διαμορφωμένο για τον εκάστοτε ασθενή, το οποίο περιλαμβάνει σωματικές ασκήσεις, ασκήσεις αναπνοής, διαλογισμό, προσαρμογές στη διατροφή. Το μυστικό της επιτυχίας είναι ο ασθενής να ακολουθεί το πρόγραμμα!

Σίγουρα, αν πραγματικά σας ενδιαφέρει, θα βρείτε το είδος yoga που σας ταιριάζει, αφού η «γκάμα» είναι μεγάλη. Μάλιστα, όπως εξηγεί ο Καθηγητής Yoga Γιώργος Ζωζωνάκης, ο οποίος διδάσκει από το 2013, συνεχώς γεννιούνται νέα είδη. Ένα από αυτά είναι η hot yoga, η οποία εφαρμόζεται σε δωμάτιο με θερμοκρασία 40 βαθμούς Κελσίου και 60% υγρασία, βοηθάει στην απώλεια τοξινών από το σώμα, τη μείωση βάρους και την απόκτηση ελαστικότητας των μυών. Ωστόσο, καθώς γίνεται σε ακραίες συνθήκες, αντενδείκνυται για ηλικιωμένους, αγύμναστους, άτομα με καρδιαγγειακά ή αναπνευστικά προβλήματα και άλλες σχετικές παθήσεις. Μία άλλη τελευταία τάση είναι η aerial yoga, όπου ο ασκούμενος βρίσκεται πάνω σε αιώρα και ενδυναμώνεται ιδιαίτερα η κοιλιακή χώρα. Στα πιο νέα είδη ανήκει και η acro yoga, η οποία συνδυάζει yoga και ακροβατικά και είναι ιδανική για όσους έχουν διάθεση για παιχνίδια.

Καθηγητής Yoga Γιώργος Ζωζωνάκης

Είναι η yoga και για άνδρες;

Φυσικά είναι και για άνδρες! Άλλωστε, η yoga αποτελούσε αρχικά μία κατεξοχήν ανδρική δραστηριότητα, την οποία αγαπούσαν οι άνδρες μοναχοί στην Ινδία. Αν και ο άνδρας του σήμερα συνήθως δεν την επιλέγει ως είδος γυμναστικής, καθώς την θεωρεί εύκολη και βαρετή, μόλις καθίσει στο στρώμα, ζορίζεται και καταλαβαίνει ότι δεν είναι ήπια μορφή άσκησης. Αντιθέτως, η yoga είναι πιο εύκολη για την γυναίκα.

Αν είμαι τελείως αγύμναστος/η, μπορώ να ξεκινήσω yoga;

Βέβαια! Μάλιστα, δεδομένου ότι η yoga αφορά σε όλα τα μέρη του σώματος, τους μυς, τις αρθρώσεις, τους αδένες, τα όργανα και το νευρικό σύστημα, γρήγορα θα αισθανθείτε ευεξία, ακόμα και αν μέχρι τώρα εσείς και η γυμναστική δεν συναντιόσασταν ποτέ και πουθενά. Ο Γιώργος Ζωζωνάκης υπογραμμίζει: «Η Yoga είναι πιο εύκολη για κάποιον που δεν έχει κάνει καθόλου γυμναστική, επειδή το σώμα του είναι μαλακό. Αντιθέτως, κάποιος που είναι γυμνασμένος, για παράδειγμα ένας μπασκετμπολίστας, θα δυσκολευτεί να κάνει τις ασκήσεις, διότι έχει σφιχτό σώμα». Επομένως, αν σκέφτεστε να αρχίσετε γυμναστική, ξεκινήστε με yoga!

Hatha Yoga

Πρόκειται για μία από τις πιο δημοφιλείς μορφές yoga στον πλανήτη, την οποία διδάσκει και ο Γιώργος Ζωζωνάκης. Η ιστορία της μετρά πάνω από 2.000 χρόνια, ενώ απευθύνεται σε άνδρες και γυναίκες όλων των ηλικιών. Περιλαμβάνει φυσικές στάσεις asana (ασάνα), τεχνικές αναπνοής pranayama (πραναγιάμα), καθώς και πρακτικές διαλογισμού. Βέβαια, το κλειδί στη hatha yoga είναι η αναπνοή. Εισπνεύστε βαθιά σε όποια στάση κι αν βρίσκεστε, ενώ εστιάζετε ταυτόχρονα στον εαυτό σας και όχι στο περιβάλλον γύρω σας.

Yoga και Διαλογισμός

Αυτό που χαρακτηρίζει τη yoga είναι η εναρμόνιση του σώματος και του πνεύματος, η ψυχική ηρεμία. Ο Γιώργος Ζωζωνάκης εξηγεί: «Υοga κάνεις για να μην πονάει το σώμα σου και για να κάνεις διαλογισμό. Ο διαλογισμός σαφέστατα είναι κάτι πολύ φυσικό, δεν είναι κάτι υπερφυσικό ή εξωπραγματικό. Σκοπός της yoga είναι το μυαλό να ξεκουραστεί από τα προβλήματα της καθημερινότητας, ο νους να αποφορτιστεί. Όταν κάποιος κάνει καθημερινά διαλογισμό, δεν έχει νεύρα μέσα στην ημέρα και μία δύσκολη κατάσταση δεν θα τον βγάλει εκτός εαυτού». Συνήθως ο διαλογισμός πραγματοποιείται από καθιστή στάση σταυροπόδι, με κλειστά μάτια και ίσια σπονδυλική στήλη. Δίνοντας προσοχή στην αναπνοή, τις αισθήσεις και το δικό σας εσωτερικό κόσμο, θα απομακρυνθείτε από την πολυάσχολη ζωή σας, για να βρείτε ένα ήσυχο μέρος μέσα σας.

Yoga και Καλή Ψυχολογία

Η yoga, όπως όλα τα είδη γυμναστικής, το τρέξιμο, αλλά και ο χορός, καταπολεμά το άγχος και ανεβάζει τη διάθεση, αφού κατά τη διάρκεια της άσκησης απελευθερώνονται ενδορφίνες, οι ορμόνες της χαράς. Σε αυτή την εποχή, που τα οικονομικά προβλήματα μας γεμίζουν άγχος, ας βρούμε τρόπους να αποφορτίσουμε το μυαλό μας. Η γυμναστική είναι μία καλή διέξοδος, πόσο μάλλον η yoga που στοχεύει στην εσωτερική γαλήνη. Κάνοντας yoga, θα αρχίσετε να συζητάτε με το σώμα σας, να μαθαίνετε τα μυστικά του και τις δυνατότητές του.

Ευχαριστώ θερμά τον Γιώργο Ζωζωνάκη για τις πληροφορίες. Αν θέλετε να πειραματιστείτε με την yoga, δεν έχετε παρά να επικοινωνήσετε μαζί του στο email yozoyoga@gmail.com.

Μαίρη Χρονοπούλου: Τι συμβαίνει με την υγεία της; – «Το μόνο που δε φοβάμαι είναι ο θάνατος»

GNTM – Βίκυ Καγιά: Ριζικές αλλαγές στο ριάλιτι μοντέλων – Μέχρι πόσο ετών θα είναι τα διαγωνιζόμενα κορίτσια;