Τροφική δηλητηρίαση: Αυτά είναι τα συμπτώματα

Σε γενικές γραμμές, η τροφική δηλητηρίαση προκαλεί κάποια συνδυασμό από ναυτία, εμετό, διάρροια (που μπορεί ή όχι να είναι αιματηρή), αλλά και μερικά άλλα συμπτώματα.

 Αυτά που πρέπει να έχετε όλοι στο μυαλό σας σχετικά με την τροφική δηλητηρίαση είναι:

– Αφότου καταναλώσετε μολυσμένο φαγητό, θα έχετε κοιλιακές κράμπες, διάρροια και έμετο, μετά από σχεδόν μία ώρα στην περίπτωση του σταφυλόκοκκου και ακόμα και 10 ημέρες αργότερα στην περίπτωση του καμπυλοβακτηριδίου του πυλωρού.

– Μπορεί να πάρει ακόμα περισσότερο χρόνο για να αναπτύξετε συμπτώματα από παρασιτικές μολύνσεις, όπως η Giardia. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να διαρκέσουν από μια μέρα έως και δύο μήνες ή περισσότερο, ανάλογα με τον τύπο της λοίμωξης.

– Εμετός, διάρροια, εφίδρωση, ζαλάδα, δακρύρροια στα μάτια, υπερβολική έκκριση σιέλου, διανοητική σύγχυση και πόνος στο στομάχι μπορεί να είναι συμπτώματα χημικής ή τοξικής τροφικής δηλητηρίασης, όπως αυτή από τα δηλητηριώδη μανιτάρια.

– Μερική απώλεια της ομιλίας, ή θολή όραση, αδυναμία των μυών, δυσκολία στην κατάποση, ξηροστομία, μυϊκή παράλυση από το κεφάλι προς τα κάτω μέσα από το σώμα και έμετος μπορεί να είναι συμπτώματα αλλαντίασης, μιας σοβαρής, αλλά πολύ σπάνιας, βακτηριακής τροφικής δηλητηρίασης.

Καλέστε το γιατρό σας για τροφική δηλητηρίαση εάν έχετε:

– Τυχόν σημάδια αφυδάτωσης, όπως ξηροστομία, μειωμένη ούρηση, ζάλη, ή βυθισμένα μάτια

– Διάρροια (ισχύει και για νεογέννητο βρέφος) που μπορεί να διαρκεί περισσότερο από 2 ημέρες (μία ημέρα για παιδιά)

– Σοβαρό κοιλιακό πόνο ή έμετο

– Πυρετό 39°C ή υψηλότερο (ή μία πρωκτική θερμοκρασία 38°C σε μωρό ηλικίας μικρότερης των 3 μηνών)

Κόπρανα που είναι μαύρα, σαν πίσσα, ή με αίμα

Αναγνωρίσετε συμπτώματα χημικής, ή τοξικής τροφικής δηλητηρίασης, όπως εμετός, διάρροια, εφίδρωση, ζάλη, δακρύρροια στα μάτια, υπερβολική σιελόρροια, διανοητική σύγχυση και πόνος στο στομάχι, που αρχίζει περίπου 30 λεπτά μετά την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων. Χρειάζεται άμεση ιατρική θεραπεία για να βοηθήσει στην αποφυγή πιθανών ζημιών σε ένα ή περισσότερα από τα ζωτικά σας όργανα.

Καλέστε το 166 αν αναγνωρίσετε οποιαδήποτε συμπτώματα αλλαντίασης, όπως μερική απώλεια της ομιλίας, ή θολή όραση, αδυναμία των μυών, δυσκολία στην κατάποση, ξηροστομία, μυϊκή παράλυση από το κεφάλι προς τα κάτω μέσα από το σώμα και εμέτους.

Πηγή: iatropedia.gr

Written by stelios

Ερντογάν: Τον Ιούλιο παίρνουμε τους S-400

Κλήρωση Λόττο: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί