Συνταγή: Σπαγγέτι με σκόρδο και μελιτζάνες

Σπαγγέτι με την έντονη γεύση του σκόρδου, για τους λάτρεις του σκόρδου, τη νοστιμιά της μελιτζάνας και τη φανταστική σάλτσα ντομάτας με το βασιλικό της, κάνει αυτή τη μακαρονάδα υπέροχη. Απολαύστε τη σε περιόδους νηστείας και όχι μόνο

Υλικά

500 γρ. σπαγγέτι
2 μελιτζάνες τσακώνικες κομμένες σε ροδέλες, ή 1 μεγάλη φλάσκα κομμένη σε κύβους
5 φρέσκιες ντομάτες ψιλοκομμένες ή 1 κουτί ντοματάκια κονκασέ
100 ml ντοματοχυμό
1 κ.γ. ζάχαρη

1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3-4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
½ ματσάκι βασιλικό ψιλοκομμένο

αλάτι – πιπέρι
ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Πλένετε τις μελιτζάνες τις κόβετε σε μέτριους κύβους ή ροδέλες, τις αλατίζετε και τις αφήνετε σε σουρωτήρι 20 λ να ξεπικρίσουν. Στη συνέχεια τις ξεπλένετε με άφθονο τρεχούμενο νερό και τις ταμπονάρετε με απορροφητικό χαρτί να στεγνώσουν καλά.
Εν τω μεταξύ, βράζετε τα μακαρόνια σε μπόλικο, κοχλαστό αλατισμένο νερό, 2-3 λ λιγότερο (ανάλογα πόσο αλ” τέντε τα προτιμάτε) από το χρόνο που αναφέρεται στη συσκευασία τους. Τα στραγγίζετε, κρατάτε 1 φλ. από το νερό που τα βράσατε, τα ανακατεύετε με λίγο ελαιόλαδο και τα διατηρείτε ζεστά.

Ζεσταίνετε σε κατσαρόλα 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο και τηγανίζετε σε υψηλή θερμοκρασία τις μελιτζάνες, μέχρι να κάνουν κρούστα εξωτερικά χωρίς να μαλακώσουν πολύ. Τις βγάζετε από τη κατσαρόλα και τις τοποθετείτε σε χαρτί κουζίνας. Στην ίδια κατσαρόλα προσθέτετε λίγο ακόμα ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι γίνει διάφανο.
Προσθέτετε, το σκόρδο, το “μαραίνετε” ανακατεύοντας για ½ λ με προσοχή να μην μαυρίσει, και προσθέτετε τις ψιλοκομμένες ντομάτες και το χυμό.

Αλατοπιπερώνετε, προσθέτετε τη ζάχαρη, τον βασιλικό, ½ φλ. τσαγιού ζεστό νερό (ή ζωμό λαχανικών) και σιγοβράζετε τη σάλτσα μέχρι να “δέσει” ελαφρώς.
Δέκα λεπτά περίπου πριν γίνει η σάλτσα προσθέτετε και τις μελιτζάνες στη σάλτσα και τις βράζετε για 5 λ. Αν έχει πήξει η σάλτα προσθέτετε σταδιακά λίγο από το νερό που κρατήσατε (αυτό που βράσατε τα μακαρόνια), για να μείνουν υγρά στη σάλτσα προκειμένου να καλυφθούν τα μακαρόνια που θα προσθέσετε στη σάλτσα.

Στα 5 λ που βράσατε τις μελιτζάνες προσθέτετε και τα μακαρόνια μέσα στη σάλτσα ανακινείτε τη κατσαρόλα, απαλά και τα αφήνετε στη φωτιά για 4-5 λ για να απορροφήσουν τη σάλτσα. Σερβίρετε ζεστό το φαγητό σας πασπαλίζοντας με φρεσκοτριμμένο πιπέρι ή αν δεν νηστεύετε με τριμμένο τυρί.

Σάκης Ρουβάς: Η κρυφή διαθήκη του,πως μοιράζει στα 4 παιδιά του σπίτια, μετρητά, επιχειρήσεις… τι παίρνει η Κάτια

κατκεν

Πρώην της Ηλιάκη ο νέος σύντροφος της Κατερίνας Καινούργιου; Φωτογραφίες από δημόσια βραδινή έξοδο