Οι ΗΠΑ δεν κάνουν τη χάρη σε θανατοποινίτη να πεθάνει ανώδυνα

0
49

Δεν θα έχει ανώδυνο τέλος ο θανατοποινίτης Ράσελ Μπάκλιου ο οποίος το 1996 είχε απαγάγει και σκοτώσει την πρώην σύντροφό του, το νέο φίλο της και τον εξάχρονο γιο της.

Η απόφαση αυτή ανοίγει τον δρόμο για την εκτέλεση του Μπάκλιου, ο οποίος είχε ζητήσει να θανατωθεί με τη χρήση αερίου και όχι με θανατηφόρα ένεση, επικαλούμενος μια σπάνια πάθηση από την οποία υποφέρει.

Στην προσφυγή του ο 50χρονος ανέφερε ότι πάσχει από μια σπάνια αιματολογική ασθένεια εξαιτίας της οποίας τα αγγεία στον λαιμό του ενδέχεται να σπάσουν και να του προκαλέσουν υπερβολικό πόνο όταν του γίνει η θανατηφόρα ένεση. Αντ’ αυτής είχε ζητήσει να θανατωθεί με τη χρήση αερίου.

Ωστόσο οι πέντε συντηρητικοί δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου έκριναν ότι η προσφυγή του Μπάκλιου ήταν απλώς μια απόπειρα να καθυστερήσει την εκτέλεσή του. Παράλληλα εκτίμησαν ότι ο καταδικασμένος «δεν απέδειξε» ότι η χρήση αερίου «θα μειώσει τον πόνο του».

Οι δικαστές μάλιστα υπενθύμισαν στην απόφασή τους ότι το Σύνταγμα των ΗΠΑ «δεν εγγυάται έναν ανώδυνο θάνατο» στους καταδικασμένους, αλλά απλώς απαγορεύει να «προστεθεί» επιπλέον πόνος σε αυτόν που είναι απαραίτητος για τη σωστή εκτέλεσή τους.

Σε μια σπάνια κίνηση πρώην εκτελεστές πήραν το μέρος του Μπάκλιου σε μια προσπάθεια να γλιτώσουν οι συνάδελφοί τους τη φρίκη μιας αποτυχημένης εκτέλεσης ανέφερε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Το να είσαι αντιμέτωπος με έναν κρατούμενο και να του αφαιρείς τη ζωή είναι ένα μεγάλο βάρος», έγραψαν σε επιστολή τους προς το Ανώτατο Δικαστήριο. «Όταν, όπως σε αυτή την περίπτωση, μια εκτέλεση έχει μικρές πιθανότητες να διεξαχθεί σωστά, το βάρος γίνεται αβάσταχτο», πρόσθεσαν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here