Οδηγίες για τον υπολογισμό της καταβολής με ειδική εφαρμογή – Προθεσμία έως την Μεγάλη Τετάρτη

Η Γενική Συνομοσπονδία Εργαζομένων Ελλάδας και το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της Συνομοσπονδίας (ΚΕΠΕΑ/ΓΣΕΕ) ενημερώνουν τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα σχετικά με το Δώρο Πάσχα μέσω μιας σειράς απαντήσεων σε βασικά ερωτήματα.

Οι μισθωτοί έχουν τη δυνατότητα να υπολογίσουν μόνοι τους το Δώρο Πάσχα που δικαιούνται μέσω της online εφαρμογής που έχει δημιουργήσει το ΚΕΠΕΑ στον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.kepea.gr/calc-doro-pasxa.php

Το ΚΕΠΕΑ της ΓΣΕΕ έχει δημιουργήσει επίσης μία εφαρμογή που προσφέρει στους εργαζομένους σύγχρονα εργαλεία πληροφόρησης και δυνατότητα να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Στην εφαρμογή μας θα βρείτε online εφαρμογές, ηλεκτρονική βιβλιοθήκη εργασιακών θεμάτων και ενημέρωση για την τρέχουσα επικαιρότητα.

Το Δώρο Πάσχα, όπως και το Δώρο Χριστουγέννων και το επίδομα αδείας, περιλαμβάνονται στον Κώδικα Ατομικού Εργατικού Δικαίου. Υπάρχουν συγκεκριμένες διατάξεις που προβλέπουν τους ευνοϊκότερους όρους παροχής αυτών των επιδομάτων σε εργαζόμενους ιδιωτικού τομέα.

Όλοι οι μισθωτοί στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης έχουν δικαίωμα στο Δώρο Πάσχα. Η χρονική περίοδος για τον υπολογισμό του Δώρου Πάσχα είναι από την 1η Ιανουαρίου μέχρι και την 30η Απριλίου κάθε έτους.

Η καταβολή του δώρου Πάσχα πρέπει να γίνει έως τη Μεγάλη Τετάρτη. Σε περίπτωση που το δώρο δεν καταβληθεί έγκαιρα, οι εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα να προσφύγουν στην Επιθεώρηση Εργασίας.

Επισημαίνεται ότι οι αποδοχές των δώρων παραγράφονται μετά από 5ετία από το τέλος του έτους που ήταν απαιτητές βάσει του άρθρου 250 παρ. 17 του Αστικού Κώδικα.

Σε περίπτωση μη καταβολής του δώρου Πάσχα, οι εργαζόμενοι έχουν το δικαίωμα να καταθέσουν καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας ή να προσφύγουν στην αρμόδια Αρχή.

Written by admin

Τελευταίο αντίο στον Στράτο Σεφτελή: Η κηδεία στο Παλαιό Φάληρο

Ζητιάνος σε ανεκδοτάρα: Πλησιάζει κουτσαίνοντας μια BMW 750