Άγριες Μέλισσες: Υπάρχει ένας είδος σιωπηλής λογοκρισίας όταν πρόκειται να αναφερθείς σε σκοτεινά σημεία της Ιστορίας

αγριες μελισσες

Δημοσιεύθηκε: 15 Ιουνίου 2021 18:15

Άγριες Μέλισσες: το συγγραφικό δίδυμο απαντά στην κρίσιμη ερώτηση που αφορά το κύριο σκέλος της πλοκής στον τρίτο κύκλο της σειράς. Την περίοδο της δικτατορίας.

Άγριες Μέλισσες: «Υπάρχει ένας είδος «σιωπηλής λογοκρισίας» όταν πρόκειται να αναφερθείς σε σκοτεινά σημεία της Ιστορίας».

Ας πάμε στον επόμενο κύκλο, που θα εξελίσσεται στην περίοδο της δικτατορίας. Θα χρησιμοποιήσετε και εκεί αναφορές σε αληθινά πρόσωπα και γεγονότα;

«Θα τα χρησιμοποιήσουμε στον βαθμό που το κάνουμε και τώρα. Ίσως λίγο συχνότερα, λόγω των έντονων πολιτικών εξελίξεων της εποχής εκείνης. Είναι ένα έργο μυθοπλασίας και θέλουμε να παραμείνει έτσι. Δηλαδή σε πρώτο πλάνο είναι οι ήρωες μας και όσα συμβαίνουν σε εκείνους προσωπικά. Όμως την περίοδο της δικτατορίας και ειδικά το πρώτο διάστημα, στο οποίο θα διαδραματίζεται ο τρίτος κύκλος, οι ζωές όλων είχαν επηρεαστεί, οπότε είναι αναπόφευκτο να δούμε τις συνέπειες της πολιτικής ανισορροπίας και στους Διαφανιώτες.

Στο σημείο αυτό όμως θέλουμε να πούμε και κάτι ακόμα. Δεχτήκαμε αρκετά αρνητικά σχόλια από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε στη σειρά μια παρακρατική οργάνωση, οι Άβαντες, που είναι προϊόν φαντασίας, όχι υπαρκτή ομάδα. Κάποιοι έγραψαν ότι δεν θέλουν να βλέπουν φασίστες, ότι δεν μας επιτρέπεται. Δεν επιτρέπεται σε μια σειρά -να ασχολείται με «οικεία κακά» και δεν θα έπρεπε να αγγίζουμε αυτά τα θέματα. Ηταν ίσως από τις πιο ανησυχητικές τοποθετήσεις που έχουμε διαβάσει.

Οι περισσότερες χώρες μιλάνε μέσα από τη μυθοπλασία πολλές φορές για «οικεία κακά» και αυτό είναι κάτι που θαυμάζουμε σε ξένες παραγωγές. Το ότι εμείς στη χώρα αυτή δεν-μπορούμε να το κάνουμε, «δεν επιτρέπεται» όπως θεωρούν κάποιοι, είναι τροφή για σκέψη προς όλους μας. Γιατί πράγματι υπάρχει ένας είδος «σιωπηλής λογοκρισίας» όταν πρόκειται να αναφερθείς σε σκοτεινά σημεία της Ιστορίας. Κανείς δεν σ’ το απαγορεύει ευθέως, αλλά όλοι νιώθουμε ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, να μην προσβάλουμε κανέναν, να μην ανασύρονται επώδυνες μνήμες. Και αυτό είναι το λάθος. Πάντα με σεβασμό, πάντα με προσοχή, πρέπει να μπορούμε να μιλάμε και να αναφερόμαστε στα πάντα. Και να κοιτάμε και τα λάθη μας κατάματα». Είπαν στο Τηλέραμα.

#Agries Melisses#Μελίνα Τσαμπάνη#Πέτρος Καλκόβαλης

Spoilers

Κορονοϊός επιβεβαιωμένα κρούσματα σήμερα στην Ελλάδα 15-06-2021

8 lekseis

8 Λέξεις: Η Ολυμπία δείχνει ένα άλλο πρόσωπο και κάνει τεράστια βήματα για να φτιάξει τη σχέση της με τον Νικηφόρο