Αγωγή 1,5 εκατ. ευρώ για το ζευγάρι που απανθρακώθηκε αγκαλιασμένο στο Μάτι

Τρεις νέες αγωγές κατατέθηκαν στο Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών από συγγενείς θυμάτων στο Μάτι, ενώ τουλάχιστον άλλες επτά είναι σχεδόν έτοιμες και θα κατατεθούν το επόμενο διάστημα. Αυτοί που έμειναν πίσω μετά τον πύρινο εφιάλτη περιγράφουν στα νομικά έγραφα με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες τo απόγευμα που σημάδεψε τις ζωές τους.

Οι μνήμες από την πύρινη κόλαση ξυπνούν και η καρβουνιασμένη πραγματικότητα σοκάρει, καθώς, παρότι πλησιάζει η πρώτη επέτειος της τραγωδίας, ακόμα ξεπηδούν από τις στάχτες ιστορίες ανθρώπων που μαρτύρησαν στην αυγή ή και στη δύση της ζωής τους. Οι συγγενείς τους ζητούν να πέσει βαρύς ο πέλεκυς της Δικαιοσύνης σ’ αυτούς που είχαν την ευθύνη της διαχείρισης της κρίσης αλλά τους άφησαν αβοήθητους.

Τον δικό τους εφιάλτη περιγράφουν στις δύο ξεχωριστές αγωγές με το ίδιο κείμενο που κατέθεσαν τα παιδιά του Αγγελου και της Αγγελικής Μόσχα, οι οποίοι αγκαλιάστηκαν για τελευταία φορά βλέποντας τις φλόγες να τους περικυκλώνουν. Η 85χρονη είχε κινητικά προβλήματα και ο σύζυγός της, που θα μπορούσε να απομακρυνθεί, δεν την άφησε μόνη ούτε στον θάνατο.

Μαζί και στον θάνατο

Σύμφωνα με το κείμενο της αγωγής που φέρνει στο φως ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, το ηλικιωμένο ζευγάρι ζούσε μόνιμα στην Καλλιθέα «και κατά το καλοκαίρι αυτό, όπως κάθε χρόνο, πήγαν στο Μάτι του Δήμου Μαραθώνος Αττικής για θερινές διακοπές. Έμεναν σε ένα παραχωρημένο σε αυτούς από την Ένωση Ορειβατών Φυσιολατρών Αττικής (ΕΟΦ) μικρό σπίτι 40 περίπου τ.μ. επί της οδού Φυσιολατρών αρ. 36».

Η σύζυγος, λόγω των κινητικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε, δεν μπορούσε να κινηθεί γρήγορα και τους πρόλαβαν οι φλόγες. Οι λεπτομέρειες, όπως περιγράφονται στο έγγραφο, είναι σοκαριστικές για τους δύο ηλικιωμένους, που βρέθηκαν μαζί στη ζωή και στον θάνατο. «Όπως μας ενημέρωσαν εκ των υστέρων οι διασωθέντες γείτονες στο Μάτι, οι γονείς μας βγήκαν από το σπίτι τους με πολλή δυσκολία για να σωθούν, όπως έκαναν και οι άλλοι εκεί γείτονες. Δεν μπόρεσαν, όμως, να φύγουν γρήγορα, λόγω της πύρινης λαίλαπας που εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα στις κατοικημένες περιοχές και, δυστυχώς, σε απόσταση 20-30 μέτρων από το σπίτι τους, τους βρήκαν οι φλόγες και τους έκαψαν και τους δύο. Τους βρήκαν, δε, απανθρακωμένους στον δρόμο αγκαλιασμένους, διότι αντελήφθησαν τον μεγάλο κίνδυνο και τον επερχόμενο θάνατό τους», τονίζουν τα παιδιά του ζεύγους ζητώντας την απόδοση ευθυνών για την εγκληματική αδράνεια.

«Όπως μας είπαν, εκ των υστέρων, οι εκεί γείτονες, δεν είχε κανένας τους καμία απολύτως ενημέρωση ή βοήθεια για τη διάσωσή τους. Επικράτησε ένας πανικός και όσοι μπορούσαν έφυγαν γρήγορα είτε πεζή είτε με τα αυτοκίνητά τους και όσοι δεν μπορούσαν είτε έμειναν μέσα στα σπίτια τους είτε βγήκαν για να σωθούν, αλλά βρήκαν τραγικό θάνατο, όπως και οι γονείς μας». Συνολικά οι συγγενείς του τραγικού ζευγαριού αξιώνουν το ποσό του 1,5 εκατ. ευρώ.

Καμία ενημέρωση

Οργή για τους αρμόδιους που δεν τους ενημέρωσαν ούτε τους βοήθησαν την ώρα που η κόλαση σάρωνε τη γειτονιά τους ξεχειλίζει και η αγωγή των συγγενών της Ευαγγελίας Σιαπέρα, οι οποίοι ζητούν αποζημίωση ύψους 900.000 ευρώ. Ο σύζυγός της έτρεξε να φέρει το αυτοκίνητο για να διαφύγουν αλλά οι φλόγες έφτασαν γρηγορότερα. «Η ανωτέρω σύζυγος και μητέρα μας κατά την ημέρα εκείνη (23/7) ήταν με τον σύζυγό της στο σπίτι μας στον Νέο Βουτζά και επί της οδού Υακίνθων… Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο πρώτος από εμάς μαζί με τη σύζυγο και μητέρα μας, Ευαγγελία Σιαπέρα, αφού κάναμε το πρωινό μας μπάνιο, ήμασταν στο σπίτι μας στον Νέο Βουτζά, είδαμε καπνούς και ακούσαμε πολλές φωνές και κραυγές και ιδίως από τα μικρά παιδιά μιας γειτονικής -εκεί- οικογένειας και εν τω μεταξύ είδαμε και τον κόσμο να φεύγει σε κατάσταση πανικού. Προ του κινδύνου να καούμε, ο πρώτος από εμάς και το τραγικό θύμα Ευαγγελία Σιαπέρα αποφασίσαμε να βγούμε από το σπίτι και να φύγουμε, όπως και όλοι οι κάτοικοι και παραθεριστές της περιοχής. Ο πρώτος από εμάς πήγα προς το αυτοκίνητό μας ενώ το τραγικό θύμα προχώρησε πεζή, προκειμένου, αφού είχε απομακρυνθεί από τις φλόγες, να την περισυλλέξω και να φύγουμε από αυτό το τραγικό σκηνικό ολέθρου». Όσο όμως ο σύζυγος προσπαθούσε να την προσεγγίσει με το αυτοκίνητο, η άτυχη γυναίκα τυλίχτηκε στις φλόγες…

Οι αγωγές στρέφονται κατά του Ελληνικού Δημοσίου, της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Μαραθώνα. Η υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο της μελέτης της ογκωδέστατης δικογραφίας από τον ανακριτή και αναμένεται το επόμενο βήμα, όπως εξηγεί στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο δικηγόρος Αντώνης Φούσας, συνήγορος μεγάλου αριθμού συγγενών θυμάτων.

«Αφού μελετήσει τη δικογραφία ο ανακριτής ενδέχεται να καλέσει εκ νέου μάρτυρες και στη συνέχεια -εκτιμώ πολύ σύντομα- θα κληθούν σε απολογία οι κατηγορούμενοι. Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία της ανάκρισης η υπόθεση θα πάει στο δικαστικό συμβούλιο για να εκδοθεί το σχετικό βούλευμα και να προσδιοριστεί η δίκη στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, που θα κρατήσει μεγάλο χρονικό διάστημα».

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής

 

Written by stelios

Πότε πρέπει να πλένεις το πρόσωπό σου με κρύο και πότε με χλιαρό νερό

Κλειστά από σήμερα τα διαγνωστικά κέντρα όλης της χώρας