Κλειστά από σήμερα τα διαγνωστικά κέντρα όλης της χώρας

Σε επ’ αόριστον απεργιακή κινητοποίηση καλεί ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων από τη σήμερα.

Αυτό σημαίνει πρακτικά πως τα περισσότερα διαγνωστικά κέντρα της χώρας, λόγω διαμαρτυριών για τις επιστροφές που τους επιβάλλονται από το δημόσιο σύστημα υγείας. Επιστροφές που τους έχουν στοιχίσει, όπως λένε, διαγνωστικά κέντρα περισσότερα από 200 εκατομμύρια ευρώ για το 2018.

Ωστόσο, η συντονιστική επιτροπή των Π.Ο.Σ.Ι.Π.Υ. (Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας) – Π.Ο.Σ.Κ.Ε (Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων) – ΠΑ.Σ.Ι.ΔΙ.Κ. (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων) και ΠΑΝ.Ι.ΔΙ (Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Ιατρικών Εταιριών και Πολυϊατρείων) που συμμετέχουν στην κινητοποίηση ανακοίνωσαν τη λειτουργία διαγνωστικών κέντρων μόνο το απόγευμα όλη την ερχόμενη εβδομάδα. Οπως αναφέρουν, τα κέντρα θα μένουν ανοικτά από τις 17.00 ως τις 20.00 το βράδυ αποκλειστικά και μόνο για να παραδίδουν αποτελέσματα εξετάσεων που έχουν ήδη διενεργηθεί.

Διαμαρτύρονται για rebate και clawback

 O πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ), Γεώργιος Βουγιούκας μιλώντας στο ραδιόφωνο ΘΕΜΑ 104,6, εξήγησε πως αιτία της αρκετά δραστικής κινητοποίησης, είναι το γεγονός ότι «μας αρπάζουν πίσω, όπως είναι η μετάφραση του clawback, 110 εκατομμύρια μόνο για το 2018» «Αυτό το ποσό είναι μόνο για το clawback. Μας έχουν πάρει πίσω μόνο για το rebate άλλα τόσα εκατομμύρια ίσως και παραπάνω» συμπληρώνει ο κ. Βουγιούκας.

Το rebate και το clawback είναι δύο μνημονιακοί μηχανισμοί που επιβάλλουν επιστροφές χρημάτων προς τα ταμεία ανάλογα με τον όγκο των εξετάσεων που κάνουν τα διαγνωστικά. Το rebate, ως έννοια, μπορεί να ταυτιστεί με την έκπτωση επί του τζίρου που κάνουν οι εμπορικές εταιρείες στους προμηθευτές τους. Στην ουσία, ο ΕΟΠΥΥ επιβάλλει να του γίνουν εκπτώσεις επί του ποσού που τιμολογούν οι πάροχοι υγείας (π.χ. κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, μονάδες αιμοκάθαρσης κ.λπ.) βάσει ενός κλιμακούμενου ποσοστού.

Από την άλλη, το clawback αναφέρεται στην επιστροφή του ποσού εκείνου που υπερβαίνει, μηνιαίως, τις προϋπολογισμένες δαπάνες υγείας. Οπως επισημαίνει ο κ. Βουγιούκας, οι δύο μηχανισμοί μπήκαν σε εφαρμογή το 2013 και θα κρατούσαν υποτίθεται για δύο-τρία χρόνια. Με τη νέα κυβέρνηση όμως επεκτάθηκαν μέχρι και το 2022.

Εξοντωτικά τα μέτρα λέει ο Βουγιούκας

«Τώρα που βγήκαμε από τα μνημόνια, όπως λέει και ο πρωθυπουργός, και έχουμε και υπερπλεονάσματα, δεν μπορούμε να αντέξουμε άλλο έξι χρόνια αρπαγής των χρημάτων που μας οφείλονται για τις εξετάσεις που έχουμε διενεργήσει. Είμαστε όλοι υπερχρεωμένοι κι όσο παραμένουν αυτά τα εξοντωτικά μέτρα θα αυξάνεται το χρέος μας», τόνισε ο κ. Βουγιούκας.

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός σε συνάντηση την περασμένη εβδομάδα με φορείς από τον κλάδο της υγείας, παραδέχθηκε ότι υπήρξε μια σοβαρή οικονομική επιβάρυνση στους παρόχους και σημείωσε ότι «το σημερινό στρεβλό σύστημα και οι δημοσιονομικοί περιορισμοί δεν δίνουν τη δυνατότητα εξεύρεσης ιδανικής λύσης».

Ωστόσο, φαίνεται πως οι συζητήσεις και οι διαβεβαιώσεις δεν ικανοποίησαν τους εργαζόμενους στα διαγνωστικά κέντρα.

Written by stelios

Αγωγή 1,5 εκατ. ευρώ για το ζευγάρι που απανθρακώθηκε αγκαλιασμένο στο Μάτι

Πότε αρχίζουν οι αιτήσεις για το νέο «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον»