Σημαντικές ανατροπές μετά την καταγγελία του Τέμπη: Η πρόταση δυσπιστίας περνάει

Μια νέα σκληρή μάχη έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης μετά τη δημοσίευση του άρθρου με τίτλο “Μονταζιέρα στα Τέμπη” στην εφημερίδα “Βήμα της Κυριακής”. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κίνηματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, είχε προαναγγείλει σήμερα το πρωί μια πρόταση δυσπιστίας.

Για να επιτευχθεί αυτό, απαιτούνται 50 βουλευτές, ενώ το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ διαθέτει 32. Ωστόσο, η Νέα Αριστερά με 11 βουλευτές και το ΚΚΕ με 21 ανακοίνωσαν ότι θα υποστηρίξουν την πρόταση του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ. Από το πρωί της Κυριακής, ο Αλέξης Χαρίτσης είχε δηλώσει ότι “η κυβέρνηση πρέπει να φύγει. Η παραμονή της αποτελεί όνειδος για τη δημοκρατία”. Αντίστοιχα, το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του υπογράμμισε ότι “φυσικά, αν υποβληθεί πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης της ΝΔ, το ΚΚΕ θα τη στηρίξει με το δικό του σκεπτικό, όπως κάνει πάντα”.

Η διαδικασία πρότασης μομφής περιγράφεται πρωτίστως στο άρθρο 84 του Συντάγματος και με πιο αναλυτικό τρόπο στο άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής. Οι βουλευτές πρέπει να καταθέσουν την πρόταση μομφής προς τον Πρόεδρο της Βουλής κατά τη διάρκεια μιας δημόσιας συνεδρίασης του Σώματος. Αν η πρόταση υπογραφεί από τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό βουλευτών, τότε η Βουλή διακόπτει τις εργασίες της για δύο ημέρες, εκτός αν η κυβέρνηση ζητήσει να ξεκινήσει αμέσως η συζήτηση.

Η συζήτηση στην Ολομέλεια ολοκληρώνεται το αργότερο τη δωδέκατη νυκτερινή της τρίτης ημέρας από την έναρξή της με ονομαστική ψηφοφορία. Για να γίνει δεκτή η πρόταση μομφής, θα πρέπει να ψηφίσει υπέρ αυτής η απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών. Τέλος, δεν μπορεί να υποβληθεί νέα πρόταση μομφής μέχρι να περάσουν έξι μήνες από την απόρριψη προηγούμενης, εκτός αν έχει υπογραφεί από την απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών.

Written by admin

Η απάτn με τον μπακαλιάρο: Πώς θα καταλάβετε εάν είναι αuθεντικός

Απειλητική ομάδα ατόμων απειλεί έφηβο με αιχμηρό αντικείμενο