Οι αθλητές που κατάφεραν να υποτάξουν την σκλήρυνση κατά πλάκας και να ζήσουν μια αξιοπρεπή ζωή

Οπροπονητής του Ολυμπιακού, Ντέιβιντ Μπλατ, μέσα από το επίσημο σαιτ της ομάδας, αποκάλυψε ότι πάσχει από Πρωτοπαθή Προϊούσα Πολλαπλή Σκλήρυνση. Στη συγκινητική επιστολή του, ο 61χρονος προπονητής συγκλονίζει με την ειλικρίνεια και την πίστη με την οποία τρέφει τον εαυτό του, προσδοκώντας σε μια σειρά από μάχες που θα τρομάξουν το ‘θηρίο’.
Τι είναι η σκλήρυνση κατά πλάκας;
Στο News247.gr διαβάζουμε τα εξής: “Η Πολλαπλή Σκλήρυνση είναι μία χρόνια, αγνώστου αιτιολογίας αυτοάνοση νόσος του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος (ΚΝΣ), που επηρεάζει τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού. H πιο συχνή μορφή της είναι η υποτροπιάζουσα Πολλαπλή Σκλήρυνση, που αφορά το 80%-85% όλων των περιπτώσεων. Η ΠΣ προκαλεί φλεγμονή και στη συνέχεια εκφύλιση στους νευρώνες του ΚΝΣ, όπου καταστρέφεται η μυελίνη, το λιπίδιο που περιβάλλει και προστατεύει τα νευρικά κύτταρα και οδηγεί τον πάσχοντα βαθμιαία σε αναπηρία”.

Τι συμβαίνει στην περίπτωση του Μπλατ
Ο ίδιος το περιγράφει ως εξής:

“Λοιπόν, το πρόβλημα είναι το PPMS, το οποίο στη δική μου περίπτωση και ηλικία εκδηλώνεται αρχικά με αδυναμία στα πόδια. Κούραση, ισορροπία και δύναμη είναι πραγματικά θέματα για εμένα. Έχω ξεκινήσει ειδική αγωγή ενδυνάμωσης και ισορροπίας, καθώς και κολύμβηση και υδρόβιες ασκήσεις, προκειμένου να βελτιώσω τη συνολική σωματική μου κατάσταση και να βοηθήσω τη μυϊκή ευλυγισία και την κίνηση. Προσπαθώ να είμαι περισσότερο ενεργός, ακόμη και όταν πρόκειται για απλές κινήσεις, έτσι ώστε να μην επιτρέπω στους μυς να συσπώνται. Προκαλώ τον εαυτό μου να κάνει απλές λειτουργίες, οι οποίες είναι εύκολες για τους περισσότερους, αλλά πλέον πολύ απαιτητικές τις περισσότερες φορές για εμένα. Δουλεύω. Συντηρώ και απαιτώ περισσότερα από τον εαυτό μου, όχι λιγότερα. Γιατί συνέβη; Ο λόγος για τον οποίο μπορεί κάποιος να υποφέρει από αυτή την ασθένεια είναι άγνωστος. Καθώς δεν έχει δοθεί κάποια συγκεκριμένη αιτία ή εξήγηση, αυτό που του μένει είναι να αποδεχθεί πως είναι ότι είναι και να εστιάσει στο πως θα κάνει το καλύτερο που μπορεί με τις διαθέσιμες ‘πηγές’ για να βελτιώσει την κατάστασή του. Από σήμερα και στο μέλλον…

Είναι εύκολο να πέσεις σε κατάθλιψη και σωματικό λήθαργο. Αυτή η μάχη είναι πραγματική και συνεχής και αδιάκοπη, καθώς δεν υπάρχει γιατρειά για την ασθένεια αυτή. Όμως, δεν είναι θανατηφόρα. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν να αντιμετωπίσουν πολύ μεγαλύτερες προκλήσεις και πρέπει να δώσουν τις δικές τους μάχες. Όλοι πρέπει να έχουν το κουράγιο και την αποφασιστικότητα να μην εγκαταλείψουν την προσπάθεια, να προχωρήσουν μπροστά και να ζήσουν μια ζωή με τη μεγαλύτερη δυνατή ποιότητα. Ξεχάστε το ‘γιατί’ σε αυτή την περίπτωση. Δεν είναι ένα ερώτημα που μπορεί να απαντηθεί. Επικεντρωθείτε στο μετά”.

Υπάρχει επιστροφή;
Αυτό είναι ένα ζήτημα που σηκώνει συζήτηση. Κατά πόσο μπορεί ένας άνθρωπος που έχει μεγαλώσει μέσα στον αθλητισμό -όπως ο Μπλατ- να ζήσει μια αξιοπρεπή ζωή; Τα παραδείγματα αυτών των αθλητών ενδεχομένως να δείχνουν τον δρόμο:
Δείτε περισσότερα εδώ

Λούκα Βιλντόσα – Milica Tasic: «Αναστάτωσε» την Κρήτη η σέξι σύντροφός του – Τράβηξε το κορδόνι του μπικίνι της και όλοι σάστισαν! (ΦΩΤΟ & VIDEO)

Χριστίνα Κεφαλά: Ποζάρει με μαγιό και δείχνει το αβυσσαλέο ντεκολτέ της (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ)