Μείωση 6% στη φαστήνη παραγωγή βερίκοκων

Υπολογίζεται ότι φέτος θα υπάρξει μια μείωση 6% στην ελληνική παραγωγή βερίκοκου σε σχέση με το προηγούμενο έτος, αλλά παρ’ όλα αυτά θα παραμείνει πάνω από το μέσο όρο των τελευταίων 5 ετών, αυξημένη κατά 13%.

Οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι η συνολική παραγωγή θα ανέλθει σε 87.500 τόνους, με μια μικρή μείωση στις πρώιμες ποικιλίες λόγω του ζεστού χειμώνα.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η συγκομιδή αναμένεται να φτάσει τους 523.986 τόνους, διατηρώντας τα επίπεδα του προηγούμενου έτους και αυξημένη κατά 2% σε σχέση με το μέσο όρο της πενταετίας 2018-2022.

Στοιχεία από την Europech δείχνουν μείωση στην παραγωγή σε Γαλλία και Ιταλία.

Η Ιταλία αποτελεί τον μεγαλύτερο παραγωγό βερίκοκου στην Ευρώπη και αναμένεται να παράγει 214.282 τόνους φρούτου, ποσότητα παρόμοια με αυτή του προηγούμενου έτους, αλλά χαμηλότερη κατά 7% σε σχέση με το μέσο όρο της πενταετίας. Αυτό οφείλεται στη σταδιακή μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων τα τελευταία χρόνια.

Μένοντας στην Ευρώπη, στην Ισπανία αναμένεται να καταγραφεί συγκομιδή 134.352 τόνων βερίκοκου, με εντυπωσιακή αύξηση 46% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και 29% πάνω από το μέσο όρο της πενταετίας. Ωστόσο, οι διαφορές είναι σημαντικές ανάλογα με την περιοχή. Έτσι, ενώ στη Μούρθια αναμένεται αύξηση στην παραγωγή, σε άλλες περιοχές δεν θα υπάρξουν σημαντικές μεταβολές σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Όσον αφορά τα γαλλικά βερίκοκα, οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες οδηγούν σε μια παραγωγή 87.852 τόνων, με μείωση 29% σε σχέση με το 2023 και 13% σε σχέση με τον μέσο όρο της πενταετίας 2018-2022.

Written by admin

Η κρυφή αγάπη τους: 10 χρόνια πριν

Η αποχώρηση του Αλέξη Παππά από το Survivor λόγω θέματος υγείας