Ο λόγος που πρέπει να αποφεύγετε το στέγνωμα των ρούχων στον καλοριφέρ

Καθώς πλησιάζουμε στον χειμώνα, όλο και περισσότεροι από εμάς βρισκόμαστε αναγκασμένοι να στεγνώνουμε τα ρούχα μας μέσα στο σπίτι, και συχνά ακόμη και πάνω στα καλοριφέρ.

Ωστόσο, οι ειδικοί στη θέρμανση προειδοποιούν ότι αυτή η πρακτική δεν είναι καθόλου καλή ιδέα, και μπορεί ακόμη να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας.

«Μπορεί να αποτελεί μια γρήγορη λύση για εκείνους που δεν έχουν στεγνωτήριο, αλλά η χρήση του καλοριφέρ για το στέγνωμα των βρεγμένων ρούχων ενέχει κινδύνους για την υγεία», δήλωσε η κυρία Nancy Emery, ειδική σε θέματα θέρμανσης από τη βρετανική εταιρεία Only Radiators.

Το κύριο πρόβλημα είναι ότι τα βρεγμένα ρούχα εμποδίζουν τη ροή του ζεστού αέρα και αυξάνουν την υγρασία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της υγρασίας στο δωμάτιο.

Το γεγονός ότι τα ρούχα στεγνώνουν στο καλοριφέρ απελευθερώνει πρόσθετη υγρασία στον αέρα, επιδεινώνοντας την κατάσταση.

Έως και το 87% των ενηλίκων στεγνώνουν τα ρούχα τους μέσα στο σπίτι τον χειμώνα. Κάθε φορά που πλένουμε τα ρούχα μας, προσθέτουμε περίπου δύο λίτρα νερού στο δωμάτιο, ανέφερε ο δρ. David Denning, ιδρυτής της Παγκόσμιας Δράσης για τις Μυκητιασικές Λοιμώξεις (GAFFI).

Ο πιο σοβαρός κίνδυνος αφορά τα σπόρια του ασπέργιλλου, ενός μύκητα που μπορεί να εισέλθει στους πνεύμονες με την εισπνοή, προκαλώντας βλάβες. Η ασπεργίλλωση προκαλεί συμπτώματα γρίπης και ακραία κόπωση.

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι επίπεδα υγρασίας στο σπίτι αυξάνονται έως και 30% όταν στεγνώνουμε τα ρούχα μας πάνω στο καλοριφέρ, αναφέρουν ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.

Οι περισσότεροι έχουμε ανοσία στα σπόρια του ασπέργιλλου ή ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα που τα καταπολεμά. Όμως, οι άνθρωποι με άσθμα ή εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα κινδυνεύουν με ασπεργίλλωση των πνευμόνων.

Αυτή η λοίμωξη μπορεί να προκαλέσει σοβαρές και μερικές φορές μοιραίες βλάβες στα πνεύμονες.

Written by admin

Ο Συμβολισμός του Πράσινου Χρώματος στη Βασιλική Οικογένεια: Μια Ανάλυση

Νέες εξελίξεις στο διαζύγιο Brad Pitt – Αngelina Jolie: Ποιος υποχωρεί, ποιος νικάει και γιατί