Η Ελλάδα επενδύει στη διαστημική τεχνολογία: Έρχονται 15 νέοι δορυφόροι έως το 2026!

Σημαντικά «διαστημικά» βήματα κάνει η Ελλάδα με στόχο να ενισχύσει την πολιτική της προστασία αλλά και να αναπτύξει περαιτέρω την εγχώρια διαστημική της βιομηχανία. Σε αυτό το πλαίσιο, μέσω του προγράμματος των μικροδορυφόρων ύψους 200 εκατ. ευρώ που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, σχεδιάζει να θέσει σε τροχιά 15 μικροδορυφόρους, θερμικής απεικόνισης, πολυφασματικούς και ραντάρ έως το 2026 αλλά και να αναπτύξει περαιτέρω την εγχώρια διαστημική βιομηχανία και το οικοσύστημα του space technology, μέσω του εργοστασίου δορυφόρων της Open Cosmos που θα ανοίξει στη χώρα μας.

Το έργο το οποίο χωρίζεται σε τρεις φάσεις έχει ήδη πλειοδοτηθεί με την πρώτη σύμβαση μεταξύ του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και της εταιρείας Open Cosmos, να υπογράφεται χθες παρουσία του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου, του Υφυπουργού Κωνσταντίνου Κυρανάκη και του Γενικού Γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Κωνσταντίνου Καράντζαλου στο Λαγονήσι.

7 δορυφόροι σε τροχιά και εργοστάσιο κατασκευής στην Αττική

Οι επτά μικροδορυφόροι τους οποίους θα κατασκευάσει η Open Cosmos, θα είναι εξοπλισμένοι με όργανα οπτικής παρατήρησης και θα καλύπτουν ευρύ φάσμα αναγκών, παρέχοντας δεδομένα και υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας οριζόντια σε μια σειρά φορέων του Δημοσίου, όπως για παράδειγμα τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ναυτιλίας.

Η εταιρεία θα κατασκευάσει δύο τύπους μικροδορυφόρων βάρους 100 κιλά έκαστος. Οι δύο εξ αυτών θα φέρουν κάμερες πολύ υψηλής ευκρίνειας οι οποίες θα καταγράφουν εικόνες με ευκρίνεια λιγότερη του ενός μέτρου ενώ οι υπόλοιποι πέντε θα φέρουν ένα σύστημα από κάμερες υψηλής ευκρίνειας πολυφασματικών και υπερφασματικών δεδομένων, καθώς και δέκτες Internet of Things (IoT) και συστήματα AIS (Automatic Identification System).

Για την συναρμολόγησή τους μάλιστα, η εταιρεία με έδρα την Αγγλία, έχει ιδρύσει ήδη θυγατρική εταιρεία στη χώρα μας, την Open Cosmos Aegean, η οποία αριθμεί σήμερα εννέα άτομα προσωπικό. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο επικεφαλής της μητρικής Rafel Jorda Siquier αλλά και η Διευθύντρια της Open Cosmos Aegean, Δρ. Μαρία Καλαμά, το αμέσως επόμενο διάστημα σχεδιάζεται και η ίδρυση εργοστασίου στην Ελλάδα, το οποίο θα είναι επιφορτισμένο με την κατασκευή και συναρμολόγηση των πολυφασματικών δορυφόρων παρατήρησης γης υψηλής ευκρίνειας. Αυτή την περίοδο δε, η εταιρεία βρίσκεται σε στάδιο επιλογής της κατάλληλης τοποθεσίας μεταξύ τριών τοποθεσιών εντός Αττικής, απόφαση που θα ληφθεί έως και το τέλος του τρέχοντος έτους. Στο πλαίσιο της ανάπτυξής της ωστόσο, αναμένεται να προχωρήσει και σε αύξηση του προσωπικού της κατά περίπου 20 άτομα, με τις ειδικότητες να έχουν ήδη αναρτηθεί στον ιστότοπό της.

Οι εφαρμογές των δορυφόρων και τα οφέλη τους

Οι επτά δορυφόροι του έργου, ύψους 60 εκατ. ευρώ, προβλέπεται να ενταχθούν σε συνεργατικά σμήνη δορυφόρων ώστε να πολλαπλασιαστεί η επιχειρησιακή τους ισχύ, με δυνατότητα αποκλειστικής χρήσης 20 έως 24 δορυφόρων όταν αυτοί διέρχονται πάνω από τη χώρα μας και με επισκεψιμότητα (χρόνο μεταξύ διαδοχικών διαβάσεων) περίπου ανά τρεις ώρες το εικοσιτετράωρο.

Όσο για τις εικόνες που θα συλλέγονται θα δίνουν τη δυνατότητα για παρατήρηση σε ανάλυση από 1 μέτρο έως 3 μέτρα και θα λειτουργούν συμπληρωματικά με τις διαθέσιμες σήμερα εικόνες του συστήματος Copernicus (ανάλυση 10μ) και της υπηρεσίας προγραμματισμού δορυφορικών λήψεων πολύ υψηλής ανάλυσης (30-50 εκατοστών) που ήδη υλοποιείται στο ΕΛΚΕΔ. Με τον τρόπο αυτό, η χώρα θα καλύψει με επάρκεια και αυτονομία ολόκληρο το φάσμα των αναγκών Τηλεπισκόπησης και Παρατήρησης Γης.

Ο στόχος του συγκεκριμένου προγράμματος είναι διττός. Αφενός η χώρα να ανταποκριθεί σε μια σειρά από κρίσιμες εθνικές ανάγκες, λαμβάνοντας πολύτιμα δεδομένα σε σχεδόν πραγματικό χρόνο τα οποία θα συμβάλλουν στην έγκαιρη λήψη αποφάσεων και στη χάραξη πολιτικών σε σημαντικούς τομείς, όπως η πολιτική προστασία. Για την ακρίβεια οι δορυφόροι θα παρέχουν εικόνες υψηλής ανάλυσης και δεδομένα για την πρόληψη και την παρακολούθηση φυσικών καταστροφών, όπως πλημμυρών και πυρκαγιών, θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να παρακολουθεί και αναλύει τη θαλάσσια ρύπανση, πιθανές διαρροές πετρελαίου, ακραία καιρικά φαινόμενα και τις δραστηριότητες αλιείας στα χωρικά της ύδατα.
Επιπλέον θα δίνουν την δυνατότητα παρακολούθησης των αλλαγών στη χρήση γης, συνεπικουρώντας με τον τρόπο αυτό το έργο του Κτηματολόγιο, της αποψίλωσης των δασών και της υγείας των καλλιεργειών σε όλη τη χώρα ώστε να λαμβάνονται αποφάσεις σχετικά με την κλιματική αλλαγή που στηρίζονται σε δεδομένα. Παράλληλα θα συμβάλλουν στην αξιολόγηση της εφικτότητας των έργων ανανεώσιμης ενέργειας και στην παρακολούθηση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων φωτοβολτα

Written by admin

Αντωνάς και Καθαργιά: Το πιο καυτό φιλί που έχετε δει! (ΦΩΤΟ)

Νέο iPhone16: Κυκλοφορία τον Σεπτέμβριο