ΜΠΟΡΕΙΤΕ να μου πέιτε γιατί το παιδί να κρατάει κάθε μέρα τη σχολική τσάντα, που είναι πιο βαριά από το σωματάκι του; – Δάσκαλος απαντά

Ο εκπαιδευτικός κύριος Δημήτριος Χασαπλαδάκης έγραψε μια εξαιρετική δημόσια ανάρτηση με εύστοχες προτάσεις για την παιδεία που ελπίζουμε να εισακουστούν

Γιατί το παιδί να κρατάει κάθε μέρα τη σχολική τσάντα, που είναι πιο βαριά από το σωματάκι του;Ευχαριστώ την μητέρα του Σχολείου μου, που μου έκανε την ερώτηση: «Γιατί το παιδί να κρατάει κάθε μέρα μια σχολική τσάντα πιο βαριά από το κορμάκι του;».
Απαντώ δημοσίως:
Πόσο δίκιο έχει η μητέρα!

Το σημερινό ελληνικό σχολείο ούτε σύγχρονο είναι ούτε καινοτομίες εφαρμόζει ούτε ανταποκρίνεται στις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας.
Το σημερινό εκπαιδευτικό σύστημα συνθλίβει το παιδί και την παιδικότητα.

Η λύση είναι μία. Αλλάζουμε τα αναλυτικά προγράμματα, τα προγράμματα σπουδών και τον τύπο του σχολείου.
Να εφαρμοστεί και να λειτουργήσει πραγματικό ολοήμερο σχολείο, όπως στα εξελιγμένα κράτη του κόσμου.

Αυτό το Σχολείο να λειτουργεί από τις 08:00-15:00 ή και 16:00 για το σύνολο των παιδιών. Θα παρέχονται όλες οι μορφές εκπαιδευτικής αγωγής, θα πιστοποιεί ξένες γλώσσες και γνώση στα σύγχρονα μέσα τεχνολογίας, θα αξιοποιεί ταλέντα και θα υπάρχει πραγματική δημιουργική απασχόληση. Με αυτόν τον τύπο σχολείου δεν θα χρειάζονται φροντιστήρια ούτε ιδιαίτερα μαθήματα.

Δεν θα χρειάζεται να τρέχει ο γονέας για να φοιτήσει το παιδί του σε σχολή μουσικής ή χορού αλλά και σε άλλες σχολές στα πλαίσια των αναγκαίων εξωσχολικών δραστηριοτήτων.

Σε αυτό το Ολοήμερο ο μαθητής και η μαθήτρια θα προετοιμάζονται για την επόμενη μέρα και έτσι δεν θα χρειάζεται στο σπίτι να κάνει πολλά. Ελάχιστες μόνο κατ’ οίκον εργασίες. Έτσι, αγαπητή μου μητέρα θα αδειάσει και η σχολική τσάντα και το παιδί ανάλαφρα θα προσέρχεται το πρωί στο Σχολείο.

Σε αυτό το ολοήμερο τα παιδιά θα παίρνουν το γεύμα τους, που η παρασκευή και η διανομή του θα αφορά όλα τα παιδιά με ευθύνη της πολιτείας (Κυβέρνηση, Περιφέρεια, Δήμος, φορείς). Έτσι θα απαλλαγεί το παιδί και από το βάρος του γεύματος, που κάθε πρωί φέρει μαζί του.

Ο τύπος αυτού του σχολείου θα αμβλύνει τις ανισότητες στην εκπαίδευση. Θα επικρατεί το δόγμα: « Ίσες ευκαιρίες μάθησης και απασχόλησης για όλους».
Να σας επισημάνω ότι την πρότασή μου αυτή την παρουσίασα το 2009 στην τοπική μας κοινωνία και την υπέβαλα στο υπουργείο Παιδείας το 2010 μέσω του Δήμου.
Είναι ρεαλιστικό να εφαρμοστεί.

Με ένα τέτοιο σχολείο τα παιδιά αποκτούν την παιδικότητά τους, μαθαίνουν και οι γονείς ελαφρύνουν τον οικογενειακό τους προγραμματισμό.
Αυτή η πρότασή μου θα επιδιώξω να αποτελέσει αφορμή οργανωμένου διαλόγου στο Σχολείο μας και κατ’ επέκταση στην τοπική μας κοινωνία.

Πηγή:

Πάει παντού και έχει όλες τις ανέσεις: Ο 21χρονος που έχτισε το δικό του σπίτι χωρίς δάνειο και το εσωτερικό του είναι ονειρικό

Κατερίνα Καινούργιου: Μας έπεσε το… σαγόνι με το ντύσιμο σέξι… δασκάλας – Κορμί «λαμπάδα» (ΦΩΤΟ)