Από ποια ηλικία μπορεί να ξεκινήσει το παιδί να γυμνάζεται;

Χamos

Η άσκηση από μικρή ηλικία συμβάλλει στη σωστή ανάπτυξη του παιδιού, στην καλή φυσική του κατάσταση και στη γενικότερη υγεία του.

Παράλληλα, βοηθάει στην αποφυγή ανεπιθύμητων διατροφικών διαταραχών, όπως είναι η παχυσαρκία η οποία εμφανίζεται συχνά σε παιδιά μικρής ηλικίας που δε  γυμνάζονται. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι τα παιδιά που αθλούνται από νωρίς, όταν φτάσουν στην εφηβεία τους έχουν ήδη χτίσει ένα δυνατό, καλοστημένο, καλογυμνασμένο και υγιές σώμα

Η συστηματική άσκηση ακολουθεί τα χνάρια της ισορροπημένης διατροφής, δηλαδή όσο πιο νωρίς ξεκινήσει η εκπαίδευση προς αυτή την κατεύθυνση τόσο πιο εύκολο είναι για το παιδί που το κάνει βίωμά του όσο μεγαλώνει.

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για την πρώτη προπόνηση;

Ένα παιδί μπορεί να ξεκινήσει την άσκηση από τη βρεφική ακόμη ηλικία! Υπάρχουν αθλήματα κι ασκήσεις (π.χ. baby swimming, baby yoga) τα οποία απευθύνονται στη βρεφική ηλικία από 6- 7 μηνών έως 3 ετών.

Μετά τα 3 έτη ξεκινάει η προσχολική ηλικία του παιδιού, όπου πια η άσκηση κρίνεται απαραίτητη.

Το παιδί πρέπει να μάθει να αγαπάει την άσκηση και να του γίνει τρόπος ζωής από μικρή ηλικία. Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού υπάρχουν και διαφορετικοί στόχοι.

Δηλαδή ένα βρέφος 6- 7 μηνών θα κάνει απλή κινητοποίηση αρθρώσεων κι εξοικείωση με την κίνηση. Ένα παιδί προσχολικής ηλικίας όμως, θα ασκηθεί μέσω ενός πιο παιχνιδιάρικου και ψυχαγωγικού προγράμματος αξιοποιώντας κι αναπτύσσοντας τις βασικές κινητικές δεξιότητές του.

Στη συνέχεια ανεβαίνουμε και πάμε στην παιδική ηλικία των 6- 7 ετών, οπότε και το παιδί ασκείται μέσω αθλημάτων (π.χ. ποδόσφαιρο, βόλεϊ, μπάσκετ, κολύμβηση) κάνοντας έτσι τόσο καρδιοαναπνευστική προπόνηση όσο και μυϊκή ενδυνάμωση.

Πόσες φορές να ασκείται ένα παιδί μέσα στην εβδομάδα;

Το ιδανικό είναι το παιδί να ασκείται 2- 3 φορές την εβδομάδα για περίπου μία ώρα. Για ένα βρέφος ωστόσο, αρκούν 1- 2 φορές την εβδομάδα και για περίπου μισή ώρα (π.χ baby swimming).

Survivor – Ελευθερία Ελευθερίου: Το πρώτο μήνυμα μετά την αποχώρησή της

Χamos

Λίλιαν Τουράμ: «Το ποδόσφαιρο δεν πολεμά το πρόβλημα του ρατσισμού»