Αναδρομικά – συντάξεις: Αυτό είναι το σχέδιο της κυβέρνησης


Αυτό είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για την πληρωμή των αναδρομικών στους συνταξιούχους. Πως θα δοθούν τα χρήματα σε δόσεις. Η καταβολή των αναδρομικών θα ξεκινήσει από το 2020.

Τα αναδρομικά φαίνεται να είναι ένας δρόμος χωρίς επιστροφή για την κυβέρνηση. Έτσι, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής το σχέδιο για την πληρωμή αναδρομικών στις συντάξεις θα περιλαμβάνει πολλές δόσεις.

Αυτό που αναμένουν είναι η επίσημη απόφαση του ΣτΕ την οποία όμως κυβερνητικά στελέχη θεωρούν σχεδόν ειλημμένη. Η επιστροφή αφορά 1,5 εκατ. συνταξιούχους για ένα διάστημα που δεν θα ξεπερνά τους 10 μήνες και τα ποσά για το διάστημα αυτό φτάνουν ως και τα 7.400 ευρώ. Όσοι έχουν όμως προσφύγει στα δικαστήρια μπορεί να δικαιωθούν με περισσότερα αναδρομικά.

Αυτό που αναμένουν είναι η νέα απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τον νόμο Κατρούγκαλου να παγώσει τα αναδρομικά για όσους δεν έχουν ασκήσει προσφυγή στα δικαστήρια. Σε αυτή την περίπτωση οι διεκδικήσεις περιορίζονται σημαντικά. Κάτι τέτοιο όμως θεωρείται απίθανο.

Οι τελικές αποφάσεις αναμένονται τον Νοέμβριο με πιλότο την απόφαση του ΣτΕ. Οι πληρωμές θα ξεκινήσουν το 2020 αφού προηγηθεί ξεκάθαρη αποτύπωση του κόστους των επιστροφών στους προϋπολογισμούς των επόμενων ετών. Η επικρατέστερη επιλογή πάντως, όπως αποκαλύπτει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, μέσα από τις εκτιμήσεις αρμοδίων στελεχών, είναι να δοθούν τα αναδρομικά σε δόσεις, που ίσως φτάνουν και σε βάθος 5ετίας.

Κριτήριο για την επιστροφή των αναδρομικών είναι το ύψος των συντάξεων και οι περικοπές που είχαν οι συνταξιούχοι. Τα περισσότερα αναδρομικά από τις μειώσεις των νόμων 4051 και 4093 καθώς και από Δώρα έχουν λαμβάνειν οι συνταξιούχοι με άθροισμα συντάξεων πάνω από 1.000 ευρώ. Ενώ όσοι παίρνουν κάτω από 1.000 ευρώ (είτε από κύρια είτε και με επικουρική) δικαιούνται πολύ μικρότερα ποσά και για ένα μεγάλο ποσοστό αυτών οι επιστροφές θα είναι μόνο από Δώρα συντάξεων.

Τα ποσά που παίρνουν οι συνταξιούχοι ανά Ταμείο και σε πόσες δόσεις
Οι επιστροφές για ένα 10μηνο και 12μηνο (στις επικουρικές) για τους συνταξιούχους βγάζουν κατά μέσο όρο:

• Αναδρομικά ως 7.338 ευρώ για συνταξιούχους Δημοσίου.

• Αναδρομικά ως 6.770 ευρώ για συνταξιούχους ΔΕΚΟ-Τραπεζών.

• Αναδρομικά ως 6.402 ευρώ για συνταξιούχους ΙΚΑ.

• Αναδρομικά ως 3.300 ευρώ για συνταξιούχους του ΟΑΕΕ.

• Αναδρομικά το πολύ ως 1.300 ευρώ για χαμηλοσυνταξιούχους (με άθροισμα συντάξεων ως 1.000 ευρώ).

• Αναδρομικά ως 3.850 ευρώ για συνταξιούχους του ΝΑΤ. Αν επιστραφεί και η μείωση 7% που κρίθηκε αντισυνταγματική για τις συντάξεις του ΝΑΤ με απόφαση Εφετείου (549/2019), τότε τα αναδρομικά ξεπερνούν τις 7.000 ευρώ.

Written by alexandros

Επίδομα τοκετού: Ποιες οικογένειες θα το πάρουν και ποιοι θα αποκλείονται

Ηράκλειο: Βρέθηκε νεκρή στη θάλασσα λίγο μετά το τελευταίο τηλεφώνημα – Τα παιδιά της συγκλονίζουν ξανά