Οι νέοι βρίσκονται στο επίκεντρο του μεταναστευτικού κύματος από το Μαρόκο προς την Ισπανία

oi-neoi-vriskontai-sto-epikentro-tou-metanasteftikou-kymatos-apo-to-maroko-pros-tin-ispania

Από τη Δευτέρα μια λαοθάλασσα περισσότερων από 8.000 μεταναστών, στη μεγάλη τους πλειονότητα Μαροκινών, έφτασε με ευκολία στη Θέουτα καθώς το Μαρόκο έχει χαλαρώσει τους συνοριακούς ελέγχους: ανάμεσά τους ένας μεγάλος αριθμός νέων που έφυγαν μόνοι τους ή παιδιών μικρής ηλικίας μαζί με την οικογένειά τους.

Η εικόνα ενός μωρού που σώθηκε παρά λίγο από πνιγμό από έναν Ισπανό αστυνομικό έκανε τον γύρο του κόσμο προκαλώντας την αγανάκτηση των χρηστών του διαδικτύου. Όμως πολλοί είναι και οι έφηβοι, συχνά μικρής ηλικίας, οι οποίοι κατάφεραν μόνοι τους να περάσουν τα σύνορα και να φτάσουν μέσω θαλάσσης στις ισπανικές ακτές, που απελαύνονται ή περιπλανιούνται στους δρόμους της Θέουτα.

Τουλάχιστον 4.800 μετανάστες, ανάμεσά τους 1.500 ανήλικοι, έχουν απελαθεί από τις ισπανικές αρχές από τη Δευτέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.

Αυτή η “εντυπωσιακή” εισροή ανηλίκων στα σύνορα είναι πρωτόγνωρη, σχολιάζει ο Όμαρα Νάζι, Μαροκινός ακτιβιστής υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που παρακολουθεί το μεταναστευτικό.

“Η απέλασή τους από την Ισπανία είναι αντίθετη στις διεθνείς συνθήκες για τα δικαιώματα των παιδιών”, καταγγέλλει. “Οι μαροκινές αρχές ευθύνονται γιατί θέλουν να ασκήσουν πίεση στην Ισπανία έχοντας πολιτικούς στόχους”, προσθέτει.

Χθες Τετάρτη το απόγευμα η εισροή μεταναστών προς τη Θέουτα έχει μειωθεί λίγο. Όσοι προσπάθησαν να φτάσουν στον θύλακα κολυμπώντας οδηγήθηκαν γρήγορα πίσω στο Μαρόκο από το μαροκινό Πολεμικό Ναυτικό. Όσοι έφτασαν στις ισπανικές ακτές συνελήφθησαν πολύ γρήγορα και εστάλησαν πίσω στα σύνορα.

Το 2018 το Οικονομικό, Κοινωνικό και Περιβαλλοντικό Συμβούλιο του Μαρόκου (CESE), ένας επίσημος οργανισμός, είχε εκφράσει την ανησυχία του για το “τεράστιο” χάσμα που χωρίζει τους 11 εκατομμύρια νέους Μαροκινούς από την υπόλοιπη κοινωνία και “τη μεγάλη πρόκληση” που αποτελεί η κοινωνική τους ενσωμάτωση.

Εγκατάλειψη του σχολείου, ανεργία, χαμηλοί μισθοί, απουσία κοινωνικών παροχών: οι νέοι 15 με 34 ετών στο Μαρόκο, που αποτελούν το ένα τρίτο του πληθυσμού, παραμένουν οι μεγάλοι ξεχασμένοι της ανάπτυξης, σύμφωνα με την έκθεση του CESE.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε περαιτέρω με την πανδημία της covid-19. Πέρυσι δύο στους πέντε νέους που ζούσαν σε πόλεις ήταν άνεργοι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

survivor

Survivor Νέα 20/5: Η Νικολέτα έφυγε από το ριάλιτι και αυτά τα χρήματα πήρε!

Χamos

Η διπλωματία της Γαλλίας για την Γάζα απέτυχε. Σειρά παίρνει η Γερμανία