Ζάεφ: Η Ελλάδα πρέπει να αναλάβει την ηγεσία των Βαλκανίων (βίντεο)

Στο περιθώριο της 74ης Γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, μίλησε στο ΙΒΝΑ για την πρώτη του συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

 

Ερωτηθείς για τη συνάντηση του με τον κ. Μητσοτάκη, σημείωσε πως είναι χαρά του να συναντά εκπροσώπους μιας φιλικής χώρας «και η Ελλάδα είναι φιλική προς την χώρα μας».

Μετά από την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, «η μόνη μας διάθεση είναι να οικοδομήσουμε μια φιλία, να προχωρήσουμε προς την ευημερία και για τις δύο χώρες και βέβαια πάντα δράττομαι της ευκαιρίας να ευχηθώ ευημερία, χαρά, ικανοποίηση, καλή ζωή και συνεργασία με τους πολίτες της Β. Μακεδονίας» πρόσθεσε.

Ανέφερε δε πως με τον Έλληνα πρωθυπουργό συζήτησαν «για την υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία είναι πολύ σημαντική και για τις δύο πλευρές, καθώς μέσω αυτής αυτό θα είναι ορατό και για τις δύο πλευρές. Έχουμε υποχρεώσεις να εκπληρώσουμε, ορισμένες έχουν εκπληρωθεί νωρίτερα απ’ ότι υποχρεούμασταν, ώστε να προετοιμάσουμε τους πολίτες μας και να δείξουμε στους πολίτες της Ελλάδας την ειλικρινή μας φιλία».

Επιπλέον συζήτησαν «για οικονομική συνεργασία. Νομίζω ότι ακόμη και η Β. Μακεδονία μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα να βγει από την κρίση πολύ σύντομα. Γιατί; Επειδή, για παράδειγμα, σε χώρες όπως η Ολλανδία το 60% του ΑΕΠ προέρχεται από εταιρείες που βρίσκονται εκτός συνόρων και φέρνουν σε αυτή μερίσματα και κέρδη. Οπότε γιατί να έρχονται μόνο εταιρείες από την Γερμανία, την Γαλλία και την Ολλανδία στην Β. Μακεδονία εξαιτίας του χαμηλού οικονομικού επιπέδου;

»Οι Ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να είναι κερδοφόρες και πολύ χρήσιμες για την ελληνική οικονομία, και έχουν παρουσία τώρα στα Σκόπια και όλες τις άλλες πόλεις της Β. Μακεδονίας, προσπαθώντας να βρουν τρόπους να επενδύσουν και να αυξήσουν τις εμπορικές ροές. Τα αποτελέσματα είναι πολύ καλά. Στο τέλος του 2018 είχαμε άνοδο άνω του 20% στις εμπορικές σχέσεις των χωρών μας. Είμαστε ανάμεσα στους μεγαλύτερους υποστηρικτές του τουρισμού εφέτος στην Ελλάδα. Αυτό είναι φιλία και γνωρίζω ότι κάθε καλοκαίρι γεννώνται νέες φιλίες ανάμεσα στους πολίτες μας και αυτούς της Ελλάδας. Σε αυτή την κατεύθυνση συζητήσαμε για όλες τις προοπτικές που έχουμε μπροστά μας», ανέφερε ο πρωθυπουργός της Νόρειας Μακεδονίας.

«Εκτιμώ πολύ την πολιτική του κ. Μητσοτάκη. Νοιάζεται για το μέλλον της Ελλάδας, η οποία έχει ανοικτά ζητήματα με την Τουρκία και την Αλβανία. Βέβαια, μπορούν πάντα να υπολογίζουν στην υποστήριξή μας γιατί είμαστε μια πολύ φιλική χώρα», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας του, ο Ζόραν Ζάεφ ανέφερε πως έχει την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης σε αυτή την κατεύθυνση «κι αυτό δεν είναι μόνο μέρος κάποιας υποχρέωσης, αλλά είναι και η πρόθεση μιας φίλης χώρας να υποστηρίξει τον βόρειο γείτονα, την Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ελληνική πλευρά είναι αφοσιωμένη στο «να μας υποστηρίξει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

Με την ευκαιρία, πρόσθεσε δε πως συμμερίζεται την «αίσθηση ότι η Ελλάδα πρέπει πραγματικά να αναλάβει την ηγεσία των Βαλκανίων, γιατί η Ελλάδα είναι η παλαιότερη χώρα-μέλος της ΕΕ, η παλαιότερη χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ. Η κυβέρνηση του Μητσοτάκη έχει αυτή την ευκαιρία και κανονικά θα αναπτύξει τις δικές του πολιτικές. Αλλά το αίσθημα από εμένα, ως πρωθυπουργού της Β. Μακεδονίας, και από άλλους πρωθυπουργούς και ηγέτες της περιοχής, είναι ότι αναμένουμε ηγεσία από την Ελλάδα, καθώς η ατζέντα της Θεσσαλονίκης από το 2003 μας έδωσε αυτή την ενθάρρυνση για μια ευρωπαϊκή πορεία», πρόσθεσε.

 

Επιστολή Πατούλη προς τους αρχηγούς των κομμάτων για την παράνομη αφισορύπανση

Ομιλία Αλέξη Τσίπρα στο Φεστιβάλ Σπούτνικ