Υγεία – Πολλαπλή Σκλήρυνση: Ο ξαφνικός κνησμός είναι από τα πιο απρόσμενα και άγνωστα πρώιμα συμπτώματα

Η πολλαπλή σκλήρυνση επηρεάζει τον εγκέφαλο, τον νωτιαίο μυελό και τα οπτικά νεύρα, τα οποία αποτελούν το κεντρικό νευρικό σύστημα και ελέγχουν οτιδήποτε κάνουμε.

Το πώς βιώνει ο καθένας την πολλαπλή σκλήρυνση είναι ξεχωριστό και οι παραπάνω απώλειες μπορεί να είναι προσωρινές ή μακροχρόνιες. Υπάρχουν ποικίλα συμπτώματα όπως μούδιασμα, μυρμήγκιασμα, αλλαγές στη διάθεση, προβλήματα μνήμης, πόνος, κόπωση, τύφλωση ή/και παράλυση. Ωστόσο, ορισμένα λιγότερο γνωστά σημάδια της ΠΣ μπορεί να σας εκπλήξουν.

Η πολλαπλή σκλήρυνση διαταράσσει την επικοινωνία μεταξύ του εγκεφάλου και του σώματος
Ως χρόνια διαταραχή, η πολλαπλή σκλήρυνση εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στο προστατευτικό περίβλημα (μυελίνη) που καλύπτει τις νευρικές ίνες. Αυτό προκαλεί προβλήματα επικοινωνίας μεταξύ του εγκεφάλου και του υπόλοιπου σώματος. Τελικά, η ΠΣ μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη ή επιδείνωση των νεύρων.

Γενικά, η ΠΣ γίνεται πιο σοβαρή με την πάροδο του χρόνου. Αλλά δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που να ακολουθεί η πάθηση. Ο κάθε ασθενής τείνει να ακολουθεί το δικό του χρονοδιάγραμμα. Μπορεί να μην υπάρχει εξέλιξη των συμπτωμάτων σε ορισμένους ασθενείς, ενώ άλλοι εμφανίζουν ολοένα και πιο σοβαρά συμπτώματα.

Η κόπωση είναι ένα κοινό σύμπτωμα της πολλαπλής σκλήρυνσης
Η πολλαπλή σκλήρυνση έχει τέσσερα στάδια:

κλινικά απομονωμένο σύνδρομο (CIS)
υποτροπιάζουσα διαλείπουσα ΠΣ (RRMS)
δευτερογενής προοδευτική ΠΣ (SPMS) και
πρωτογενής προοδευτική ΠΣ (PPMS)
Τα πρώιμα συμπτώματα της νόσου μπορεί να περιλαμβάνουν:
υπερβολική κόπωση
αδεξιότητα
περίεργες αισθήσεις τσιμπήματος
υποτονική σκέψη και
κακή όραση
Η κόπωση είναι ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα της ΠΣ. Εμφανίζεται στο 80% περίπου των ασθενών και είναι ο κύριος λόγος που ασθενείς με ΠΣ εγκαταλείπουν την καθημερινή τους εργασία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η κόπωση εμφανίζεται όταν άλλα συμπτώματα της ΠΣ (όπως μυϊκοί σπασμοί κατά τη διάρκεια της νύχτας) προκαλούν διαταραχή του ύπνου.

Υπάρχει ένα άλλο είδος κόπωσης που είναι μοναδικό σε άτομα με πολλαπλή σκλήρυνση. Είναι μια καθημερινή κόπωση που εντείνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας και επιδεινώνεται από τη ζέστη και την υγρασία, μεταξύ άλλων χαρακτηριστικών.

Πολλαπλή σκλήρυνση: Ένα από τα πιο περίεργα συμπτώματα είναι ο ξαφνικός και έντονος κνησμός
Ένα ξαφνικό, έντονο μυρμήγκιασμα που εμφανίζεται “από το πουθενά”, οπουδήποτε στο σώμα είναι ένα από τα πιο απρόσμενα και άγνωστα συμπτώματα ΠΣ. Ο κνησμός που προκαλείται από την πολλαπλή σκλήρυνση είναι γνωστός ως δυσαισθητικός κνησμός (dysesthetic itching).

Ο δυσαισθητικός κνησμός δεν προκαλείται από αλλεργία ή ερεθισμό του δέρματος. Είναι μια νευρολογική απόκριση του οργανισμού. Στην ΠΣ το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στους νευρικούς ιστούς του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού. Αυτό μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στα νεύρα σε άλλα σημεία του σώματος.

Άλλα ασυνήθιστα συμπτώματα της ΠΣ, που πρέπει να προσέχετε, περιλαμβάνουν το PBA (pseudobulbar affect – εκδηλώνεται με ανεξέλεγκτο γέλιο ή κλάμα) και μυϊκοί σπασμοί που συμβαίνουν ανάμεσα στα πλευρά και δημιουργούν μια αίσθηση σφιξίματος (σαν κάτι να σας σφίγγει σταθερά για το στήθος και να μην σας αφήνει).

Εάν πιστεύετε ότι μπορεί να έχετε συμπτώματα που υποδεικνύουν ΠΣ, επισκεφθείτε τον γιατρό σας και επιμείνετε μέχρι να λάβετε ξεκάθαρες απαντήσεις.

ΠΗΓΗ: iatropedia.gr

GNTM 5: Διαγωνιζόμενη ετών 75 τρέλανε τους κριτές με την εκπληκτική ομορφιά της και την ενέργεια της

Βασίλισσα Ελισάβετ: Οι 4 καρφίτσες της και ο ιδιαίτερος συμβολισμός τους