Υγεία: Αυτοάνοσα νοσήματα και απώλεια ακοής

Στις μέρες μας όλο και πιο συχνά ακούμε ανθρώπους να λένε πως πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα , και πως αυτά προσβάλλουν διάφορα μέρη του σώματος. Πολλές είναι μάλιστα οι φορές που τα αυτοάνοσα νοσήματα αφήνουν σοβαρές βλάβες στο σώμα, που άλλες φορές αντιμετωπίζονται και άλλες πάλι όχι.
Μέρη του ανοσοποιητικού συστήματος που εργάζονται συνεχώς και πίσω από τα παρασκήνια περιπολούν το σώμα αναζητώντας ξένους εισβολείς, και τους επιτίθεται όταν τους βρίσκει. Σε κάποιες όμως περιπτώσεις, σε ορισμένους ανθρώπους το ανοσοποιητικό σύστημα λειτουργεί με υπερβολικά μεγάλες ταχύτητες , και αναγνωρίζει το ίδιο το σώμα σαν ξένο, με αποτέλεσμα το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτίθεται και να καταστρέφει τον ίδιο τον οργανισμό. Τα αυτοάνοσα είναι χρόνιες φλεγμονώδεις ασθένειες που κάνουν την εμφάνισή τους όταν ο ίδιος ο οργανισμός επιτίθεται και καταστρέφει τα δικά του όργανα και κύτταρα. Για την εμφάνιση των αυτοάνοσων νοσημάτων σημαντικό ρόλο παίζει και η κληρονομικότητα, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει απαραίτητα πως σίγουρα το παιδί θα κληρονομήσει το αυτοάνοσο από τον γονέα του ή ακόμα μπορεί να μην κληρονομήσει το ίδιο αυτοάνοσο από τον γονέα. Έχει παρατηρηθεί πως συνήθως τα αυτοάνοσα προσβάλλουν γυναίκες και συνήθως ηλικιακά της 3ης δεκαετίας ενώ πιο σπάνια χτυπάει τα παιδιά και τους ηλικιωμένους.

Όπως είπαμε λοιπόν τα αυτοάνοσα νοσήματα μπορούν να προκαλέσουν κάποια βλαβη σε κάποιο μέρος του σώματος με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πρόβλημα λειτουργίας στο συγκεκριμένο μέρος που θα αποφασίσει να επιτεθεί ο ίδιος ο οργανισμός. Κάποιο από αυτά τα μέρη μπορεί να είναι και το αυτί ενός ανθρώπου και βλέπουμε σταδιακά να γίνεται αισθητή η απώλεια ακοής. Ακόμη μία αυτοάνοση αντίδραση προκαλεί επίσης συντρίμια είτε το αυτί δέχεται άμεση επίθεση ή ακόμη μπορεί να καταλήξει σε συντρίμια που μεταφέρονται από μακρινές τοποθεσίες και εναποτίθενται από την κυκλοφορία. Επίσης αυτά τα υπολείματα στο αυτί μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα.

Η απώλεια ακοής έχει θεωρηθεί ιστορικά ως το κύριο εφέ εσωτερικού αυτιού ενός προβλήματος, αλλά το αιθουσιακό σύστημα μπορεί επίσης να επιτεθεί. Αρκετοί είναι οι παράγοντες που καθορίζουν τον τύπο των αιθουσαίων συμπτωμάτων, που μπορούν να εμφανιστούν. Αυτοί οι παράγοντες περιλαμβάνουν την ταχύτητα με την οποία σημειώθηκε η αιθουσαία απώλεια , ο βαθμός απώλειας , είτε επηρεάζεται η μία πλευρά είτε και οι δύο και αν ακόμα η βλάβη προκάλεσε πρόβλημα με την κυμαινόμενη λειτουργία. Τα συμπτώματα μπορεί πολλές φορές να είναι παρόμοια με άλλες αιθουσαίες διαταραχές.

Όταν το αυτί δέχεται επίθεση, η πρόοδος της βλάβης και της λειτουργικής απώλειας είναι ταχεία, συμβαίνει από εμβομάδες εώς μήνες. Και συνήθως εξελίσσεται γρήγορα και στο δεύτερο αυτί. Η αυτοάνοση ασθένεια του εσωτερικού του αυτιού AIED είναι το όνομα που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την ποικιλία των διαταραχών στις οποίες ο μοναδικός στόχος μιας ακατάλληλης επίθεσης από το ανοσοποιητικό σύστημα είναι το αυτί. Αυτή η διαταραχή διαφέρει από άλλες αιθουσαίες, διότι η ιατρική θεραπεία μπορεί να έχει άμεσα αποτελέσματα συνήθως όταν χορηγείται νωρίς. η έγκαιρη διάγνωση είναι σημαντική επειδή η θεραπεία μπορεί όχι μόνο να σταματήσει την εξέλιξη της νόσου αλλά κάποιες φορές ίσως μπορεί και να αντιστρέψει τη βλαβη.

Πολλές φορές όμως μαζί με την αγωγή γιατρού, όταν προσβάλλεται το αυτί και έχουμε απώλεια ακοής, εκτός από τη θεραπεία που θα δώσει ο γιατρός για να καθυστερήσουμε αυτή την εξέλιξη της βλάβης στο εσωτερικό του αυτιού και στην ακοή μας, μπορούμε να επισκεφτούμε ένα κέντρο ακοής και με τη βοήθεια των σύγχρονων ακουστικών βαρηκοϊας, να δώσουμε λύση στην απώλεια ακοής. Καθώς είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας, για να κρατήσουμε την ακοή μας. Τα ακουστικά βαρηκοϊας λοιπόν δίνουν αυτή τη δυνατότητα ακοής σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους προβλήματα. Στην EARMEDICAL θα βρείτε ελβετικά ακουστικά τελευταίας τεχνολογίας σε προσιτές τιμές , που μπορούν να βοηθήσουν και να αποκαταστήσουν ένα μεγάλο μέρος της ακοής.
earmedical.gr

Αυτοάνοσα νοσήματα: 3 λόγοι που εμφανίζονται τόσο συχνά στις γυναίκες

Γυναίκα: Φρόντισε τον εαυτό σου για να γίνεσαι όλο και πιο όμορφη