Υγεία: Άφθες στο στόμα και οι παθήσεις που εγκυμονουν

Παρόλο που οι άφθες είναι ένα αθώο αλλά επώδυνο νόσημα, συνιστάται η αξιολόγηση τους από ειδικό στοματολόγο, καθώς υπάρχουν πολλά συστηματικά νοσήματα που μπορεί να προκαλέσουν άφθες ή άλλες βλάβες που μοιάζουν με άφθες.
Δείτε ποιές κρύβουν
– Παθήσεις του αιμοποιητικού π.χ. αναιμία, λευχαιμία
– Παθήσεις του πεπτικού συστήματος π.χ. νόσος του ….

Crohn, ελκώδης κολίτιδα
– Ιογενείς λοιμώξεις
– Η νόσος Αδαμαντιάδη – Behҫet
– Καρκίνος του στόματος, ο οποίος συχνά εμφανίζεται στο στόμα σαν μία πληγή η οποία δεν επουλώνεται.
Είναι συνεπώς απαραίτητο να σας εξετάσει ένας ειδικός προκειμένου να ελέγξει τη μορφή και τον αριθμό των πληγών που έχετε στο στόμα.
Εάν εμφανίζετε συχνά άφθες (π.χ. 4-5 φορές το χρόνο) ή παρατηρείτε ότι παρουσιάζονται πολύ πιο συχνά σε σχέση με τις προηγούμενες φορές, ίσως χρειαστούν και επιπλέον εξετάσεις, όπως αιματολογικές ή λήψη δείγματος για βιοψία, για να αποκλειστούν άλλα νοσήματα.

Αντιμετώπιση
Επειδή το αίτιο των αφθών εξακολουθεί να παραμένει άγνωστο, αποτελεσματική αγωγή η οποία να τις θεραπεύει για πάντα δεν υπάρχει.

Η θεραπεία που συστήνεται έχει κυρίως στόχο την ανακούφιση από τον πόνο, τη μείωση της διάρκειας των βλαβών, αλλά και τη μείωση του αριθμού των επαναλαμβανόμενων επεισοδίων. Ανάλογα με την έκταση του προβλήματος, αυτή περιλαμβάνει τοπικά σκευάσματα, λήψη φαρμάκων από το στόμα, αλλά και θεραπεία με laser.

Διαβάστε περισσότερα
Αντώνης Στάμος

Written by Αντώνης Στάμος

Γυναίκες, αυτοκίνητα, αθλητικά, φαγητά και ταξίδια. Θέλετε και άλλα;
Τρέξιμο και γράψιμο.

Ανέκδοτο: Μια οικογένεια αγόρασε ένα παπαγάλο που μιλάει από ένα μπο$ρδέλο σε καλή τιμή …! Τρελό γέλιο

Aθηνά Οικονομάκου: Η φωτογραφία που μας άφησε άφωνους