Ξενογιαννακοπούλου: Τι σημαίνει στην πράξη το 1:5 του Μητσοτάκη στο Δημόσιο

«Η Ν.Δ. επιδιώκει την επαναφορά του κανόνα 1:5 στις προσλήψεις στο δημόσιο. Αυτό σημαίνει καμία πρόσληψη στην υγεία, στην παιδεία, στο Κοινωνικό Κράτος.  Καμία πρόσληψη νέων επιστημόνων για την αναβάθμιση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό του δημοσίου». Το παραπάνω είπε η υπ. Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου στη Παρουσίαση – Πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στο Μέγαρο Μουσικής, 10/6/2019.

Αναλυτικά:

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Την περίοδο της κρίσης και των μνημονίων, σύμφωνα με τη νεοφιλελεύθερη αντίληψη, το κράτος και οι δημόσιες υπηρεσίες στοχοποιήθηκαν.

Το δημόσιο υπέστη μεγάλες οριζόντιες περικοπές σε δομές, και ιδιαίτερα σε προσωπικό που αγγίζει το 20%, ενώ οι δημόσιοι υπάλληλοι απαξιώθηκαν συλλήβδην.

Το 2015 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε ένα πελατειακό και γραφειοκρατικό κράτος σε κρίση λειτουργίας και εμπιστοσύνης.

Παρέλαβε ένα δημόσιο τομέα απόλυτα διαβλητό στα ιδιωτικά συμφέροντα.

3.000 απολυμένους δημοσίους υπαλλήλους και το καθεστώς της διαθεσιμότητας να επικρέμεται ως απειλή πάνω από τη δημόσια διοίκηση.

Παρέλαβε μια δημόσια διοίκηση χωρίς αξιοκρατία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Μητσοτάκης ως Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης με διοικητική πράξη τοποθέτησε όλους τους προϊσταμένους του δημοσίου το Δεκέμβρη του 2014 και ενώ η χώρα βάδιζε σε εκλογές.

Τι καταφέραμε και τι υλοποιούμε:

Αυτά τα τέσσερα χρόνια στόχος των πολιτικών μας ήταν η αποκατάσταση των αδικιών και η κατοχύρωση ενός δημοκρατικού και αποτελεσματικού κράτους.

Σ’ αυτό το πλαίσιο πραγματοποιήσαμε σημαντικές θεσμικές τομές και αλλαγές:

-Την απόδοση ιθαγένειας σε όλα τα παιδιά μεταναστών δεύτερης γενιάς

-Τη θέσπιση του Συμφώνου Συμβίωσης

-Τη νομική κατοχύρωση της ταυτότητας φύλου

-Την επαναφορά όλων των απολυμένων δημοσίων υπαλλήλων και την κατάργηση της Διαθεσιμότητας.
Αποδείχθηκε έτσι περίτρανα η σημασία που έχει η διαπραγμάτευση και οι στόχοι που κάθε κυβέρνηση θέτει.

-Εξασφαλίσαμε για πρώτη φορά τη διαφάνεια στην κινητικότητα του προσωπικού με την εφαρμογή του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας.

-Υλοποιούμε ένα δημοκρατικό και ψηφιακό Σύστημα Αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων.

-Θεσμοθετήσαμε ένα αδιάβλητο σύστημα επιλογής προϊσταμένων του δημοσίου με τη συμμετοχή του ΑΣΕΠ μετά από 10 χρόνια που δεν είχαν γίνει κρίσεις.

-Διασφαλίσαμε στη νέα εποχή μετά τα μνημόνια την εφαρμογή του κανόνα 1:1 στις προσλήψεις, και υλοποιούμε στοχευμένες προσλήψεις σε κρίσιμους τομείς όπως η Υγεία, η Παιδεία και η Πρόνοια.

Ενισχύσαμε τα Κοινωνικά και Εκπαιδευτικά Δικαιώματα των δημοσίων υπαλλήλων. Η επένδυση στο προσωπικό της δημόσιας διοίκησης και το καλό εργασιακό περιβάλλον είναι βασικός παράγοντας για την καλή λειτουργία του δημοσίου.

-Θεσπίσαμε ειδικές διατάξεις πρόσληψης ΑμεΑ και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων στο δημόσιο. Γιατί πιστεύουμε στην ουσιαστική ισότητα με θετικές δράσεις.

-Θεσμοθετήσαμε για πρώτη φορά ένα  Σύστημα Πολυετούς και Ετήσιου Στρατηγικού Προγραμματισμού Προσλήψεων στη βάση των πραγματικών αναγκών του δημοσίου και εντός του δημοσιονομικού πλαισίου.

-Θεσμοθετήσαμε το Παρατηρητήριο Δημόσιας Διοίκησης για την αξιολόγηση και την κοινωνική λογοδοσία της διοικητικής λειτουργίας.

Ιδιαίτερο βάρος δώσαμε στον Ψηφιακό μετασχηματισμό της δημόσιας διοίκησης.

Σ’ αυτό το πλαίσιο προχωρά η υλοποίηση:

-Του Ψηφιακού ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού.

-Του ψηφιακού ΚΕΠ

-Του Συστήματος  Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων και ηλεκτρονικών υπογραφών στο δημόσιο, που θα τεθεί σε λειτουργία εντός του 2020.

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Το κράτος και η Δημόσια διοίκηση είναι στην αιχμή της πολιτικής αντιπαράθεσης, καθώς είναι τομέας που αποτυπώνονται με σαφήνεια οι διαφορές ανάμεσα στην προοδευτική – αριστερή πρόταση και το νεοφιλεύθερο πρόγραμμα της Ν.Δ.

Βλέπουμε τις τελευταίες μέρες μια κλιμάκωση της στοχοποίησης του δημοσίου.

Είναι φανερό ότι ο κ. Μητσοτάκης και η Ν.Δ. στρώνουν το χαλί για να δικαιολογήσουν τις προτάσεις τους και την οικειοθελή επιστροφή σε μνημονιακές επιλογές.

Τι οφείλουμε σήμερα να αποτρέψουμε;

Η Ν.Δ. επιδιώκει την επαναφορά του κανόνα 1:5 στις προσλήψεις στο δημόσιο. Αυτό σημαίνει καμία πρόσληψη στην υγεία, στην παιδεία, στο Κοινωνικό Κράτος.

Καμία πρόσληψη νέων επιστημόνων για την αναβάθμιση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό του δημοσίου.

Στις 9.000 προσλήψεις που υλοποιούμε το 2019, βάσει των αποχωρήσεων του 2018 με τον κανόνα 1:1, το 1:5 θα σήμαινε μόνο 1.800 προσλήψεις.

Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους, και ο κ. Μητσοτάκης έχει ήδη δηλώσει ότι από αυτές οι 1.500 αφορούν τα Σώματα Ασφαλείας.

Η Ν.Δ. επιδιώκει, όπως δηλώνει, την ιδιωτικοποίηση δημοσίων δομών, και την ανάθεση δημοσίων υπηρεσιών σε κρατικοδίαιτους εργολάβους με ορατή την απειλή των απολύσεων.

Η δική μας προγραμματική πρόταση είναι σαφής:

Σχεδιάζουμε για την επόμενη τετραετία θεσμικές αλλαγές και πολιτικές που εξασφαλίζουν ένα δημοκρατικό, σύγχρονο και αποτελεσματικό κράτος, που λειτουργεί σύμφωνα με τις αρχές του κράτους δικαίου και εγγυάται την ισονομία και ισοτιμία σε όλους και σε όλες.

Σ’ αυτό το πλαίσιο θα προχωρήσουμε:

-Στον εξορθολογισμό των σχέσεων Πολιτείας Εκκλησίας με την προώθηση της πρότασής μας για τους διακριτούς ρόλους τους, και στη συνέχιση του διαλόγου με την Εκκλησία.

-Στη θέσπιση του πολιτικού γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια

-Στην πλήρη μετάβαση στο ψηφιακό δημόσιο με την ταυτόχρονη απλούστευση των διοικητικών διαδικασιών

-Στην ολοκλήρωση του Ψηφιακού ΚΕΠ εντός του 2020. Εξασφαλίζουμε έτσι την εξυπηρέτηση των πολιτών από το γραφείο, το σπίτι και τις φορητές συσκευές τους. Βάζουμε τέρμα στις ουρές και στην ταλαιπωρία.

-Στην ενίσχυση των δικαιωμάτων του πολίτη στις διοικητικές διαδικασίες, για ένα δημόσιο φιλικό και εξωστρεφές.

-Στην αναβάθμιση των εργασιακών σχέσεων των δημοσίων υπαλλήλων και στην υλοποίηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων στο Δημόσιο.

-Στην πρόσληψη νέων επιστημόνων στο δημόσιο. Γιατί είναι αναγκαία η εισροή νέας γνώσης και η ανάσχεση της δημογραφικής γήρανσης του ανθρώπινου δυναμικού. Αυτό αποτελεί προϋπόθεση για την αναβάθμιση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό του δημοσίου.

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Σ’ αυτήν τη νέα περίοδο που διανύει η χώρα μας, τώρα που έχουμε ανακτήσει ξανά τη δυνατότητα των πολιτικών επιλογών αναδεικνύονται με σαφήνεια οι ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές ανάμεσα στον Προοδευτικό – Αριστερό πόλο και το συντηρητικό νεοφιλελεύθερο πόλο που εκφράζει η Ν.Δ.

Το διακύβευμα στις εκλογές της 7ης Ιουλίου είναι κρίσιμο.

Τώρα αποφασίζουμε για τη ζωή μας.

 

Για ένα δημοκρατικό και αποτελεσματικό κράτος που διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον, αποτελεί κινητήριο μοχλό της ανάπτυξης και πυλώνα του Κοινωνικού Κράτους.

Για ένα δημοκρατικό και κοινωνικό μέλλον με προοδευτικό πρόσημο.

 

Written by stelios

Ανατροπή καιρού από αύριο -Δείτε σε ποιες περιοχές

Αχτσιόγλου: Νέες και ποιοτικές δουλειές με αυξημένους μισθούς