Βυθισμένη στη θλίψη η Άννα Βίσση – «Μου φαίνεται απίστευτο πως έφυγε…»

Latest

Θρήνος σκορπίστηκε στην ελληνική showbiz και τον καλλιτεχνικό χώρο το πρωί της Τετάρτης 5/7, καθώς έγινε γνωστό πως έφυγε από τη ζωή η αγαπημένη τραγουδίστρια Γιώτα Γιάννα σε ηλικία 95 ετών και, πέρα από την οικογένειά της, πλήθος καλλιτεχνών βυθίστηκαν στο πένθος και την θλίψη.

Ανάμεσά τους και η Άννα Βίσση, με την οποία είχε μία ιδιαίτερη και στενή σχέση. Η ίδια, δηλαδή, θέλησε να την αποχαιρετήσει μέσα από μία συγκινητική ανάρτηση στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram, δηλώνοντας σοκαρισμένη με το γεγονός πως δεν θα την ξαναδεί.

Διαβάστε επίσης: Η πρώτη φωτογραφία του Βεζένκοφ στους Κινγκς, παρέα με τον ΝτεΆρον Φοξ

Η σπαρακτική ανάρτηση της Άννας Βίσση για τον θάνατο της Γιώτας Γιάννα
«Τα «αντίο» δεν της άρεσαν όπως και τίποτα που μαύριζε το τοπίο της ζωής έτσι όπως εκείνη το ζωγράφισε στο μυαλό της. Μου φαίνεται απίστευτη η είδηση πως η Γιώτα έφυγε για πάντα …ενα αιώνιο μαγκάκι που λάτρευε τη μουσική, τους φίλους της και τη Ζωή ! Έζησε δύσκολα χρόνια που τα έκανε τραγούδι και κλάμα στη φυσαρμόνικα της. Είμαστε όλοι πικραμένοι και τη χαιρετούμε με σεβασμό και ροκιά. Όσοι αγαπιούνται δεν πεθαίνουνε …!», έγραψε στο προφίλ της και πολλοί θέλησαν να την συλλυπηθούν.

Η ζωή και το έργο της
Η Γιώτα Γιάννα γεννήθηκε το 1928 στην Αθήνα, στους Αμπελόκηπους. Ο πατέρας της είχε καταγωγή από τα Τρίκαλα Θεσσαλίας. Η μάνα της ήταν Μικρασιάτισσα και πέθανε σε νεαρή ηλικία και η Γιάννα μεγάλωσε με τον πατέρα της, ο οποίος ήταν αυτοκινητιστής. Ο ένας από τους δύο αδελφούς της, ο Δημήτρης, σκοτώθηκε το 1974 κατά τη διάρκεια της εισβολής των Τούρκων στην Κύπρο. Χρησιμοποιούσε για τις μετακινήσεις της, κυρίως το ποδήλατο, αλλά και τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ δεν έτρωγε κρέας παρά μόνο σαλάτες, λαδερά και τυρί.

Έχει τραγουδήσει σε κέντρα της Αθήνας ερμηνεύοντας κομμάτια που έγιναν γνωστά από άλλους μεγάλους Έλληνες τραγουδιστές, όπως η Μαρινέλλα, ο Πουλόπουλος, ο Νταλάρας, η Δούκισσα, ο Βοσκόπουλος. Συνεργάστηκε με μεγάλους καλλιτέχνες όπως με τους Σοφία Βέμπο, Βασίλη Τσιτσάνη, Απόστολο Καλδάρα, Ρίτα Σακελλαρίου, Άννα Βίσση, Καίτη Γκρέϋ, Γιώτα Λύδια, Μπέμπα Μπλανς και πολλούς άλλους.

Την χαρακτήρισαν «η Ελληνίδα Τζάνις Τζόπλιν», «η Πασιονάρια της Λαϊκής Πίστας» (κατά τον Μάνο Χατζιδάκι και όχι της «Εθνικής Οδού» όπως λανθασμένα έχει γραφτεί), ερμηνεύτρια που «αρπάζει το τραγούδι απʼ τα μαλλιά και το κάνει ολοδικό της» (σύμφωνα με τη Λένα Πλάτωνος).

Ξεκίνησε παίζοντας φυσαρμόνικα δίπλα στη Σοφία Βέμπο, συνοδεύοντάς την στο περίφημο τραγούδι «Ο άνθρωπός μου» στο θέατρο Κυβέλης.

Έχει πλούσια δισκογραφία, καθώς ηχογράφησε πολλούς δίσκους 45 στροφών στα χρόνια του ’60, αλλά έγινε πολύ γνωστή, κυρίως στο αθηναϊκό κοινό, και από τις εμφανίσεις της σε νυχτερινά κέντρα της Πλάκας και της Εθνικής οδού.

Ο ποιητής Γιώργος Χρονάς την αναφέρει ως μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του καλλιτεχνικού χώρου. Μάλιστα την έκανε μία από τις εφτά ηρωίδες του στο βιβλίο «Το μονόπρακτο της Σεβάς Χανούμ», δίνοντας στο δικό της κεφάλαιο τον τίτλο «Το βελούδινο υπόγειο της Γιώτας Γιάννα».

Ο δίσκος της «Τα μάτια της Γιώτας Γιάννα» κυκλοφόρησε το 2013.

Από το 2017, ξεκίνησε τις εμφανίσεις στην μπουάτ Απανεμιά, σε εβδομαδιαία βάση.

Το 2019 συνεργάστηκε με την Άννα Βίσση σε ένα τραγούδι με τίτλο «Όσοι αγαπάνε δεν πεθαίνουνε» καθώς και στην καλοκαιρινή περιοδεία της τραγουδίστριας.

Το 2020, συνέχισε τις εμφανίσεις της στην Απανεμιά.

Τον Νοέμβριο του 2022, κυκλοφόρησε ένα τραγούδι με τίτλο «Μετωπικά» σε μουσική και στίχους Νίκου Καρβέλα, με τη συμμετοχή του Μπάμπη Στόκα.

Πηγή: Athensmagazine.gr:

Γράψτε το σχόλιο σας

Η Γωγώ Μαστροκώστα σε διακοπές μετά τη νέα μάχη με τον καρκίνο (ΦΩΤΟ)

Latest

Σοκάρει η Κάρμεν Ρουγγέρη: «Αποδείχθηκε ότι ήταν καρκίνος, ήταν σαν…»