Βρετανία: Σε πορεία περαιτέρω χαλάρωσης των περιορισμών

Βρετανία: Σε πορεία περαιτέρω χαλάρωσης των περιορισμών

Η πρόοδος του προγράμματος εμβολιασμών κατά της Covid-19 στη Βρετανία θα περιορίσει τη ζημιά από οποιοδήποτε τρίτο κύμα μολύνσεων του SARS-CoV-2, δήλωσε σήμερα ένας από τους κορυφαίους γιατρούς της Αγγλίας, προσθέτοντας ότι πιθανότατα θα εξακολουθούν να υπάρχουν κάποιες αναταράξεις στην πορεία το επόμενο έτος.

Ο αναπληρωτής αρχίατρος της Μεγάλης Βρετανίας, Τζόναθαν Βαν-Ταμ τόνισε ότι η «συναίνεση μοντελοποίησης είναι σαφής ότι θα έχουμε αυτό που ονομάζεται ένα τρίτο κύμα».

«Είμαι προσωπικά αισιόδοξος ότι εάν το πρόγραμμα εμβολιασμών συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό, και συνεχίζει να είναι τόσο επιτυχημένο όσο είναι μέχρι τώρα, το τρίτο κύμα, τρόπον τινά, θα μπορούσε απλώς να είναι μια τρίτη έξαρση και πολύ λιγότερο οξεία, λόγω της αποσύνδεσης των κρουσμάτων από νοσηλείες και θανάτους», είπε σε συνέντευξη Τύπου.

«Αλλά νομίζω ότι είναι αδιανόητο να πιστεύουμε ότι θα πάμε από μια περίοδο σχετικής ηρεμίας… χωρίς περαιτέρω αναταράξεις στην πορεία σε ό,τι αφορά τις ανοδικές τάσεις από τώρα έως την αντίστοιχη περίοδο τον επόμενο χρόνο», πρόσθεσε, λέγοντας ότι αναμένει περισσότερα κρούσματα, πιθανότατα το φθινόπωρο ή τον χειμώνα, αλλά είναι δύσκολο να γνωρίζουμε σίγουρα.

Παράλληλα σήμερα ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ δήλωσε πως η Αγγλία βρίσκεται σε πορεία για το επόμενο στάδιο άρσης των περιορισμών lockdown τον επόμενο μήνα.

Το σέρβις σε εσωτερικούς χώρους παμπ και εστιατορίων θα επιτραπεί από τις 17 Μαΐου το νωρίτερο, σύμφωνα με τον χάρτη πορείας της κυβέρνησης εξόδου από το lockdown.

Τα δεδομένα δείχνουν ότι «ουσιαστικά βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο με ακρίβεια στον σωστό δρόμο από αυτό που αναμέναμε και αυτό είναι προφανώς καλά νέα, αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να ακολουθήσουμε τον χάρτη πορείας», δήλωσε ο Χάνκοκ σε συνέντευξη Τύπου.

Ο υπουργός ανακοίνωσε πως η βρετανική κυβέρνηση ότι θα αποκτήσει 60 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις του εμβολίου της Pfizer/BioNtech κατά της Covid-19 προκειμένου να δημιουργήσει ένα πρόγραμμα νέων εμβολιασμών το φθινόπωρο για τα πιο ευάλωτα άτομα.

«Το εμβόλιο μας βοηθά να ανακτήσουμε την ελευθερία μας και πρέπει να προστατεύσουμε αυτήν την πρόοδο», δήλωσε ο Χάνκοκ. Αντιμέτωπη με τον «κίνδυνο που θέτουν οι νέες παραλλαγές», η κυβέρνηση εργάζεται «για περισσότερο από ένα χρόνο» σε ένα «πρόγραμμα ενισχυτικού εμβολιασμού» που στόχο έχει να προστατεύει τον πληθυσμό.

Το Ηνωμένο Βασίλειο που θρηνεί τους περισσότερους νεκρούς από την Covid-19 στην Ευρώπη, (πάνω από 127.000), ξεκίνησε στις αρχές Δεκεμβρίου μια μαζική εκστρατεία εμβολιασμού χρησιμοποιώντας μέχρι σήμερα τα εμβόλια των AstraZeneca, Pfizer/BioNTech και Moderna.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, μέχρι σήμερα έχουν χορηγηθεί σχεδόν 34 εκατομμύρια πρώτες δόσεις και το ένα τέταρτο του ενήλικου πληθυσμού, ή 13,5 εκατομμύρια άνθρωποι, έχουν πλήρως εμβολιαστεί, λαμβάνοντας και την δεύτερη δόση ενός εμβολίου κατά της Covid-19.

Τις τελευταίες 24 ώρες η Βρετανία ανακοίνωσε 29 θανάτους από την νόσο.

Τα νέα ανακοινώνονται καθώς μια μελέτη της αγγλικής Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας (PHE) που δημοσιεύθηκε σήμερα, έδειξε ότι μία μόνο δόση των εμβολίων της Pfizer ή της AstraZeneca μπορεί μετά από τρεις εβδομάδες να μειώσει τη μετάδοση του κορονοϊού κατά σχεδόν το ήμισυ μέσα στο ίδιο νοικοκυριό, όπου ο κίνδυνος μετάδοσης είναι υψηλός.

Ο 42χρονος υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι θα εμβολιαστεί αύριο το πρωί και δήλωσε χαρούμενος που βλέπει «σαφή έξοδο από αυτήν την κρίση», ωστόσο κάλεσε τους Βρετανούς να «είναι προσεκτικοί» καθώς η χώρα χαλαρώνει σταδιακά το lockdown που τέθηκε σε ισχύ τον Ιανουάριο.

Βρείτε μας στο Twitter! Πατήστε εδώ

Ολλανδία: Άνοιξαν καφέ και εστιατόρια – Οι Ολλανδοί πίνουν σε ένα “καλύτερο μέλλον”

Ολλανδία: Άνοιξαν καφέ και εστιατόρια – Οι Ολλανδοί πίνουν σε ένα “καλύτερο μέλλον”

«Χρυσό» βαθμό η Βαγιαδολίδ στο «Σαν Μαμές»

«Χρυσό» βαθμό η Βαγιαδολίδ στο «Σαν Μαμές»