Βρέφος-θαύμα: Νίκησε καρκίνο που κάλυπτε το 60% του εγκεφάλου του


Η Katie Rose Hayes γεννήθηκε το Σεπτέμβριο του 2018 περίπου ένα μήνα πριν την πιθανή ημερομηνία τοκετού. Η υψηλή αρτηριακή πίεση που παρουσίασε η μητέρα της, Mary, προκάλεσε προεκλαμψία και οδήγησε σε καισαρική τομή για τη γέννηση του νέου μέλους της οικογένειας.

Όλα έδειχναν να πηγαίνουν καλά για τη μικρή Katie μέχρι που η οικογένειά της παρατήρησε κάτι ασυνήθιστο και αποφάσισε να τη μεταφέρει στο νοσοκομείο Παίδων του Ορλάντο της Φλόριντα.

«Μόλις δύο βδομάδες μετά τη γέννησή της ξεκίνησε να κάνει εμετούς και το κεφάλι της πρηζόταν, την πήγαμε στο νοσοκομείο και οι γιατροί μας είπαν να αλλάξουμε το γάλα της και θα είναι εντάξει. Ενώ η αλλαγή αυτή έγινε η Katie συνέχιζε να είναι δύστροπη, να κλαίει και να κάνει εμετούς. Μιλήσαμε με τον παιδίατρο και μας συμβούλευσε να επισκεφτούμε το τοπικό νοσοκομείο ξανά», δήλωσε η Mary Hayes.Μέσα σε μισή ώρα και πραγματοποιώντας μία αξονική τομογραφία οι θεράποντες ιατροί διέγνωσαν στο βρέφος πολύμορφο γλοιοβλάστωμα, μία σπάνια μορφή καρκίνου που κάλυπτε το μεγαλύτερο μέρος του εγκεφάλου της.

Οι πιθανότητες επιβίωσης ήταν μηδαμινές με τους γιατρούς να αμφιβάλλουν αν η μικρή θα ζούσε ακόμα και μία – δύο μέρες, η ίδια όμως κατάφερε να βγει αλώβητη και οχτώ μήνες μετά ο όγκος συνεχίζει να συρρικνώνεται.

Το πολύμορφο γλοιοβλάστωμα είναι ένας σπάνιος επιθετικός τύπος καρκίνου του εγκεφάλου που εμφανίζεται στον εγκέφαλο ή στο νωτιαίο μυελό. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν διαρκείς και επίπονους πονοκεφάλους, εμετούς, επιληπτικές κρίσεις και προβλήματα στην ομιλία.

Οι επιλογές θεραπείας για επιβράδυνση και έλεγχο του όγκου περιλαμβάνουν χειρουργείο, χημειοθεραπεία και ακτινοβολία αλλά ο καρκίνος συνήθως επανέρχεται.

Στην περίπτωση της Katie, ο όγκος είχε μέγεθος μπάλας του τένις και κάλυπτε περίπου το 60% του εγκεφάλου της.

Ο Δρ. Samer Elbabaa, παιδίατρος – νευροχειρουργός που αφαίρεσε τον όγκο, δήλωσε πως προειδοποίησε τους γονείς για τις πιθανές επιπτώσεις του όγκου. «Τους πρότεινα την επιλογή ενός επικίνδυνου χειρουργείου. Οι γονείς ήταν εξαιρετικά γενναίοι».

Οι γιατροί κατάφεραν να την σταθεροποιήσουν στις 26 Οκτωβρίου και την υπέβαλαν στο χειρουργείο αφαιρώντας της το μεγαλύτερο μέρος του όγκου.

Στις 31 Μαΐου η μικρή Katie ολοκλήρωσε τον τελευταίο γύρο χημειοθεραπείας ενώ στις 28 Αυγούστου αναμένεται η επόμενη μαγνητική τομογραφία για να δουν αν ο όγκος της συνέχισε να συρρικνώνεται.

«Στην αρχή είναι κάτι απαίσιο αλλά υπάρχει ελπίδα. Είναι όντως απίστευτο κακό να βλέπεις ένα νεογέννητο βρέφος να το περνάει όλο αυτό αλλά είναι πολύ δυνατά. Ως μητέρα αναπτύσσεις δύναμη που δεν γνώριζες ότι είχες», κατέληξε η Mary.

Written by alexandros

Αγνώριστος: Δείτε πως ήταν ο Sin boy πριν γίνει διάσημος

Η θεαματική βουτιά της Τατιάνας Στεφανίδου από σκάφος