Τσίπρας: Στηρίζω Τίμερμανς για πρόεδρο της Κομισιόν

Τη στήριξή του στο πρόσωπο του Φραντς Τίμερμανς για την ηγεσία της Κομισιόν ανακοίνωσε επισήμως από τις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας.

O κ.Τσίπρας σε σχετική δήλωση του, σημείωσε:

«Στη σημερινή άτυπη Σύνοδο Κορυφής, θα συζητήσουμε για τον επόμενο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές διαμορφώνεται μια ενδιαφέρουσα ισορροπία. Παρά τη μικρή πτώση της Αριστεράς και των Σοσιαλδημοκρατών, η άνοδος των Φιλελευθέρων, αλλά και των Πρασίνων – η σημαντική τους άνοδος – διαμορφώνει μια νέα ενδιαφέρουσα ισορροπία, μια νέα δυναμική. Μια πλειοψηφία από το δημοκρατικό Κέντρο, στα αριστερά της Αριστεράς, που μπορεί να προωθήσει – παρά τις διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν σε όλες αυτές τις δυνάμεις – μπορεί να προωθήσει δημοκρατικές και προοδευτικές πολιτικές, τόσο σε ότι αφορά συγκεκριμένες θέσεις και πρωτοβουλίες, όσο όμως και σε ότι αφορά την επιλογή των προσώπων.

Υπό αυτή την έννοια, σήμερα, εγώ θα τοποθετηθώ στο πλευρό εκείνων των ηγετών, που θα προτείνουν να αποφευχθεί ως επιλογή για την προεδρία της Κομισιόν, η επιλογή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, το οποίο ειρήσθω εν παρόδω υπέστη πολύ μεγάλη μείωση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Έχασε πάρα πολλές θέσεις στο Ευρωκοινοβούλιο. Πολλώ δε μάλλον θα ταχθώ με αυτή την άποψη, διότι η επιλογή του προσώπου από την πλευρά του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο Μάνφρεντ Βέμπερ, είναι ένα πρόσωπο το οποίο δεν μπορεί να ενώσει, παρά μόνο να διχάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, διότι ταυτίζεται με ακραία συντηρητικές και νεοφιλελεύθερες απόψεις.

Πιστεύω ότι έχει έρθει η ώρα μετά από 15 χρόνια επιλογής προσώπου για την ηγεσία της Κομισιόν από την πλευρά των Συντηρητικών, από την πλευρά του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, έχει έρθει η ώρα να υπάρξει προοδευτική επιλογή και για αυτό θα στηρίξω τον υποψήφιο που έρχεται πρώτος σε ψήφους – ας το πω έτσι, μεταξύ των προοδευτικών υποψηφίων. Θα στηρίξω την επιλογή του Φράντς Τίμερμανς.

Πέραν αυτού θεωρώ ότι αυτή δεν είναι μόνο μια στάση υπεύθυνη ως προοδευτικού ηγέτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά είναι και μια εθνικά ωφέλιμη στάση, καθώς θεωρώ ότι η επιλογή του κ. Βέμπερ για την προεδρία της Κομισιόν θα δημιουργήσει μεγάλες απειλές και κινδύνους για τα συμφέροντα της χώρας μας και συνολικότερα για τα συμφέροντα των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου».

Αυτοί είναι οι υποψήφιοι δήμαρχοι που θα μονομαχήσουν σε 226 δήμους στο β’ γύρο

Δ.Θεσσαλονίκης -Κ. Ζέρβας: Είμαστε στο δεύτερο γύρο -Καταγγέλλει καθυστερήσεις