Τρίτος πνιγμός σε πισίνα ξενοδοχείου – Οδηγίες για να προστατεύσετε τα παιδιά σας

Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων στη HuffPost Greece: «Προσοχή στους κανόνες ασφαλείας».

Ο πνιγμός ενός παιδιού 8 ετών σε πισίνα ξενοδοχείου της Κρήτης, την ίδια ώρα που δύο έφηβες πνίγονταν σε πισίνα ξενοδοχείου της Ρόδου, φέρνει στο προσκήνιο με τον χειρότερο τρόπο το θέμα της τήρησης των κανόνων ασφαλείας στις πισίνες των ξενοδοχειακών συγκροτημάτων της χώρας, τόσο από την πλευρά των ξενοδόχων, όσο και από την πλευρά των επισκεπτών.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων,  Γρηγόρης Τάσιος, μιλώντας στη HuffPost Greece, εξέφρασε την θλίψη του για τα τελευταία περιστατικά των πνιγμών τονίζοντας ότι θα πρέπει να τηρείται η νομοθεσία από όλα τα ξενοδοχεία, η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει υπεύθυνο ασφάλειας ή ναυαγοσώστη. Παράλληλα θα πρέπει να τηρούν και οι επισκέπτες/πελάτες των ξενοδοχείων τους συγκεκριμένους κανόνες ασφαλείας, όπως για παράδειγμα το ωράριο λειτουργίας της πισίνας, καθώς και τον βασικό κανόνα, να μην μπαίνουν στο νερό μετά το φαγητό.

Δύο συλλήψεις στην Κρήτη

Το τραγικό περιστατικό στην Κρήτη έγινε σε ξενοδοχείο στην Χερσόνησο, λίγο μετά τις 6.30 το απόγευμα της Τετάρτης.  

Το αγοράκι, ηλικίας 6 ετών, με καταγωγή από το Ισραήλ έκανε διακοπές με την οικογένεια του στο ξενοδοχείο της Χερσονήσου. Το αγόρι πνίγηκε στα νερά της πισίνας του ξενοδοχείου, μπροστά στα τρομοκρατημένα μάτια μελών της οικογένειάς του και άλλων τουριστών.

Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, για το περιστατικό έχουν γίνει μέχρι στιγμής δύο συλλήψεις. Πρόκειται για την προσωρινά υπεύθυνη του ξενοδοχείο με καταγωγή από τη Ρωσία και τη διευθύντρια δημοσίων σχέσεων του ξενοδοχείου με καταγωγή από τη Γεωργία. Πρόκειται για 2 γυναίκες ηλικίας 42 και 56 ετών, που συνελήφθησαν από άνδρες του οικείου Αστυνομικού Τμήματος,

Επίσης, όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση, παραγγέλθηκε ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη, ενώ ερευνάται το νόμιμο λειτουργίας της κολυμβητικής δεξαμενής.

Η προανάκριση διενεργείται από το Αστυνομικό Τμήμα Χερσονήσου, ενώ οι συλληφθείσες με την σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηρακλείου.

Οι δύο γυναίκες βρίσκονταν στο ξενοδοχείο την ώρα που βρέθηκε νεκρό του παιδί και συνελήφθησαν επί τόπου.

Επίσης, το τοπικό αστυνομικό τμήμα Χερσονήσου που έχει αναλάβει την υπόθεση, έχει σχηματίσει δικογραφία για το ίδιο συμβάν σε βάρος μιας 23χρονης Ελληνίδας η οποία είναι η ιδιοκτήτρια της ξενοδοχειακή μονάδας, όπως και σε βάρος ενός Έλληνα που εμφανίζεται ως γενικός διευθυντής της επιχείρησης.

Οι αστυνομικοί λαμβάνουν καταθέσεις και προτεραιότητά τους είναι να διαπιστώσουν εάν υπήρχε ναυαγοσώστης στο ξενοδοχείο.

Στον εισαγγελέα οι υπεύθυνοι του ξενοδοχείου της Ρόδου

Όσο για το θλιβερό περιστατικό της Ρόδου, όπως έγινε γνωστό, οι υπεύθυνοι του ξενοδοχείου οδηγούνται στον εισαγγελέα. 

Οι γονείς των δύο κοριτσιών (ηλικίας 19 και 16 χρονών) κατέθεσαν στους αξιωματικούς της αστυνομίας ότι τα παιδιά τους δεν ήξεραν κολύμπι. Η οικογένεια ήρθε στο νησί για διακοπές μαζί με άλλα δύο παιδιά τους, από τη Γαλλία. Εκτός από τα δύο κορίτσια, στο ξενοδοχείο βρίσκονταν εκείνη την ώρα οι γονείς, μία μεγαλύτερη αδελφή τους και ένα μικρότερο κορίτσι 10 ετών.

 Κάτω από συνθήκες που ακόμη δεν έχουν διευκρινιστεί συνέβη το μοιραίο, ενώ ο ναυαγοσώστης της πισίνας είχε σχολάσει στις 18:00 (το περιστατικό συνέβη περίπου στις 18:30).

Οι πνιγμοί στην Ελλάδα

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τους πνιγμούς. Από την αρχή του έτους, μέχρι και τις 24 Ιουλίου,149  άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από πνιγμό στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Λιμενικής Αστυνομίας του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος. 

Οι βεβαιωμένοι πνιγμοί, σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας υπηρεσίας, για το πρώτο εξάμηνο του 2018 ανέρχονται σε 98, ενώ για το δεύτερο εξάμηνο, από 1/7/18 έως 31/12/18, ανέρχονται σε 196. Συνολικά για το 2018, έχασαν τη ζωή τους από πνιγμό στις θαλασσιές περιοχές της Ελλάδας, 294 πολίτες, γεγονός που καθιστά σχεδόν επιβεβλημένες τις δράσεις για την πρόληψη των πνιγμών στη θάλασσα.

Τρίτος πνιγμός σε πισίνα ξενοδοχείου – Οδηγίες για να προστατεύσετε τα παιδιά

JAYSI VIA GETTY IMAGES

Όσο για τα παιδιά, τα στοιχεία  δείχνουν ότι οι πνιγμοί είναι η δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτων λόγω ατυχημάτων, στα παιδιά κάτω των 14 ετών. 

Οδηγίες για να προστατεύσετε τα παιδιά σας

Στις διακοπές αλλά και το σπίτι, πάρτε τα μέτρα σας και προφυλάξτε το παιδί σας από ενδεχόμενο πνιγμό.

Στην πισίνα ή τη θάλασσα

Ποτέ μην αφήνετε το παιδί σας χωρίς επίβλεψη μέσα ή κοντά σε νερό.
Μη χρησιμοποιείτε συσκευές επίπλευσης (μπρατσάκια, φουσκωτές κουλούρες κλπ) ως υποκατάστατα της επίβλεψης.
Φροντίστε να μάθει το παιδί σας κολύμβηση όσο το δυνατόν νωρίτερα (συνήθως μετά τα 4 έτη), από εξειδικευμένους εκπαιδευτές. Είναι προτιμότερο να συμμετέχετε μαζί του στα μαθήματα κολύμβησης.
Μη θεωρήσετε ποτέ ότι το παιδί σας είναι “απρόσβλητο” από πνιγμό κι ας ξέρει καλή κολύμβηση. Τα μικρά παιδιά (ειδικά τα κάτω των 6 ετών) πρέπει να παρακολουθούνται στενά από ενήλικα όσο κολυμπάνε.
Διδάξετε το παιδί σας ότι δεν πρέπει ποτέ να κολυμπά μόνο του.
Μάθετε καρδιο-αναπνευστική ανάνηψη.

Στο σπίτι

Αν το παιδί σας είναι μικρό, να είστε συνεχώς μαζί του όταν κάνει μπάνιο.
Αδειάστε τη μπανιέρα μόλις τελειώσετε το μπάνιο.
Μην αφήνετε ποτέ το μεγαλύτερο παιδί να επιβλέπει το μικρότερο.
Να έχετε την πόρτα του μπάνιου κλειδωμένη, ώστε να μην μπορεί να μπει το παιδί χωρίς να το αντιληφθείτε.

Τι ισχύει για τις πισίνες στα ξενοδοχεία  

Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία απαιτείται:

Βοηθητικό προσωπικό-επιπλέον δικαιολογητικά

Μικρές κολυμβητικές δεξαμενές: Ένας τουλάχιστον υπεύθυνος λειτουργίας και ένας τουλάχιστον επόπτης ασφαλείας. (Ο ενδιαφερόμενος στο όνομα του οποίου θα εκδοθεί η άδεια, μπορεί να είναι εάν το επιθυμεί, υπεύθυνος λειτουργίας ή επόπτης ασφαλείας)

Μεσαίες και μεγάλες κολυμβητικές δεξαμενές: Ένας τουλάχιστον υπεύθυνος λειτουργίας και ένας τουλάχιστον επόπτης ασφαλείας ανά 300 λουόμενους.

Επόπτες ασφαλείας μπορούν να εκπαιδευτούν οποιαδήποτε άτομα από μια επιχείρηση.

Ο πιστοποιημένος Επαγγελματίας Ναυαγοσώστης Πισίνας – Επόπτης Ασφαλείας Κολυμβητικών Δεξαμενών, χρειάζεται:

Απλή γνώση κολύμβησης
από 18 ετών έως και 65
Πτυχίο Επόπτη Ασφαλείας Κολυμβητικών Δεξαμενών – Ναυαγοσώστη Πισίνας, όπως ορίζεται στο άρθρο 21, παράγραφος 3, της Υπουργικής Απόφασης 87/Γ1/443/24-01-1973

Τι πρέπει να διαθέτουν οι πισίνες

Το νερό των κολυμβητικών δεξαμενών πρέπει να ανανεώνεται συνεχώς καθ ́όλη τη διάρκεια της λειτουργίας τους, με ρυθμό που εξασφαλίζει την πλήρη ανανέωσή του σε χρόνο όχι μεγαλύτερο των 4 ωρών και σε ειδικές περιπτώσεις των 6 ωρών.
Η ανανέωση πρέπει να επιτυγχάνεται είτε με συνεχή ροή νέου καθαρού νερού, είτε με ανακυκλοφορία του
Για την εξοικονόμηση των υδατικών πόρων και την προστασία του περιβάλλοντος πρέπει κατά προτίμηση να χρησιμοποιούνται κολυμβητικές δεξαμενές με σύστημα νερού των δεξαμενών μετά από προηγούμενο καθαρισμό και απολύμανση.
Το σύστημα ανακυκλοφορίας– καθαρισμού-απολύμανσης του νερού θα λειτουργεί όλες τις ώρες χρησιμοποίησης των δεξαμενών και πέραν αυτών για τόσο χρόνο, όσος απαιτείται για την εξασφάλιση του νερού διαυγούς και κατάλληλου από μικροβιολογική άποψη
Η απολύμανση είναι υποχρεωτική σε όλες τις περιπτώσεις λειτουργίας κολυμβητικών δεξαμενών.
Η μέτρηση του υπολείμματος χλωρίου στο νερό των κολυμβητικών δεξαμενών θα γίνεται χρωματογραφικά με τη μέθοδο DPD (Διαιθυλοπαραφαινυλοδιαμίνη) και θα κυμαίνεται μεταξύ 0,4 και 0,7 mg/l .
Η διάθεση των υγρών αποβλήτων θα γίνεται σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές και περιβαλλοντικές διατάξεις
Οι εργαστηριακές αναλύσεις δειγμάτων νερού κολυμβητικών δεξαμενών θα πραγματοποιούνται σε Δημόσια εργαστήρια ή σε εξουσιοδοτημένα από τις υγειονομικές αρχές εργαστήρια νοσοκομείων ή και ιδιωτικά που θα διαθέτουν ειδική άδεια για την εκτέλεση των αναλύσεων
Ιδιαίτερη μνεία να γίνεται σε ενδεχόμενες περιπτώσεις εμφάνισης ατυχημάτων ή νοσήματος στους λουόμενους

Written by alexandros

ΕΚΤΑΚΤΟ – Φωτιά ΤΩΡΑ στην Αρχαία Κόρινθο

Επιτέλους: Η Ιωάννα Μπέλλα εξαφάνισε τη σιλικόνη από τα χείλη της