Τουρκικό ΥΠΕΞ: Θράσος των Ελληνοκυπρίων τα εντάλματα σύλληψης για τον Πορθητή

«Στην περίπτωση που επιδείξουν αυτό το θράσος θα δώσουμε την απαραίτητη απάντηση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών Χαμί Ακσόι σχολιάζοντας δημοσιεύματα για διεθνή εντάλματα κατά του προσωπικού του γεωτρύπανου «Φατίχ». Αναφέρει ότι οι προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας με αυτές τις «μάταιες μεθόδους» δεν θα φέρουν κανένα αποτέλεσμα και η Τουρκία θα συνεχίσει τις εργασίες της.

Συγκεκριμένα, απαντώντας γραπτώς σε σχετική ερώτηση ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών ανέφερε ότι παρακολουθούν στενά τα δημοσιεύματα σχετικά με την απόφαση σύλληψης του προσωπικού του «Φατίχ» και των διευθυντών των ξένων εταιρειών που συνεργάζονται με την κρατική εταιρεία πετρελαίου.

«Αν αληθεύει αυτή η απόφαση που ξεπερνάει τα όρια της ‘Ελληνοκυπριακής διοίκησης νοτίου Κύπρου’ η οποία κινείται αγνοώντας τους Τουρκοκύπριου και σφετεριζόμενη τα δικαιώματά τους, για μας δεν θα έχει καμιά ισχύ. Στην περίπτωση που επιδείξουν αυτό το θράσος να μην έχει κανένας αμφιβολία ότι θα δώσουμε την απαραίτητη απάντηση», αναφέρει ο Χαμί Ακσόι.

Αναφέρει ακόμη ότι «δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο η λήψη μιας απόφασης με τέτοιο τρόπο, με μια λεγόμενη εθνική προνοητικότητα, για ένα θαλάσσιο πεδίο που δεν έχει οριοθετηθεί με βάση το διεθνές δίκαιο και που η ‘Ελληνοκυπριακή διοίκηση νοτίου Κύπρου’ ισχυρίζεται ότι της ανήκει».

«Γι αυτό τον λόγο θα ξεκινήσουμε κι εμείς τις απαραίτητες νομικές διαδικασίες μαζί με τους αρμόδιους θεσμούς μας», αναφέρει ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπ. εξωτερικών, προσθέτοντας ότι «οι προσπάθειες της ’Ελληνοκυπριακής διοίκησης νοτίου Κύπρου’, με αυτές τις μάταιες μεθόδους, για τερματισμό των εργασιών στη δική μας υφαλοκρηπίδα δεν θα έχουν κανένα αποτέλεσμα».

«Η Τουρκία θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα όπως έχει σχεδιάσει τις εργασίες έρευνας/γεώτηρησης για πετρέλαιο και φυσικό αέριο για να προστατεύει τόσο τα δικαιώματά της στη δική της υφαλοκρηπίδα όσο και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων οι οποίοι είναι ίσοι συνέταιροι του νησιού», αναφέρει ο Χαμί Ακσόι.

Written by stelios

Ανοικτή ενημερωτική εκδήλωση για την πρόληψη πυρκαγιών στο Δ. Χερσονήσου

Τσίπρας: Ζήτησε διάλυση της Βουλής & εκλογές -Ο λόγος που είπε στον Παυλόπουλο