Τουρκία: Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής υπέδειξαν στην Πολωνία να αγοράσει drone από την Τουρκία

Χamos

Ο Βουλευτής και αντιπρόεδρος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), της Τουρκίας Βεντάτ Ντεμιρόζ, δήλωσε σε ομιλία του στο κοινοβούλιο ότι στην πραγματικότητα οι Ηνωμένες Πολιτείες προκάλεσαν την αγορά τουρκικών drone από την Πολωνία.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε στις 24 Μαΐου ότι η χώρα θα εξαγάγει μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) στην Πολωνία, πράγμα που θα είναι “η πρώτη φορά στην ιστορία” που γίνεται μια τέτοια πώληση σε κράτος μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Σχεδόν δύο εβδομάδες μετά την πώληση, ο αντιπρόεδρος του AKP, Βεντάτ Ντεμιρόζ καυχιόταν για την αγορά σε γενική συνέλευση στο κοινοβούλιο και όπως ανέφερε ρεπορτάζ των τουρκικών ΜΜΕ είπε ότι οι βουλευτές θα πρέπει να είναι περήφανοι για την πώληση.

“Πραγματοποιούμε μια πώληση UAV σε μια ευρωπαϊκή χώρα, και αυτοί είναι που υπέβαλαν το αίτημα. Στην πραγματικότητα, άκουσα από μια πηγή ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν στην Πολωνία να αγοράσει drones από την Τουρκία”, δήλωσε ο Ντεμιρόζ. Σε κάθε περίπτωση, ο ισχυρισμός του δεν διασταυρώνεται από άλλη πηγή.

Η εταιρεία παραγωγής drone Baykar διευθύνεται από τον γαμπρό του Ερντογάν, Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ, ο οποίος είναι κεντρική φιγούρα στην εμφάνιση της Τουρκίας ως παραγωγού οπλισμένων drone και φαίνεται ότι είναι αυτός που επωφελείται τα μέγιστα από την απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35.

Πιο πρόσφατα, o Μπαϊρακτάρ έκανε ένα αμφιλεγόμενο σχόλιο λέγοντας ότι ο αποκλεισμός των Ηνωμένων Πολιτειών προς την Τουρκία από το πρόγραμμα μαχητικών F-35 ήταν στην πραγματικότητα καλό για την Άγκυρα, καθώς θα επιταχύνει την ανάπτυξη εγχώριων αεροπορικών τεχνολογιών.

Τα πολωνικά Bayraktar θα εξοπλιστούν με αντιαρματικούς πυραύλους και το συμβόλαιο θα περιλαμβάνει υποστήριξη και εκπαίδευση.capital.gr

 

Στη Βάρνα για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και την Ολυμπιακή πρόκριση (vid)

Στη Βάρνα για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και την Ολυμπιακή πρόκριση

η κορη του μιλτιαδη

Άγριες Μέλισσες: Αυτή είναι η κόρη του Μιλτιάδη που πέρασε απαρατήρητη