Το κουτί της Πανδώρας

to-kouti-tis-pandoras

«Πανάκριβο, παμμέγιστο το χρήμα, μα εγώ σου λέω η ζωή δεν έχει τίμημα» τραγουδούσε ο Ζαν Λουί Ομπέρ στα 1980. Όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι στην αξιοπρέπεια και στα δικαιώματα. Μα μονάχα η αγορά αποφασίζει τη χρηματική αξία της ζωής τους. Πόσο αξίζει πραγματικά η ζωή; Μπορούμε να της βάζουμε τιμή; Έχει εμπορική αξία; Υπάρχει άραγε τρόπος να υπολογιστεί το κόστος μιας ανθρώπινης ζωής; 

Όταν, π.χ., κάποιος αυτοκτονεί επειδή δεν μπορεί να αντεπεξέλθει ψυχολογικά, αδυνατώντας να συντηρήσει την οικογένειά του, ή όταν κάποιος άλλος λυγίζει κάτω από το βάρος του άγχους το οποίο του κόβει το νήμα της ζωής, ή όταν μια νέα γυναίκα στραγγαλίζεται για δεκαπέντε χιλιάδες ευρώ, μπορούμε να ποσοτικοποιήσουμε αυτήν την απώλεια εκφράζοντάς την σε χρήμα και σε ποινές; Η συνετή και ανθρώπινη απάντηση είναι ένα τεράστιο «όχι». 

Οποιαδήποτε προσπάθεια «τιμολόγησης» μιας ανθρώπινης ζωής ανοίγει το ηθικό Κουτί της Πανδώρας, από το οποίο δραπετεύουν σωρός ολόκληρος σκοτεινές σκέψεις και απάνθρωπες πράξεις. Όταν συνηθίσαμε στην ιδέα πως η ζωή κοστολογείται, η εγκατάλειψη του συνανθρώπου, ακόμα και η δολοφονία του «δικαιολογείται» εφόσον η τιμή της ζωής που χάνεται κριθεί αρκετά χαμηλή. Αυτή είναι η ανομολόγητη συνθήκη της πραγματικότητας: το ειδικό βάρος της ανθρώπινης ζωής είναι συνάρτηση του ειδικού βάρους της χώρας στην οποία «φυτρώνει».

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις.

agries-melisses:-i-mana-ksegrafei-ton-gio-tis-gia-panta

Άγριες Μέλισσες: Η μάνα ξεγράφει τον γιο της για πάντα

Ανέκδοτο: Η δίκη είχε ξεκινήσει