Μια σημαντική συνομιλία έλαβε χώρα την Πέμπτη, 7 Νοεμβρίου 2024, μεταξύ του νεοεκλεγέντος Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, και του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επικοινωνία των δύο ηγετών μετά την εκλογική νίκη του Τραμπ, κατά την οποία συζήτησαν την κρίση στην Ουκρανία, σύμφωνα με δημοσιεύματα διεθνών ΜΜΕ.
Τι συζητήθηκε στη συνομιλία
- Έκκληση Τραμπ για ειρήνη: Ο Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε από τον Βλαντιμίρ Πούτιν να αποφύγει περαιτέρω κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας την παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων στην Ευρώπη.
- Πρωτοβουλία για συνομιλίες: Ο Τραμπ εξέφρασε την πρόθεση να ξεκινήσουν άμεσες διαπραγματεύσεις με στόχο τη λήξη της σύγκρουσης, σημειώνοντας ότι επιδιώκει μια σύντομη και πρακτική επίλυση.
Οι θέσεις των δύο πλευρών
- Η στάση της Μόσχας:
- Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε την Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου, ότι ο Πούτιν είναι έτοιμος να συζητήσει με τον Τραμπ, αλλά δεν σκοπεύει να αλλάξει τις βασικές του απαιτήσεις.
- Οι όροι που έχει θέσει η Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου περιλαμβάνουν:
- Την παραίτηση της Ουκρανίας από την προσπάθεια ένταξής της στο ΝΑΤΟ.
- Την απόσυρση ουκρανικών στρατευμάτων από τέσσερις περιφέρειες που διεκδικεί η Ρωσία.
- Η απάντηση της Ουκρανίας:
- Ο Πρόεδρος Ζελένσκι απορρίπτει τα ρωσικά αιτήματα, χαρακτηρίζοντάς τα απαράδεκτα.
- Η Ουκρανία επιδιώκει ενίσχυση από τη Δύση, με τον Ζελένσκι να προτείνει ένα «σχέδιο νίκης» που περιλαμβάνει περαιτέρω στρατιωτική υποστήριξη.
Οι προεκλογικές υποσχέσεις του Τραμπ
Κατά την προεκλογική του εκστρατεία, ο Τραμπ είχε δηλώσει ότι θα έθετε άμεσο τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία. Αν και δεν παρείχε λεπτομέρειες για τον τρόπο υλοποίησης αυτής της υπόσχεσης, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ίδιος εξετάζει μια συμφωνία που θα επέτρεπε στη Ρωσία να διατηρήσει εδάφη που έχει καταλάβει.
Προοπτικές για την ειρήνη
Η συνομιλία Τραμπ – Πούτιν μπορεί να αποτελεί την αρχή μιας νέας διαπραγματευτικής διαδικασίας, όμως τα εμπόδια παραμένουν:
- Η σκληρή στάση της Ρωσίας στις απαιτήσεις της.
- Η αδιάλλακτη στάση της Ουκρανίας για την πλήρη αποκατάσταση της εδαφικής της κυριαρχίας.
- Ο ρόλος της Δύσης, που θα κληθεί να ισορροπήσει μεταξύ των στρατηγικών της συμφερόντων και της στήριξης προς την Ουκρανία.
Είναι σαφές πως οι επόμενες κινήσεις των δύο ηγετών θα καθορίσουν το αν η πολυαναμενόμενη ειρήνη θα γίνει πραγματικότητα ή αν η σύγκρουση θα παραταθεί.