Θα κέρδιζε το GNTM: H “Γυναίκα με τα Μαύρα” του «The Chase» με σούπερ μίνι, και μακριά μαλλιά είναι μια άλλη

Τη γυναίκα με τα μαύρα την παρακολουθούμε καθημερινά μέσα από το τηλεπαιχνίδι γνώσεων του Mega «The Chase», με την Μαρία Μπεκατώρου.

Είναι μία από τους τέσσερις Chasers που έρχεται αντιμέτωπη με τους παίκτες και προσπαθεί να τους κερδίσει με τις γνώσεις της. Ωστόσο ελάχιστα γνωρίζουμε για την προσωπική της ζωή, ενώ το πραγματικό της όνομα είναι Μαρία Μάρκου.

Ο προσωπικός λογαριασμός της Μαρίας Μάρκου στο Instagram είναι @dr.mariamarkou και κατέχει πάνω από 11 χιλιάδες followers.

Η Μαρία Μάρκου είναι αρκετά ενεργή στα social media και στις περισσότερες αναρτήσεις της ποζάρει όπως δεν την έχουμε ξαναδεί, με ιδιαίτερα looks και όχι με το καθιερωμένο μαύρο outfit που την έχουμε συνηθίσει τηλεοπτικά.

«Τον τίτλο η «Γυναίκα με τα Μαύρα» δεν τον πήρα καλά στην αρχή. Μετά πείστηκα, γιατί κατάλαβα ότι οι άνθρωποι που μου τον έδωσαν ξέρουν καλά τη δουλειά τους. Εγώ δεν ήμουν εκεί να τους αμφισβητήσω, αλλά να τους υποστηρίξω. Μετά κατάλαβα ότι μπορώ να το υποστηρίξω και το αγάπησα», έχει πει χαρακτηριστικά η Μαρία Μάρκου για το όνομα «γυναίκα με τα μαύρα», που της έχουν αναθέσει στο «The Chase».

Όπως είναι γνωστό, είναι απόφοιτος του τμήματος ΜΜΕ και επικοινωνίας του Παντείου Πανεπιστήμιου, της Νομικής Σχολής και της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης. Ανάμεσα σε άλλα, έχει κάνει μεταπτυχιακό στο εθνικό και ενωσιακό δίκαιο και διδακτορικό στην εφαρμοσμένη επικοινωνιολογία στο Πολυτεχνείο του Βερολίνου. Εργάζεται στο τμήμα Στατιστικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και μάλιστα πρόσφατα ανέλαβε τη Διεύθυνση της αγροτικής πολιτικής -ένα καίριο και υπεύθυνο πόστο.

Μπορεί να έγινε γνωστή ως η μυστηριώδης «Γυναίκα με τα μαύρα» όμως στη ζωή της αγαπά το χρώμα και το υποστηρίζει με την ίδια δυναμική και θηλυκότητα που υποστηρίζει το à la garçonne κούρεμά της. Η Μαρία απεχθάνεται την εξαπάτηση, δεν συγχωρεί το ψέμα και την απιστία. Στην αδικία απαντά με δικαιοσύνη ενώ όπως κάποιος εύκολα υποθέτει είναι εθισμένη στη γνώση. Αν κάτι πρέπει να γνωρίζει επίσης κάποιος για εκείνη είναι ότι στη δουλεία της είναι «excel» και στην προσωπική της ζωή «word».

Η καλύτερη απάντηση, όμως, στο ποια είναι η Μαρία θα μπορούσε να δοθεί και με πέντε λέξεις: It is what it is. Xωρίς αστερίσκους ή περαιτέρω βαρύγδουπους χαρακτηρισμούς αναρωτιέται κανείς από τι τρέχει να ξεφύγει. Όπως θα έλεγε και η Μαρία Μπεκατώρου μέσα από το επιτυχημένο παιχνίδι του Mega στο οποίο συμμετέχει:

«Stop ο χρόνος».

Ακολουθεί η συνέντευξη που παραχώρησε η Μαρία Μάρκου ή αλλιώς η «Γυναίκα με τα μαύρα» στο Queen.

Κυρία Μάρκου, γιατί επιλέξατε αυτά τα ρούχα στη συνέντευξή μας και δεν επενδύσατε στην ασφάλεια του μαύρου; Ποια η άποψή σας για το ότι κάποιοι έχουν συνδέσει -λανθασμένα- το μαύρο με τη σοβαρότητα;

Αγαπώ το χρώμα στη ζωή μου. Όπως και το office look το οποίο στην περίπτωσή μου θα χαρακτήριζα ως casual chic. Γενικά, διαφωνώ με την ταύτιση της σοβαρότητας με την απώλεια χρώματος και αποκλειστικά με την επιλογή του γκρι ή του μαύρου. Σοβαροφάνεια χαρακτηρίζεται. Δεν νομίζω ότι μπορεί κάποιος να υποτιμήσει τη σοβαρότητα και τον επαγγελματισμό μου επειδή μπορεί να φοράω για παράδειγμα φούξια γόβες.
η
Όταν φοράτε τις φούξια γόβες σας υψώνετε περισσότερες άμυνες;

Ή περισσότερα όπλα. Το τακούνι, βάσει μορφής είναι όπλο. Το φοράω, το αγαπάω και το υποστηρίζω.

Στην αρχή της καριέρας σας ακολουθούσατε πιο πολύ τους κανόνες του αυστηρού dress code;

Το κακό με τον δικό μου τομέα είναι ότι δεν υπάρχει ξεκάθαρο dress code. Αν υπήρχε, όμως στον δημόσιο τομέα, ίσως να είχα μεγαλύτερη ελευθερία καθώς θα υπήρχαν όρια εντός των οποίων θα μπορούσα να κινηθώ. Στην αρχή χρειάζεται να δείξεις προσαρμοστικότητα για να αντιληφθείς τις αντοχές και τις ανοχές του συστήματος και μετά μπορείς να καθιερώσεις περισσότερο το δικό σου στιλ.

Γιατί επιλέξατε να συστηθείτε με το αντι- τηλεοπτικό μαύρο χρώμα στον κόσμο μέσα από το Chase;

Είναι θέμα πολυπαραγοντικό. Το μαύρο είναι βολικό και πρακτικό. Είναι επίσης πολύ ασφαλής επιλογή για κάποιον που δεν ανήκει στον χώρο της μόδας. Το αν είναι τηλεοπτικό ή όχι, δεν θα το κρίνω εγώ. Εμπιστεύομαι τους ειδικούς, όπως πάντα. Αφήνω να το κρίνουν εκείνοι. Ας συμφωνήσουμε πως το μαύρο είναι η ναυαρχίδα της μόδας.

Για ποιο λόγο έχετε à la garçonne τα μαλλιά σας;

Τα μαλλιά μου τα είχα πολύ μακριά. Κάποια στιγμή πήρα την απόφαση να κάνω κάποιες αλλαγές στη ζωή μου κι έτσι έγινε και αυτή. Κουρεύτηκα και δώρισα τα μαλλιά μου σε υπέροχες κυρίες. Χάρηκα που μπόρεσα να τις βοηθήσω να νιώσουν όμορφα. Το έρεισμα για την αλλαγή ήταν συναισθηματικής φύσεως, αλλά όχι αυτό που μπορεί να σκεφτεί κανείς. Το αποφάσισα στην πανδημία και ήταν μια πράξη ανιδιοτέλειας και αλληλεγγύης. Επίσης, δεν σας κρύβω ότι είναι και πολύ πρακτική επιλογή διότι οδηγώ μηχανή κι έτσι «κέρδισα» χρόνο με το styling και όλη τη διαδικασία με το κράνος.

Πώς αισθάνεστε που σας ξέρουν ως μια γυναίκα με πάρα πολλές γνώσεις σε ένα τηλεοπτικό σκηνικό που κατά γενική ομολογία στέκεται απλώς στην εικόνα όπως έχει δείξει η ιστορία;

Αισθάνομαι υπερηφάνεια. Λέω στον εαυτό μου «καλά τα κατάφερες». Έγινα γνωστή για τις γνώσεις μου, τις οποίες κουράστηκα πάρα πολύ να αποκτήσω.

Οι γνώσεις σε συνδυασμό με την εμφάνισή σας σάς έχουν κατατάξει στις λεγόμενες sexy παρουσίες της ελληνικής τηλεόρασης. Αποδέχεστε τον όρο;

Δεν έχω κανένα πρόβλημα με το sexiness και με την θηλυκότητά μου. Το αγαπώ, το υποστηρίζω και έχω επιλέξει να το προβάλλω με τον δικό μου διαφορετικό τρόπο.

Από τη στιγμή που βγήκατε στην κάμερα ποιο είναι το βασικό στοιχείο που ανακαλύψατε για εσάς;

Ότι είμαι υπερβολικά ανταγωνιστική. Μέχρι κεραίας, που λέμε. Θέλω να κερδίζω. Να παίζω και να κερδίζω. Όμως πάντοτε αναγνωρίζω την αξία του αντιπάλου μου.

Πώς έγινε το casting και εισχωρήσατε στην τηλεοπτική μας ζωή -η οποία κατά κύριο λόγο απαρτίζεται από τα ίδια πρόσωπα;

Έκανα την αίτηση η οποία περιελάμβανε -φυσικά- το βιογραφικό μου. Στη συνέχεια, κάναμε ένα online casting και αλλεπάλληλα τεστ γνώσεων μέχρι να καταλήξει η παραγωγή σε μένα. Πέρα από τις γνώσεις μου πιθανολογώ ότι είδαν μια διαφορετική φιγούρα για την τηλεόραση. Μία κοπέλα λίγο εναλλακτική, με κοντό μαλλί που δεν υπήρχε στην νόρμα της τηλεόρασης. Ακόμη, πιστεύω ότι έπαιξε ρόλο και το χιούμορ μου. Νομίζω ότι αυτό έχει μεγάλη σημασία για το παιχνίδι γιατί κάνω τους παίκτες να γελούν και να μην αγχώνονται.

Για ποιο λόγο πιστεύετε ότι μια γυναίκα με το δικό σας προφίλ κέρδισε τόσο πολύ το κοινό;

Καταρχάς να πω ότι αυτό που με έχει χαροποιήσει ιδιαίτερα είναι ότι μεγάλο μέρος του κοινού είναι γυναικείο. Με εμένα μπορεί να ταυτιστεί κάθε γυναίκα, λόγου χάρη μια χωρισμένη γυναίκα, μια γυναίκα καριέρας, μια αγρότισσα, μεταξύ άλλων. Γενικά, πιστεύω πως ο καθένας και η καθεμία μπορεί να βρει ένα στοιχείο μου με το οποίο μπορεί να ταυτιστεί διότι είμαι ένας άνθρωπος πολυπράγμων και πολυσχιδής. Σε ό, τι με αφορά, πιστεύω πάρα πολύ στις γυναίκες και έχω δουλέψει για την ισότητα και την ισονομία.

Ο εγκέφαλος είναι «προγραμματισμένος» ώστε να συγκρατεί τις «χρήσιμες» πληροφορίες. Τι σημαίνει λοιπόν η φράση «έχω γνώσεις»;

Έχει αποδειχθεί ότι μπορούμε να αφομοιώσουμε 7 «items» πληροφορίας. Οι λιγότερο αναπτυγμένοι εγκέφαλοι 5 και οι πιο εξελιγμένοι, 9. Η δυνατότητα να συγκρατούμε πληροφορίες νομίζω ότι έχει να κάνει με τη νευροφυσιολογία του εγκεφάλου. Στη δική μου περίπτωση τυχαίνει να έχω το είδος μνήμης που μου επιτρέπει να απομνημονεύω εύκολα, να παρατηρώ τα πάντα στο περιβάλλον. Συνεπώς, οποτεδήποτε χρειαστώ μια πληροφορία, ο εγκέφαλός μου την ανασύρει πιο εύκολα. Αυτό δεν έχει να κάνει με το αν είμαι πιο έξυπνη ή όχι από άλλους. Υπάρχουν πολλοί έξυπνοι άνθρωποι που μπορεί να έχουν συγκρατήσει λιγότερες πληροφορίες. Το θέμα είναι η περαιτέρω επεξεργασία της πληροφορίας για να καταστεί γνώση.

Είστε εθισμένη στη γνώση;

Φυσικά. Διαβάζω ακόμη και τις ετικέτες στα προϊόντα.

Πώς είναι διαχειρίσιμο κάτι τέτοιο στην καθημερινότητα;

Με καλό time management. Παίρνω χαρά από τη γνώση, έχω βρει τον εαυτό μου στη γνώση και με βοηθά να αντιμετωπίζω τις όποιες δυσκολίες μπορεί να προκύψουν.

Πώς φιλτράρεται σωστά μια πληροφορία;

Κάνουμε cross check την πληροφορία και την επιβεβαιώνουμε. Εξετάζουμε πάντα την πηγή της πληροφόρησης, να είναι έγκυρη. Επιπλέον, πρέπει να εμπιστευόμαστε τους ειδικούς. Η υπερπληροφόρηση έχει αλλοιώσει την εξειδίκευση.

Είναι επιτακτική η ανάγκη να μάθει ο κόσμος πώς να φιλτράρει σωστά τις πληροφορίες;

Φυσικά. «Βομβαρδιζόμαστε» από πληροφορίες. Το 2011 ξεκίνησε η η λεγόμενη πληροφοριακή επανάσταση και έκτοτε βιώνουμε την οικονομία της πληροφορίας. Έχουμε γίνει γιατροί, σεισμολόγοι, πανεπιστήμονες. Αλλά το θέμα είναι ποιες από τις πληροφορίες που λαμβάνουμε είναι αξιόπιστες και πώς εμείς τις ερμηνεύουμε. Ο καθένας μας καλό είναι να φιλτράρει την πληροφορία ακολουθώντας όλη τη διαδικασία που προαναφέραμε.

Τι αναζητάτε περισσότερο στο Google;

Ανάλογα την περίοδο. Δεν googl-άρω ποτέ κουτσομπολιά. Αναζητώ διάφορες διεθνείς ειδήσεις και αυτή την περίοδο googl-άρω δημοσκοπήσεις, γιατί με ενδιαφέρει η πορεία της χώρας μας ως τις εκλογές καθώς και η ημέρα μετά. Ακόμη, δυστυχώς κάνω αναζητήσεις σχετικά με τα ζώα και τις κακοποιήσεις. Η google έρευνα περιλαμβάνει επίσης πολύ μόδα αλλά και ομορφιά.

Πιστεύετε ότι όταν μιλάτε σας καταλαβαίνουν;

Ναι γιατί έχω επιλέξει να μιλάω σε ανθρώπους όπως θα ήθελα και εγώ να μου μιλάνε. Είχα έναν καθηγητή στη Νομική που μου έλεγε ότι πρέπει να σε καταλαβαίνει και ένα εξάχρονο και αυτό έχει αποτυπωθεί στο μυαλό μου. Λέξεις φαμφαροειδείς, τις αφήνω για τις ταινίες. Θέλω να γίνομαι αντιληπτή. Το δύσκολο είναι να μιλάς απλά. Εξάλλου, less is more.

Τι βιβλία θα προτείνατε σε κάποιον που δεν έχει διαβάσει ποτέ;

Την Ελληνική Γραμματική για αρχή. Ιστορία από το 1821 και μετά. Επίσης, Γεωγραφία και το Ελληνικό Σύνταγμα. Τέλος, Φιλοσοφία. Με αυτή τη σειρά. Αν κάποιος είναι ένθεος, θα μπορούσε να διαβάσει και για τη θρησκεία που έχει ασπαστεί.

Είστε ένας άνθρωπος που έχει επηρεάσει/επηρεάζει τον περίγυρό του;

Βεβαίως. Και συντρόφους μου και μέλη της οικογένειάς μου και φίλους. Θέλω να ασκώ επίσης επιρροή στους συνεργάτες μου στο να αγαπήσουν αυτό που κάνουμε.

Από τι τρέχετε να ξεφύγετε;

Από τον χρόνο. Θα ήθελα να ζω σε έναν πλανήτη με 247 ώρες την ημέρα. Έχω αφήσει πίσω ανθρώπους και δραστηριότητες που αγαπώ και έχω γίνει λίγο αυτό- αναφορική επειδή δεν φτάνουν οι ώρες.

Αισθανθήκατε ποτέ ότι λόγω εμφάνισης και προσωπικότητας έπρεπε να δουλέψετε διπλά και τριπλά σε σχέση με κάποιον άλλον;

Ναι. Kαι το έκανα. Αλλά δεν το μετανιώνω γιατί τώρα δεν δουλεύω πια διπλά και τριπλά. Τώρα το κατέκτησα. Mεγάλωσα με μια μάνα που είχε «σπάσει» ό,τι ταμπού υπήρχε οπότε είχα γερές προσλαμβάνουσες.

Μπορείτε να μας πείτε ένα κομβικό σημείο στην επαγγελματική σας ζωή που σας κόστισε;

Κάποια στιγμή τέθηκε το θέμα του αν θα γεννήσω παιδί, ποιος θα αναλάβει το πόστο μου στην υπηρεσία όσο θα λείψω. Τους απάντησα ότι θα γίνει όπως με χιλιάδες γυναίκες που γεννούν και επιστρέφουν στη δουλειά τους. Μου κόστισε ως νοοτροπία Για λίγο. Η μητρότητα έχει για μερίδα της κοινωνίας ταυτιστεί με ανικανότητα, η εγκυμοσύνη με ανημπόρια, ενώ δεν πρέπει. Γύρω μας δουλεύουν χιλιάδες γυναίκες που έχουν παιδιά και η Ελλάδα μαστίζεται από το δημογραφικό πρόβλημα.

Η ενασχόλησή σας με την τηλεόραση, δημιούργησε ποτέ πρόβλημα με τη βασική σας εργασία;

Όχι. Έχω αναλάβει τη Διεύθυνση της αγροτικής πολιτικής στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και μάλιστα, επειδή φύσει θέσει πολιτικό ον, δεν χάνω ευκαιρία να προβάλλω το έργο του Υπουργείου, σε κάθε πρόσφορη περίσταση. Μέσα στις αρμοδιότητές μου περιλαμβάνεται να καταστήσουμε εξωστρεφή τον πρωτογενή τομέα και να «μπουστάρουμε» την αγροτική παραγωγή.

Πείτε μας δύο highlights από το έργο σας στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με τα οποία νιώθετε πως κάνατε τούτο τον κόσμο λίγο καλύτερο.

Το κυριότερο είναι το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης το οποίο λέγεται Lucas. Χαρτογραφήσαμε όλα τα εδάφη της Ελλάδος βάσει τη χρήση γης. Το δεύτερο είναι ότι καταφέραμε να εντάξουμε εφαρμογές με τη χρηματοδότηση της Ένωσης -χωρίς να επιβαρύνουμε τον κρατικό προϋπολογισμό, με τις οποίες οι αγρότες μας εντάσσονται σιγά σιγά στο monitoring και διευκολύνονται στην παραγωγή τους. Επίσης, τώρα πετύχαμε να μην μειωθούν οι ενωσιακοί πόροι της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Κάτι βασικό που χρειάζεται να γνωρίζει κάποιος για εμένα είναι ότι λατρεύω την αγροτιά και όσο περίεργα κι αισθάνονται κάποιοι που με βλέπουν με τη γαλότσα στο χωράφι, εγώ συνεχίζω.

Ποια είναι τα όνειρά σας μέσα από το πόστο που έχετε αναλάβει και ποια η μεγαλύτερη ευθύνη που φέρετε;

Ήταν όνειρο ζωής και δούλεψα πάρα πολύ σκληρά για να τα καταφέρω. Νιώθω τεράστια ευθύνη διότι πέρα από τον τουρισμό, ως χώρα στηριζόμαστε πολύ και στον πρωτογενή τομέα. Έχουμε πολύ σκληρά εργαζόμενους, άντρες και γυναίκες. Εννέα χρόνια είμαι -πια- εκεί και έχω σκοπό να βοηθήσω τον αγροτικό τομέα να καταλάβει τη θέση που του αξίζει. Πρέπει να ανοιχθεί ο χώρος για τις γυναίκες αγρότισσες, πρέπει να μάθουν οι Έλληνες αγρότες (βάζω και τον εαυτό μου μέσα) ότι το εγχώριο προϊόν πρέπει να χαίρει ετικέτας και τυποποίησης ώστε να εξαχθεί στο εξωτερικό, να καταστεί ανταγωνιστικό και να λάβει την θέση που του αξίζει στις διεθνείς αγροδιατροφικές αγορές.

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος στόχος που έχετε θέσει σε αυτόν τον τομέα;

Θεωρητικά μιλώντας… Επίτροπος Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αισθανθήκατε ποτέ ότι πήρατε εκδίκηση μέσα από τη δουλειά σας;

Ποτέ. Δε με αφορά η εκδίκηση ως έννοια και δεν με ενδιαφέρει να αποδείξω τίποτα σε κανέναν, παρά μόνο στον εαυτό μου. Είχα έναν σύντροφο κάποτε που ήταν γιατρός στη Σουηδία και μου είχε πει ότι «η μοναδική ευθύνη και η μοναδική υποχρέωση που έχω είναι απέναντι στον εαυτό μου». Αυτό μου φάνηκε μεγαλειώδες. Έχουν περάσει τόσα χρόνια και ακόμα με την αδερφή μου λέμε πόσο σοφή κουβέντα ήταν αυτή.

Πείτε μας μερικά εμπόδια που συναντήσατε στη διαδρομή σας.

Ο πρώτος μου σύζυγος ήταν Γερμανός και τον γνώρισα στα 20. Μου άλλαξε το mindset και με έμαθε να σκέφτομαι αλλιώς. Τα εμπόδια να τα βλέπω σαν προκλήσεις. Το μόνο που βλέπω ως πραγματικό εμπόδιο, είναι τα θέματα υγείας. Εκεί εναποθέτω τις ελπίδες μου στην Επιστήμη και στον Θεό, συνεπώς τίποτα άλλο δεν μπορεί να με «ρίξει». Χρωστάω πάρα πολλά σε αυτόν τον άνθρωπο. Γενικά, είμαι στοχοπροσηλωμένη και βαδίζω προς τον στόχο απαρέγκλιτα.

Πόσους γάμους έχετε κάνει;

Δύο και δεν θα έλεγα όχι και σε τρίτο διότι είμαι άνθρωπος της συντροφικότητας. Δεν μου αρέσει να είμαι μόνη μου. Οι δύο πρώτοι γάμοι ήταν πολιτικοί, ο επόμενος θα ήθελα να είναι θρησκευτικός. Είμαι ένθεση με την έννοια του spiritual.

Πόσο δύσκολο είναι να φύγετε από έναν γάμο;

Πανεύκολο. Αν έχεις ασχοληθεί με την αυτοφροντίδα σου, όταν δεν περνάς καλά κάπου, φεύγεις, αργά γρήγορα, πάντως φεύγεις ή οφείλεις να φύγεις. Στο σημείο αυτό, ας δώσουμε τα εύσημα στην ελληνική νομοθεσία που -πλέον- το συναινετικό διαζύγιο βγαίνει πάρα πολύ γρήγορα.

Είστε άνθρωπος που επιλέγετε τη μοναχικότητα;

Όχι αν και είμαι πολύ συμφιλιωμένη με τη μοναχικότητά μου και πιστεύω ότι πρέπει να απολαμβάνουμε τις στιγμές με τον εαυτό μας. Αλλά όταν περνάω τα ζόρια μου, καταφεύγω στους φίλους μου και στην οικογένειά μου. Τους θέλω και τους χρειάζομαι. Είναι το στήριγμά μου. Η συντροφικότητα δεν είναι μόνο η ερωτική, είναι και οικογενειακή και φιλική και εγώ έχω αυτές τις άγκυρες. Έχω την αδερφή μου και τη μαμά μου. Έχω και πολύ καλούς και ιδιαίτερα στενούς και σοφούς φίλους. Είναι περίπου 10, διασκορπισμένοι σε όλη την Ελλάδα, από Θράκη μέχρι Κρήτη.

Ποια είναι η πιο δύσκολη ερώτηση που κάποιος σάς έθεσε και σας αφόπλισε;

Γιατί δεν έχω αποκτήσει παιδί, ενώ έχω παντρευτεί δύο φορές. Αυτή η ερώτηση πραγματικά με αφόπλισε. Η απάντηση ήταν ότι δεν έτυχε, ενώ θα μπορούσε να είχε τύχει. Νομίζω δε, πως είναι ερώτηση που δεν αφορά και κανέναν.

Με αφορμή τη Γιορτή της Μητέρας, θέλω να μας πείτε αν συμφωνείτε με τη φράση «Δεν είσαι μάνα, δεν ξέρεις. Δεν είσαι μάνα δεν μπορείς να καταλάβεις».

Όχι βέβαια! Δεν χρειάζεται να είσαι μαμά για να ξέρεις. Μπορεί να μην ξέρεις στο βάθος που γνωρίζει μία μαμά ζητήματα ή ένας γονέας εν γένει που αφορούν ατομικά στο παιδί της/τους, αλλά άνθρωποι νοήμονες είμαστε. Είμαι νονά, έχω κολλητές φίλες που έχουν παιδιά και φυσικά έχω σκυλιά.

Πολλοί αναρωτιούνται αν θα κάνατε παιδί μόνη σας.

Βεβαίως και θα έκανα ένα παιδί μόνη μου όχι όμως εγωιστικά, αλλά γιατί έχω ένα τεράστιο και αρραγές πλέγμα ανθρώπων από πίσω μου που θα μπορούσαν όχι φυσικά να αντικαταστήσουν τον πατέρα, αλλά να δώσουν στο παιδί την ασφάλεια μίας δεμένης και εκτεταμένης οικογένειας. Στην τελική αν παντρευτώ και κάνω παιδί και χωρίσω, πάλι μονογονεϊκή δε θα’ ναι η οικογένειά μου; Αγαπώ πάρα πολύ τα παιδιά κι αν μ’ αξιώσει ο Θεός θα ήθελα να αποκτήσω ένα. Και η υιοθεσία είναι κάτι που με αφορά, την θεωρώ πράξη ύψιστης αγάπης.

Το γεγονός πως πολλές γυναίκες προβαίνουν στην κρυοσυντήρηση ωαρίων είναι οπωσδήποτε κάτι θετικό και για τη νομοθεσία μας.

Οπωσδήποτε! Επειδή γνωρίζω τη νομοθεσία, και για την κρυοσυντήρηση ωαρίων αλλά και για την παρένθετη μητρότητα, πρέπει να δώσουμε τα εύσημα στο ελληνικό κράτος. Για να λέμε τα αρνητικά πρέπει να παραδεχόμαστε και τα θετικά. Το 2005, η χώρα μας ήταν από τις πιο προοδευτικές χώρες και νομοθέτησε και για κρυοσυντήρηση και για την παρένθετη μητρότητα -θέματα ταμπού όπως πολλά ακόμα. Από την άλλη, η υιοθεσία στην Ελλάδα είναι μία διαδικασία πάρα πολύ δυσχερής και χρονοβόρα, παρά το γεγονός πως έχουν γίνει βήματα για να απλουστευτούν οι διαδικασίες.

Σας ένοιαζε ποτέ το «τι θα πει ο κόσμος»;

Όχι, δεν το είχα καθόλου αυτό. Ποτέ. Μεγάλωσα με ανθρώπους φιλελεύθερους και ανεξάρτητους που με ανέθρεψαν χωρίς προκαταλήψεις και στεγανά τέτοιου τύπου.

Σε ποιες περιστάσεις επιλέγετε να πείτε «στοπ» στον χρόνο;

Όταν αγχώνομαι. Τότε σταματάω τον χρόνο, κάνω μερικά βήματα πίσω και βλέπω τη μεγάλη εικόνα. Ψάχνω να δω αν αυτό το ζήτημα που με αγχώνει τόσο πολύ, είναι τόσο σημαντικό ώστε να το αφήσω να μου καταστρέψει την ημέρα και να φτάσει στο σημείο να «τινάξει» την κατάσταση στον αέρα.

Εxcel και word: Όπου excel λογική και όπου word θεωρία. Τι είστε πιο πολύ από τα δύο;

Στη δουλειά μου excel και στη ζωή μου word. Ξεκάθαρα. Όπως λέει και ο Άκης Πάνου, «θα κλείσω τα μάτια και όπου με βγάλει…».

Πώς είναι να συνυπάρχουν μαζί αυτά τα δύο;

Νομίζω ότι αυτό είναι και η χαρά των ανθρώπων. Ετερόκλητα πράγματα να συνυπάρχουν για να μη βαριόμαστε. Αν είχαμε μόνο συναίσθημα ή μόνο λογική, θα ήταν μονότονο από ένα σημείο και μετά.

Αν ρωτούσα κάποιον αγαπημένο σας άνθρωπο σχετικά με το ποια είναι τα βασικά ελαττώματά σας, ποια θα μου έλεγε;

Αυτή η ερώτηση θα ήταν ιδανική για την αδερφή μου. Θα σας έλεγε, λοιπόν, ότι υπάρχουν στιγμές κυκλοθυμίας και ισχυρογνωμοσύνης. Θα σας έλεγε επίσης ότι επαναλαμβάνω κάποια λάθη του παρελθόντος ενώ ξέρω ότι ενδέχεται να απογοητευτώ. Ότι κάποιες φορές ονειροβατώ και ότι είμαι killer στη δουλειά μου.

Ποιο «ελάττωμά σας» αλλάξατε και γίνατε καλύτερη;

Το ταπεραμέντο. Είχα πολύ έντονο ταπεραμέντο και είδα ότι με δυσκολεύει πάρα πολύ και στις διαπροσωπικές μου σχέσεις και στην εργασία μου. Κατάλαβα ότι μειώνοντάς το, πέτυχα περισσότερα.

Θεωρείτε ότι είστε καλός άνθρωπος;

Με τη χριστιανική έννοια; Η καλοσύνη είναι ευρεία έννοια. Για ‘μένα καλοσύνη είναι το να μην βλάπτεις. Σίγουρα υπάρχουν και βλάβες που προκαλούμε άθελά μας αλλά οι ηθελημένες βλάβες είναι δείγμα μη καλοσύνης. Επίσης, το ψέμα και η εξαπάτηση πάσης φύσεως είναι δείγμα μη καλοσύνης. Με την ηθική τα ‘χω βρει περισσότερο απ’ ότι με την καλοσύνη.

Ποιο είναι το λάθος που το επαναλαμβάνετε ξανά και ξανά;

Από τον έρωτα έπαθα και έμαθα και πλέον δεν κάνω τα ίδια λάθη αν και είμαι ένας άνθρωπος που ερωτεύεται με πολύ μεγάλο πάθος. Ποιος ξέρει τι μας επιφυλάσσει το μέλλον. Άλλωστε, η αγάπη είναι ζάλη…

Ποιοι άνθρωποι σάς συγκρατούν όταν πάτε να κάνετε κάποιο λάθος;

Είμαι τυχερή γιατί έχω πολύ ισχυρές προσωπικότητες δίπλα μου, ανθρώπους που είναι οι καλύτεροι κριτές μου, με αγαπάνε και μπορούν να με εμποδίσουν από μελλοντικά λάθη. Η αδερφή μου είναι ο μάνατζερ της ζωής μου. Όχι της δουλειάς μου, της ζωής μου.

Έχετε αφήσει ποτέ κάποιον να νιώσει πιο δυνατός κάνοντας εσείς «πίσω» είτε στο παιχνίδι είτε εκτός;

Στο παιχνίδι όχι. Το παιχνίδι είναι δουλειά και οφείλω να εκπληρώνω τους στόχους για τους οποίους με εμπιστεύτηκαν. Στην προσωπική μου ζωή ναι, το έχω κάνει και το έχω μετανιώσει. Τα παθήματα γίνονται μαθήματα.

Πιστεύετε πως η ανεξαρτησία και ο δυναμισμός σας θα μπορούσαν να ευνουχίσουν έναν άντρα;

Εγώ δεν ευνουχίζω κανέναν. Εγώ αγαπώ πάρα πολύ το αντίθετο φύλο και αυτό το αποδεικνύει και το παρελθόν μου αλλά και το παρόν μου. Η αλήθεια είναι πως με πλησιάζουν ισχυρές και cool προσωπικότητες.

Είναι εύκολο να σταθεί κάποιος δίπλα σας χωρίς να αισθανθεί ανασφάλεια;

Πανεύκολο. Χρειάζεται απλά ανοιχτό μυαλό, πολλή αγάπη, ελευθερία και καθόλου κόμπλεξ.

Πιστεύετε πως στη social media εποχή υπάρχει πραγματικός έρωτας;

Βεβαίως. Ίσως όχι μέσα από τα social media. Νομίζω ότι η κοινωνική αποστασιοποίηση που βιώσαμε τα προηγούμενα έτη, έχει κάνει την ανάγκη μας για έρωτα λίγο fast forward και όλα όσα θα γίνονταν σε έναν χρόνο, γίνονται πια σε έναν μήνα.

Από ποιους ανθρώπους δεν γουστάρετε καθόλου τα likes;

Από τους ακραίους πάσης φύσεως και τους μισογύνηδες.

Ποιους κάνετε μπλοκ;

Τους χυδαίους. Γενικά δεν είμαι του μπλοκ. Αλλά βεβαίως και θα μπλοκάρω όλους εκείνους υπερβαίνουν τα όριά μου.

Ποια είναι η πιο εύστοχη ερώτηση που σας τέθηκε ποτέ μέσα από τα social media;

Πόσο εύκολο ήταν να πάρω το δεύτερο διαζύγιό μου. Ήταν μετά από μια σχετική εκπομπή του κ. Κεφαλογιάννη που ήμουν προσκεκλημένη. Δεν θεωρώ ότι ένα διαζύγιο είναι ούτε επιτυχία ούτε αποτυχία, είναι ένα γεγονός. Ο γάμος είναι μια διοικητική πράξη, είτε πολιτικός είτε θρησκευτικός. Να φοβόμαστε να πάμε να βάλουμε μια υπογραφή; Όχι ρε παιδιά.

Ποια η γνώμη σας για τα φίλτρα στα social media;

Δεν με ευχαριστεί ιδιαίτερα η κατάχρηση των φίλτρων και σίγουρα από τα παιδιά, νεαρής ηλικίας. Δημιουργείται η ανάγκη για μια επίπλαστη πραγματικότητα με σκοπό την αποδοχή και όπως σοφά έχει πει ο Λεξ «Μεταξύ μας δεν νικιέται η αλήθεια». Εμένα δεν με έχει απασχολήσει ιδιαίτερα το πώς θα βγω. Μου αρέσω όπως είμαι και με αγαπάω. Η τελειότητα με φοβίζει. Αγαπάω τους ανθρώπους με τις ατέλειές τους.

Τι σημαίνει «αγαπάω τον εαυτό μου»;

Με τρέφω καλά, με κοιμίζω καλά, κάνω με μέτρο και τις καταχρήσεις μου για να μην «αποστειρωθώ». Με γυμνάζω όσο μπορώ και φροντίζω την υγεία μου. Φροντίζω να είναι καλά και οι άνθρωποι που είναι γύρω μου και δεν επιτρέπω σε κανέναν να παραβιάσει τις κόκκινες γραμμές μου. Αυτές είναι ο σεβασμός, η αποδοχή, ότι το φύλο μου δεν είναι κατώτερο από το δικό σου, ότι δεν είμαι κτήμα σου, ότι όλα όσα έχω καταφέρει ήταν με την αξία μου και ότι έχω κάποια δεδομένα «πιστεύω».

Πιστεύετε ότι στο μέλλον θα υπάρξει μια τάση επιστροφής στη φυσικότητα;

Ναι αλλά θα είναι απλά μια τάση και όχι ένας νέος τρόπος ζωής που να πηγάζει από την ανάγκη μας για φυσικότητα και απλότητα, ένα back to the roots, back to basics. Όπως το «no make up, make up» που είναι απλά μια τάση στο μακιγιάζ.

Ποια είναι η σχέση σας με τις εμμονές;

Έχω υπάρξει εμμονική και είμαι ακόμη με τον ύπνο. Θεωρώ ότι αν δεν κοιμηθώ 8 ώρες την ημέρα, δεν μπορώ να ανταπεξέλθω στην καθημερινότητά μου. Είμαι εμμονική με τον καφέ και με τα πορτοκάλια. Eμμονική με την αγάπη μου με τους δικούς μου ανθρώπους. Έχω εμμονή με την προστασία των ζώων και των μικρών παιδιών. Θα μπορούσα να πω ότι είμαι εμμονική και με την κοινωνική δικαιοσύνη αλλά με ένα δικό μου τρόπο. Τέτοιου είδους εμμονές έχω και όχι καταχρηστικές.

Έχετε χάσει ποτέ το μέτρο;

Μόνο στην εφηβεία μου.

Τι μουσική ακούει στην ενήλικη ζωή της η Μαρία;

Λατρεύω τη μουσική και στο κεφάλι μου κυκλοφορούν νότες. Δε θα ήταν υπερβολή να σας πω ότι ακούω όλα τα είδη μουσικής, εκτός από progressive metal. Ξεχωρίζω τον Άκη Πάνου και τους στίχους του Άλκη Αλκαίου, μου αρέσει η ραπ και η χιπ χοπ, ιδιαίτερα οι Wu-Tang Clan, ο Kendrick Lamar και ο Asap Rocky. Ακούω και πολύ ελληνική ραπ. Λατρεύω του Χατζηφραγκέτα και τους Pet Shop Boys. Λατρεύω επίσης την ηλεκτρονική μουσική και την ελληνική παραδοσιακή μουσική.

Σε πολλούς θυμίζετε τη Μαλβίνα Κάραλη. Ποιο το σχόλιό σας;

Η Μαλβίνα λείπει. Κάθε Ιούνιο αναλογίζομαι το κενό της απώλειάς της. Είναι για εμένα είδωλο και τη θαυμάζω πολύ για πλήθος λόγων. Έχω συμφωνήσει πολύ με απόψεις της και έχω διαφωνήσει πολύ με απόψεις της. Κάποια στιγμή έλεγε ότι «Για τον έρωτα πρέπει να πέσεις στα πατώματα». Γιατί πρέπει να πέσω στα πατώματα; Αν αυτό δεν είναι αμοιβαίο, δεν είναι έρωτας.

Έχετε αισθανθεί ότι έφυγαν άνθρωποι από δίπλα σας επειδή πετύχατε;

Κάποτε ένας σύντροφος.

Ανάμεσα στο «αγαπώ» και το «αγαπάω» ποιο επιλέγετε και γιατί;

Το «αγαπάω» γιατί δεν μου αρέσουν τα συνηρημένα, είναι κουτσουρεμένα νοήματος.

Ποια έκπτωση έχετε κάνει για τον έρωτα την οποία μετανιώσατε;

Να ήταν μόνο μία… Η μεγαλύτερη ήταν ότι απαρνήθηκα την επαγγελματική μου εξέλιξη για να πάει μπροστά ο άλλος.

Ποιο είναι το αγαπημένο σας ρήμα;

Το «θέλω», είναι το πιο ισχυρό ρήμα. Τα πάντα τελειώνουν εκεί.

Τι είναι αυτό που φοβάστε;

Την ασθένεια. Θυμάμαι που όταν ήμουν μικρή η μαμά μου μού είπε: «Για καμία εξέταση να μην αγχώνεσαι ποτέ, παρά μόνο για εξετάσεις υγείας». Πρέπει να προσέχουμε πολύ, να κάνουμε ετήσιο γενικό τσεκ απ.

Τι δεν συγχωρείτε;

Την εξαπάτηση, το ψέμα, την απιστία πάσης φύσεως.

Πώς αντιδράτε στην αδικία;

Ακραία, με έντονη δικαιοσύνη.

Για ποιο πράγμα ετεροντρέπεστε;

Για πολλά πράγματα. Για την κριτική των άλλων που δεν έχουν γνώση και δεν τους έχει ρωτήσει κανείς, για τις ακραίες πολιτικές απόψεις, επειδή δεν δίνουμε στις μειονότητες -που εμείς έχουμε ονομάσει μειονότητες- τα δικαιώματα που τους αξίζουν, τώρα τελευταία ακόμα πιο πολύ για την ακραία κακοποίηση ζώων. Για πολλά…

Το #Metoo στην Ελλάδα γέννησε και το «γιατί τώρα». Πώς αισθάνεστε;

Εγώ έφυγα από συνέντευξη το 2021 γιατί αυτό που άκουσα με τα αυτιά μου ήταν «έφταιγαν και αυτές». Με ενοχλεί η φράση «γιατί τώρα». Γιατί έτσι, γιατί τώρα μπόρεσαν, τώρα βρήκαν τη φωνή. Αν το κίνημα αυτό ήταν διάττοντας αστέρας και τώρα έσβησε, θα με λυπήσει πολύ. Επίσης, δεν ξέρω κατά πόσο υπάρχει ένα ασφαλές περιβάλλον στην Ελλάδα για να καταγγέλλονται πράγματα όπως αυτά. Υπάρχουν δυστυχώς προκαταλήψεις. Πρέπει όμως να είμαστε ευγνώμονες στις γυναίκες που έβαλαν ένα λιθαράκι σε όλο αυτό. Ετεροχρονισμένα; Ετεροχρονισμένα! Πρέπει να εστιάσουμε στην ποινή. Αν εγώ είμαι κακοποιητική προς τον υφιστάμενό μου και με καταγγείλει και εγώ πέσω στα «μαλακά», γιατί να μην το ξανακάνω;

Πιστεύετε ότι οι άνθρωποι «πάσχουν» το σύνδρομο του Ναπολέοντα; Μπορεί να κάνουν κάτι κακοποιητικό και να μην το καταλάβουν ποτέ;

Στην εποχή της υπερπληροφόρησης, δεν υπάρχει πια το άλλοθι της άγνοιας. Πιστεύω ότι η μη επαγγελματική δημοσιογραφία (όπως το Twitter) ίσως θα μπορούσε να «ταρακουνήσει» παραπάνω τα δεδομένα. Αλλά χρειάζεται και μια πολιτική απόφαση που θα αυστηροποιήσει τις ποινές. Περνάμε το 1/3 της ζωής μας στην εργασία μας. Είναι δυνατόν να αποτελεί ένα απροστάτευτο περιβάλλον;

Υπάρχει περίπτωση η κακοποίηση να αυξάνεται λόγω των μη αυστηρών ποινών;

Η ποινή έχει δύο σκοπούς, έναν σωφρονιστικό και έναν διδακτικό. Ο δράστης θα εγκλειστεί σε σωφρονιστικό κατάστημα και με την αριστοτέλεια λογική θα σωφρονιστεί ώστε να μην επιθυμεί να εγκληματήσει ξανά. Αυτό έχει ως σκοπό όχι μόνο τον σωφρονισμό του δράστη αλλά ταυτόχρονα λειτουργεί αποτρεπτικά για τα υπόλοιπα μέλη της κοινωνίας. Με άλλα λόγια αν εγκληματήσεις θα έχεις συνέπειες, να αυτές είναι κοίτα τες. Για εμένα το μεγάλο πρόβλημα της ελληνικής Δικαιοσύνης, είναι ότι δεν εκτελούνται στον βαθμό που θα έπρεπε οι ποινές, και όταν τα θύματα είναι άνθρωποι και όταν τα θύματα είναι ζώα. Ειδικά τον τελευταίο χρόνο ακούμε συχνά και για κακοποιήσεις ανηλίκων ακόμα και από το συγγενικό τους περιβάλλον. Ας μην αναφερθώ στην κακοποίηση ζώων.

Τι θα λέγατε σε μια γυναίκα που βιώνει κακοποίηση και σας διαβάζει αυτή τη στιγμή;

Όχι μόνο σε μία γυναίκα. Σε έναν άνθρωπο. Οι στατιστικές κακοποίησης όμως δείχνουν ότι κυρίως είναι γυναίκες. Άλλα πάμε στο δια ταύτα. Να μην φοβάται και να σπάσει τον κύκλο της σιωπής. Αν είναι ανήλικη να μιλήσει στη μητέρα της. Να μιλήσει στη δασκάλα της ή στη μητέρα μιας φίλης της. Να πάρει τηλέφωνο στις γραμμές για κακοποίηση παιδιού. Αν είναι μεγαλύτερη θα της πω να αντλήσει δύναμη και όταν είναι η κατάλληλη στιγμή να απευθυνθεί εκεί που πρέπει. Όποια ηλικία κι αν έχει να θυμάται πως δεν είναι μόνη.

Πιστεύετε ότι για τους κακοποιητές υπάρχει σωτηρία;

Η ψυχοθεραπεύτριά μου έλεγε ότι μπορεί να σωθεί οποιοσδήποτε άνθρωπος έως τα 35. Εγώ δεν έχω ψυχοθεραπευτική ιδιότητα για να τοποθετηθώ επ’ αυτού.

Πότε ήταν η τελευταία φορά που ακούσατε μια γυναίκα να μιλά δημόσια για κάτι και νιώσατε περήφανη;

Όταν η Δώρα Χρυσικού μίλησε για το #MeToo ενώ ταυτόχρονα έδινε την προσωπική της μάχη με τον καρκίνο, μία ασθένεια που είναι δυστυχώς ταμπού στην Ελλάδα. Ήταν μια απενοχοποίηση και για την απώλεια των μαλλιών που είναι σύμβολο της θηλυκότητας και για τη συντροφικότητα. Τη Δώρα Χρυσικού τη θαυμάζω απεριόριστα, καθώς την συγκεκριμένη χρονική στιγμή με την γενναία στάση της και τη δημόσια τοποθέτησή της, έβαλε το κοινό καλό πάνω από το ατομικό της. Εκτός από αξιόλογη ηθοποιός είναι και role model.

Ποιος είναι ο αγαπημένος σας ήρωας και γιατί;

Ο Τσόρτσιλ γιατί με μια απόφαση που πήρε μια δύσκολη και ζόρικη νύχτα, κατάφερε να σώσει τις ζωές χιλιάδων Ευρωπαίων. Μετά η μητέρα μου, που είναι το είδωλό μου. Έκανε τα πάντα μετρημένα και λελογισμένα και μας δίδαξε ότι δεν χρειάζεται να θυσιαστείς για να πετύχεις έναν στόχο.

Τι πρέπει να έχει ένας αληθινός Content Creator στη ζωή του προκειμένου να πετύχει έναν στόχο;

Επιμονή και πίστη. Να μην τα παρατάει. Όποιος έχει δουλέψει για κάτι, θα το καταφέρει. Όλα θα γίνουν, αργά ή γρήγορα. Η σιγουριά εκπέμπεται και είναι και εργαλείο μεγάλης πειθούς. Πρέπει να έχουμε αυτοπεποίθηση. Never never never give up.

Ποια κριτική που διαβάσατε για εσάς ήταν εντελώς άκυρη;

Ότι δεν μπορώ να ξέρω τόσα πράγματα για το ποδόσφαιρο.

Αν ήσασταν παίκτρια ποδοσφαίρου θα ήσασταν άμυνα ή επίθεση;

Τέρμα. Φυλάω τις εστίες και τα κεκτημένα μου. Δεν με ενδιαφέρει να σκοράρω. Άλλωστε και ο τερματοφύλακας καθορίζει την νίκη.

Ένας από τους μεγαλύτερους φόβους του ανθρώπου είναι να διατηρήσει τα κεκτημένα του. Ποιο κεκτημένο σας φοβάστε να χάσετε;

Την αγάπη του περίγυρού μου.

Τι βλέπετε στην τηλεόραση;

Βλέπω το Chase, τα σίριαλ της ΕΡΤ -η οποία ειρήσθω εν παρόδω, θεωρώ ότι έχει κάνει εκπληκτική δουλειά με το ERTFLIX. Δεν βλέπω καθόλου reality, δεν μπορώ να τα καταλάβω. Βλέπω στίβο και πιο πολύ ποδόσφαιρο διότι με διδάσκει πειθαρχία, άμυνα και επίθεση.

Σε ποιο τηλεοπτικό πρόσωπο θα θέλατε να κάνετε μία ερώτηση;

Θα ρωτούσα την Αγγελική Νικολούλη το εξής: «Δεν φοβάσαι;». Και το λέω με πολύ θαυμασμό. Είναι μια γυναίκα που χαίρει του σεβασμού όλης της ελληνικής κοινωνίας.

Κυρία Μάρκου, ποια ερώτηση θα κάνατε εσείς στον εαυτό σας;

«Είσαι ευτυχισμένη;». Η απάντηση είναι άλλες μέρες «ναι» και άλλες «όχι». Υπάρχουν μέρες που δεν μου λείπει κάτι και άλλες που μου λείπει κάτι πολύ συγκεκριμένο. Αλλά τα έχω καταφέρει καλά μέχρι στιγμής. Κοιτάζοντας πίσω, βλέπω πως τα περισσότερα που ήθελα ως τώρα να πετύχω, τα έχω πετύχει. Καλά ως τώρα…

Γιάννης Αποστολάκης – Βάσω Βιλέγκας: Το επόμενο βήμα στη σχέση και οι ερωτικές πόζες τους

Αποκάλυψη Έλληνα τραγουδιστή: «Ο Διονύσης Σχοινάς ήταν να με παντρέψει και δεν ήρθε στο γάμο»