Τελευταίες δημοσκοπήσεις: Οι διαφορές των κομμάτων -Ποιοι μπαίνουν στη Βουλή

Aπό 7,6% – 8% είναι η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας με τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, όπως κατέγραψαν οι δημοσκοπήσεις της Pulse και της MRB που διενεργήθηκαν για λογαριασμό του ΣΚΑΙ και του Star Channel αντίστοιχα. Παράλληλα στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων η διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα είναι από 8,5% – 9%. Και στις δύο δημοσκοπήσεις στην τρίτη θέση βρίσκεται το ΚΙΝΑΛ.

Δημοσκόπηση Pulse για ΣΚΑΪ

Στην ερώτηση «αν είχαμε εκλογές την ερχόμενη Κυριακή ποιον θα ψηφίζαμε, το 33,5% λέει Νέα Δημοκρατία και το 25,5% ΣΥΡΙΖΑ. Στην τρίτη θέση βρίσκεται το Κίνημα Αλλαγής με 6,5%, πολύ κάτω από το 7,8% των ευρωεκλογών ενώ τέταρτο είναι το ΚΚΕ με 5,5% που βρίσκεται μπροστά από τη Χρυσή Αυγή που έχει 5%.

Πρόθεση ψήφου με αναγωγή

Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 34,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 26%, το ΚΙΝΑΛ 7, το ΚΚΕ 5,5%, η Χρυσή Αυγή 5%, το ΜέΡΑ 25 3,5%, και η Ελληνική Λύση 3%.

Παράλληλα την είσοδό τους στη Βουλή φαίνεται ότι κερδίζουν τόσο το ΜέΡΑ 25 του Γιάνη Βαρουφάκη με 3,5% όσο και η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου με 3%.  Στο 5% είναι το «άλλο» και στο 8,5% είναι οι αναποφάσιστοι.

Εκτίμηση εδρών 

Ένα ερώτημα που προκύπτει είναι εάν η Νέα Δημοκρατία μπορεί να πετύχει την αυτοδυναμία. Τα σενάρια είναι τα εξής:

  1. Σε εξακομματική βουλή με αυτά τα ποσοστά η ΝΔ παίρνει 156 έδρες και καθαρή αυτοδυναμία, ο ΣΥΡΙΖΑ 80 βουλευτές, το ΚΙΝΑΛ 21, το ΚΚΕ, 17, η Χρυσή Αυγή 15 και 11 ο Βαρουφάκης.
  2. Στο δεύτερο σενάριο με επτακομματική Βουλή η ΝΔ παίρνει 152 έδρες, οριακή πλειοψηφία, ο ΣΥΡΙΖΑ 77 και το ΚΙΝΑΛ 21 έδρες.

Παράσταση νίκης

Στην παράσταση νίκης το 70% προβλέπει επικράτηση της ΝΔ έναντι 19% που προβλέπει επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ με τη διαφορά να αυξάνεται στις 51 ποσοστιαίες μονάδες. Η συσπείρωση στον ΣΥΡΙΖΑ ανέρχεται στο 88% με τις διαρροές να αγγίζουν το 3% προς ΝΔ, το 2% προς ΚΙΝΑΛ ενώ ποσοστό 4% των διαρροών είναι αδιευκρίνιστο που κατευθύνεται. Συγκριτικά, η συσπείρωση στη ΝΔ φθάνει το 90%, με 3% να διαρρέει προς ΣΥΡΙΖΑ, 2% προς ΚΙΝΑΛ, ενώ ποσοστό 3% των διαρροών είναι αδιευκρίνιστο που κατευθύνεται.

 

Καταλληλότερος πρωθυπουργός

Στο ερώτημα για το ποιος είναι καταλληλότερος πρωθυπουργός το 36% απαντά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το 26% ο Αλέξης Τσίπρας. Το 32% θεωρεί ότι δεν είναι κανένας από τους δύο.

Δημοσκόπηση MRB για το STAR

Με διαφορά 7,6% προηγείται η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου. Συγκεκριμένα η ΝΔ συγκεντρώνει 31,3% και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 23,7%. Στην τρίτη θέση βρίσκεται το ΚΙΝΑΛ με 6,2% και ακολουθεί το ΚΚΕ με 5,1%. Η Χρυσή Αυγή συγκεντρώνει 4,6% και το ΜέΡΑ 25 3,4%. Η Ελληνική Λύση μένει εκτός Βουλής καθώς συγκεντρώνει 2,5%.

Written by stelios

Μεγάλη φωτιά σε Αγίους Θεοδώρους και Εύβοια

Αντιπρόεδρος ΠΟΕ-ΟΤΑ: Τι απαντά στον δήμαρχο Πειραιά για την αποχή