Τα πιό Ακριβά Τυριά του κόσμου

Τα μπαχαρικά, ο χρόνος ωρίμανσης, ο βαθμός οξύτητας και ένα σωρό από παράγοντες μπορούν να διαφοροποιήσουν τη γεύση, τη μυρωδιά και τη συνοχή ενός τυριού σε σχέση με άλλα.Δείτε τα πιό ακριβά και διάσημα τυριά….

1. Pule

Φτιάχνεται στην περιοχή Zasavica της βορειοδυτικής Σερβίας από γάλα γαϊδούρας. Για κάθε ένα κιλό του απαιτούνται 25 κιλά γάλακτος, γι’ αυτό και κοστίζει €975/κιλό. Η γεύση του θυμίζει αυτή του ισπανικού manchego (που κοστίζει μόλις €16/κιλό) αλλά είναι εξαιρετικά πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία και βιταμίνες (συγκεκριμένα το γάλα γαϊδούρας περιέχει 60 φορές περισσότερη βιταμίνη C από το αγελαδινό). Το pule έχει ασφαλώς αρκετά περιορισμένη παραγωγή – σκέψου μόνο ότι για να παραχθεί ένα κιλό πρέπει να αρμεχτούν αρκετές δεκάδες ζώα.

2.Sakura

Ένα από τα διασημότερα ασιατικά τυριά, που αποκτά ολοένα και περισσότερους afficionados στον κόσμο της γεύσης. Το μαλακό, κρεμώδες λευκό τυρί που παράγεται στο Hokkaido της Ιαπωνίας, αρωματίζεται με φύλλα ορεινής κερασιάς, γι’ αυτό και το όνομά του μεταφράζεται ως άνθος κερασιάς. Θυμίζει αρκετά το camembert.
3. Yak

Στην Ασία, η κουλτούρα του τυριού έφτασε αργότερα από τη Δύση αλλά σε μερικές χώρες υπάρχουν κάποιοι που δραστηριοποιούνται πάνω από έναν αιώνα στο συγκεκριμένο κομμάτι. Μερικές ομάδες ανθρώπων στα Ιμαλάια εργάζονται καθημερινά στην παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων, με το Yak να είναι το διασημότερο προϊόν τους. Φτιάχνεται από τα γάλα του ομώνυμου ζώου (επιστημονική του ονομασία Βους ο γρυλλίζων – κάτι σαν μεγαλύτερη αγελάδα με πολύ περισσότερο τρίχωμα) σε περιοχές όπως το Θιβέτ, το Μπουτάν και το Νεπάλ. Έχει εξαιρετική γεύση και βοτανική επίγευση αλλά όπως και στην περίπτωση του pule, η παραγωγή είναι πολύ μικρή και ως εκ τούτου δύσκολο το να βρεθεί.

4.Blue Stilton

Είναι από τα τυριά που μπαίνει στη συζήτηση για το κορυφαίο του πλανήτη και η ζήτηση γι’ αυτό είναι πάντοτε αυξημένη. Οι Άγγλοι το θεωρούν βασιλιά των τυριών και ξεκίνησε να παράγεται από τον 18ο αιώνα στο χωριό Stilton του Cambridge, βασισμένο σε μια πολύπλοκη συνταγή που έχει μείνει αμετάβλητη από τότε. Αποτελεί ΠΟΠ, με την παραγωγή του να γίνεται με περιορισμένα γεωγραφικά και μεθοδολογικά κριτήρια. Ανήκει στην κατηγορία των μπλε τυριών και μπορεί να γίνει από πολύ σκληρό μέχρι πολύ μαλακό (σχεδόν βούτυρο) αναλόγως του χρόνου ωρίμανσης. Έχει λεπτή και ζαρωμένη κρούστα (θυμίζει το φλοιό πεπονιού) ενώ η έντονη γεύση του βγάζει αρώματα μανιταριών, νότες μπαχαρικών, κρ
έμας γάλακτος και ξηρών καρπών.

5. Burrata

Για τους λαούς της Μεσογείου μπορεί να είναι κάτι αρκετά συνηθισμένο αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο και για τον υπόλοιπο κόσμο, όπου θεωρείται από τα πιο εκλεκτά τυριά. Θυμίζει αρκετά τη mozzarella, αλλά αυτό που την διαφοροποιεί είναι η γέμιση από κρέμα (burrata άλλωστε στα ιταλικά σημαίνει βουτυράτο). Μαλακιά και γλυκιά γεύση, υφή που θυμίζει μαλακή mozzarella και ιδανική κατανάλωση σε θερμοκρασία δωματίου.

Διαβάστε περισσότερα
Αλεξάνδρα Ευσταθίου

Written by Αλεξάνδρα Ευσταθίου

Η Αλεξάνδρα αγαπά τη μόδα, παρακολουθεί τα gossip και λατρευει την τηλεόραση. Δεν υπάρχει περίπτωση να έχεις βγει στο γυαλί και να μη σε ξέρει. Έχει σπουδάσει διακόσμηση και είναι η επιτομή του ανήσυχου πνεύματος

Ανέκδοτο: Πάει ένας τύπος στον γιατρό κατατρογμαμένος και του λέει τι βλέπει στο όνειρο του ….! Τρελό γέλιο

Κωνσταντίνα Σπυροπούλου: Καρδούλες στο instagram με τον Αιγύπτιο μέσο του ΠΑΟΚ Αμρ Ουάρντα και την Queen Dina