Τα 4 φάρμακα που «απαγορεύουν» την κατανάλωση αλκοόλ

Ποιες είναι οι ανεπιθύμητες παρενέργειες της ανάμειξης φαρμάκων και οινοπνευματώδη ποτών;

Φάρμακα και αλκοόλ, ένας πιθανόν επικίνδυνος συνδυασμός!

Εάν πάσχετε από κάποια ασθένεια -ακόμα και ένα απλό κρυολόγημα- και παίρνετε φάρμακα, είναι σημαντικό να γνωρίζετε εάν μπορείτε να πίνετε με ασφάλεια ένα ποτό ενώ τα παίρνετε. Τα φάρμακα, που χορηγούνται με ιατρική συνταγή ή χωρίς ιατρική συνταγή, πρέπει να συνοδεύονται από ενημερωτικό φυλλάδιο για τον ασθενή. Αυτό το χαρτί μας ενημερώνει, μεταξύ άλλων, για τα συστατικά και τις τυχόν ανεπιθύμητες παρενέργειες του φαρμάκου, τον τρόπο, τη συχνότητα και την ποσότητα πρόσληψής του. Επομένως, είναι σημαντικό να το διαβάσετε προσεκτικά πριν αρχίσετε να το παίρνετε, πράγμα που γίνεται άκρως απαραίτητο, εάν σκοπεύετε να πιείτε αλκοόλ. Και αυτό γιατί το ποτό μπορεί να επηρεάσει την αρτηριακή σας πίεση, τη θερμοκρασία του σώματός σας και  τα επίπεδα ενυδάτωσής του – κάτι που θα μπορούσε να είναι επικίνδυνο εάν έχετε πάρει φάρμακα.

Όσον αφορά την ανάμειξη φαρμάκων με αλκοόλ, υπάρχουν ορισμένοι κανόνες που πρέπει πάντα να τηρούμε. Για παράδειγμα, δεν πρέπει να πίνουμε οινοπνευματώδη ποτά, ενώ παίρνουμε φάρμακα για την υψηλή αρτηριακή πίεση, φάρμακα που μας προκαλούν υπνηλία ή που μπορεί να αλλάξουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Θα πρέπει, επίσης, να μείνετε μακριά από το ποτό, εάν λαμβάνετε παυσίπονα, ειδικά οπιούχα, φάρμακα για παθήσεις ψυχικής υγείας και άλλα που διασπώνται στο συκώτι.

Μιλώντας στην βρετανική, ειδησεογραφική ιστοσελίδα The Sun, o φαρμακοποιός Scott McDougall, συνιδρυτής του The Independent Pharmacy, προειδοποιεί ότι οι ασθενείς συχνά χρειάζονται θεραπεία για παρενέργειες που προκαλούνται από την ανάμειξη φαρμάκων με κατανάλωση αλκοόλ!

Εξηγεί: «Είναι ζωτικής σημασίας οι ασθενείς να παίρνουν σοβαρά τις δόσεις των φαρμάκων και να ακολουθούν τις συμβουλές του γιατρού ή του φαρμακοποιού τους σχετικά με το εάν μπορούν ή όχι να καταναλώνουν αλκοόλ παράλληλα με τα φάρμακά τους. Είναι πάντα καλύτερο να αντιμετωπίζετε τα ιατρικά σας προβλήματα γρήγορα και αποτελεσματικά με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και ακολουθώντας κατά γράμμα τις οδηγίες».

Ο Scott McDougall απαρίθμησε τα τέσσερα πιο κοινά φάρμακα με τα οποία δεν πρέπει να καταναλώνετε αλκοόλ. Κρίνεται απαραίτητο, ωστόσο, να ελέγχουμε την ετικέτα οποιουδήποτε φαρμάκου μας έχει συνταγογραφηθεί.

1. Προπρανολόλη

Η προπρανολόλη είναι ένα φάρμακο της κατηγορίας των βήτα-αποκλειστών, το οποίο χορηγείται μόνο με ιατρική συνταγή. Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία και την ανακούφιση των συμπτωμάτων διάφορων παθήσεων υγείας, όπως άγχος, καρδιακά προβλήματα και ημικρανίες.

Ο φαρμακοποιός Scott McDougall τονίζει: «Η προπρανολόλη έχει σχεδιαστεί για να μειώνει την αρτηριακή πίεση και να επιβραδύνει τον καρδιακό ρυθμό. Το αλκοόλ μπορεί επίσης να μειώσει την αρτηριακή σας πίεση. Επομένως, η ανάμειξη προπρανολόλης και αλκοόλ δεν συνιστάται, καθώς μπορεί να προκαλέσει ξαφνική πτώση της αρτηριακής πίεσης, ζάλη, ναυτία, ακόμη και λιποθυμία.

Οι επαγγελματίες υγείας συμβουλεύουν να αποφεύγετε το αλκοόλ, όταν λαμβάνετε προπρανολόλη. Εάν παίρνετε προπρανολόλη, μιλήστε με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας για να μάθετε εάν πρέπει να αποφύγετε εντελώς το αλκοόλ ή εάν μπορείτε να πίνετε μέχρι μία ορισμένη ποσότητα, ανάλογα με τον τύπο της συνταγής που παίρνετε».

2. Αντιβιοτικά

Συνιστάται να αποφεύγετε την κατανάλωση αλκοόλ όταν παίρνετε αντιβιοτικά, ιδιαίτερα εάν αισθάνεστε αδιαθεσία, καθώς η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επιβραδύνει την ανάρρωσή σας.

Ο Scott McDougall εξηγεί: «Υπάρχουν μερικά αντιβιοτικά που απαιτούν από εσάς να μην πίνετε καθόλου αλκοόλ για όλο το χρονικό διάστημα που τα παίρνετε. Η μετρονιδαζόλη, η οποία συνήθως συνταγογραφείται για οδοντιατρική θεραπεία ή για την απομάκρυνση μολυσμένων ελκών, και η τινιδαζόλη που συχνά συνταγογραφείται για την εξάλειψη λοιμώξεων και την αντιμετώπιση ανεπιθύμητων βακτηρίων του εντέρου. Ο συνδυασμός αλκοόλ με αυτά τα δύο αντιβιοτικά μπορεί να έχει οδυνηρές παρενέργειες, όπως πόνο στο στομάχι, έμετο, εξάψεις και γρήγορο ή μη φυσιολογικό καρδιακό παλμό».

Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τη Linezolid και τη Doxycycline.

Ωστόσο, σημείωσε ότι είναι απίθανο η κατανάλωση αλκοόλ να προκαλέσει προβλήματα εάν παίρνετε τα πιο κοινά αντιβιοτικά. Σε κάθε περίπτωση, συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.

3. Φάρμακα για το κρυολόγημα και τη γρίπη

Ο Scott λέει ότι τα φάρμακα για το κρυολόγημα και τη γρίπη μπορούν να αντιδράσουν με το αλκοόλ και να προκαλέσουν έντονη υπνηλία και ζάλη.

Και πρόσθεσε: «Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν σκοπεύετε να οδηγήσετε. Φυσικά, δεν πρέπει ποτέ να οδηγείτε, όταν έχετε υπερβεί το νόμιμο όριο αλκοόλ. Το να πίνετε, όμως, ενώ λαμβάνετε φάρμακα για το κρυολόγημα και τη γρίπη (ακόμα και ένα μόνο ποτό), μπορεί να μειώσει τον χρόνο αντίδρασή σας, να σας προκαλέσει υπνηλία και έλλειψη συγκέντρωσης».

4. Φάρμακα για την καούρα: Zantac

Αρκετά κοινά φάρμακα που δίνονται χωρίς ιατρική συνταγή, όπως τα δισκία για την καούρα, πρέπει να καταναλώνονται με προσοχή όταν πίνετε αλκοόλ.

«Ορισμένα φάρμακα, όταν αναμιγνύονται με αλκοόλ, μπορεί να προκαλέσουν ταχυκαρδία (ταχυκαρδία) και ξαφνικές αλλαγές στην αρτηριακή πίεση.

Μερικά φάρμακα για την καούρα, όπως το Zantac (ρανιτιδίνη), δεν αποκλείεται να κάνουν τις επιπτώσεις του αλκοόλ πιο έντονες και να επηρεάσουν την κρίση του ατόμου» υπογραμμίζει ο Scott  McDougall.

Κατανάλωση αλκοόλ και φαρμάκων – Ανεπιθύμητες παρενέργειες: 

Ναυτία και έμετος
Έντονος πονοκέφαλος
Υπνηλία
Ζάλη
Λιποθυμία
Αλλαγές στην αρτηριακή πίεση
Περίεργη συμπεριφορά
Απώλεια συγκέντρωσης
Κατάθλιψη – Τροχαίο Ατύχημα

Εάν έχετε καταναλώσει αλκοόλ ενώ ακολουθείτε φαρμακευτική αγωγή και παρουσιάσατε κάποια από τις παραπάνω ανεπιθύμητες ενέργειες, τότε θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Δημήτρης Σταρόβας: «Δεν αφοσιώθηκα ποτέ σε τίποτα, είμαι κατά του πρωταθλητισμού στην Τέχνη»

Παντρεύεται τον Σεπτέμβριο ο Ηλίας Βρεττός – Πανέμορφη η νύφη!