Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών : Από ποιες παθήσεις κινδυνεύουν τα παιδιά από μητέρα με πολυκυστικές ωοθήκες

Η μελέτη εξέτασε 1.038.375 παιδιά που γεννήθηκαν στο Κεμπέκ του Καναδά μεταξύ 2006 και 2020. Από αυτά, 7.160 παιδιά γεννήθηκαν από μητέρες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα παιδιά μητέρων με πολυκυστικές ωοθήκες είχαν 32% περισσότερες πιθανότητες να εισαχθούν στο νοσοκομείο με διάφορα προβλήματα υγείας. Ειδικότερα, είχαν 31% περισσότερες πιθανότητες να εισαχθούν για μολυσματικές ασθένειες και 47% περισσότερες πιθανότητες να εισαχθούν για προβλήματα που σχετίζονται με αλλεργίες, όπως το άσθμα.

Αντιμετώπιζαν αυξημένο κίνδυνο νοσηλείας για προβλήματα που σχετίζονται με το μεταβολισμό (59%), το έντερο (72%), το κεντρικό νευρικό σύστημα (74%) και τα αυτιά (34%).

Κινδύνευαν επίσης περισσότερο από αναπνευστικά προβλήματα, όπως πνευμονία (32%) και ψυχικά προβλήματα και προβλήματα συμπεριφοράς (68%). Δεν εντοπίστηκε σχέση με τον καρκίνο, ενώ παρατηρήθηκε μικρή διαφορά μεταξύ αγοριών και κοριτσιών στη συσχέτιση των πολυκυστικών ωοθηκών και της νοσηλείας.

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι μια κοινή διαταραχή των ωοθηκών που μπορεί να επηρεάσει έως και το 10% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας. Τα κύρια χαρακτηριστικά του είναι οι ακανόνιστες περίοδοι, τα υψηλά επίπεδα ανδρικών ορμονών, που μπορούν να προκαλέσουν υπερβολική τριχοφυΐα στο πρόσωπο ή στο σώμα, καθώς και οι κύστεις στις ωοθήκες. Το σύνδρομο μπορεί να προκαλέσει προβλήματα γονιμότητας, αύξηση βάρους, αραίωση των μαλλιών και λιπαρό δέρμα ή ακμή.

Οι γυναίκες με το σύνδρομο διατρέχουν κίνδυνο παχυσαρκίας, διαβήτη τύπου 2 και παθήσεις της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει σχέση με προβλήματα στην εγκυμοσύνη και τη γέννηση, όπως ο διαβήτης κύησης, η προεκλαμψία και ο πρόωρος τοκετός.

Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του συνδρόμου στους απογόνους όμως, ήταν κάτι που δεν είχε μελετηθεί εκτενώς.

Η Δρ. Nathalie Auger, αναπληρώτρια καθηγήτρια επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ και επικεφαλής της μελέτης, δήλωσε: «Αυτά τα ευρήματα καλύπτουν ένα μεγάλο κενό σε όσα γνωρίζουμε για τη μακροπρόθεσμη υγεία των παιδιών, οι μητέρες των οποίων έχουν σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Οι γιατροί και οι μαιευτήρες της πρωτοβάθμιας περίθαλψης θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο αναγνώρισης των γυναικών με το σύνδρομο πριν από τη σύλληψη και να προσφέρουν πρώιμες παρεμβάσεις, όπως διαχείριση του βάρους, και στρατηγικές για να βοηθήσουν στην πρόληψη προβλημάτων όπως ο διαβήτης και οι παθήσεις της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων. Οι οικογενειακοί γιατροί και οι παιδίατροι θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο πιο στενής παρακολούθησης των παιδιών μετά τη γέννηση για την ελαχιστοποίηση της νοσηρότητας. Η μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση των γονέων μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της υγείας των παιδιών».

Επειδή πρόκειται για μελέτη παρατήρησης, δεν αποδεικνύει ότι το σύνδρομο προκαλεί προβλήματα υγείας στα παιδιά, παρά μόνο ότι σχετίζεται με αυτά και δεν μπορεί να δείξει ποιοι μηχανισμοί μπορεί να εμπλέκονται. Η Δρ. Auger σημειώνει ωστόσο: «Οι γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες μπορεί να έχουν υψηλά επίπεδα αντίστασης στα ανδρογόνα και στην ινσουλίνη, συνθήκες που έχουν συνδεθεί με προβλήματα στον πλακούντα, όπως φλεγμονή της μεμβράνης που περιβάλλει το έμβρυο, βλάβη στον ιστό και διαταραχή της λειτουργίας του πλακούντα. Αυτά δημιουργούν ένα μη ιδανικό περιβάλλον στη μήτρα για τα μωρά και θα μπορούσε να οδηγήσει σε εξασθενημένη ανοσοποιητική λειτουργία και συστηματική φλεγμονή».

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύονται σε ένα από τα κορυφαία περιοδικά αναπαραγωγικής ιατρικής στον κόσμο, το Human Reproduction.

Smoothie: Σοκολατένιο smoothie με χαμηλά λιπαρά

ΠΑΣΟΚ: Πέθανε ο πρώην υπουργός Γιώργος Δασκαλάκης