Στρατιωτικοποίηση νησιού στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας προς ανάσχεση του Πεκίνου ετοιμάζουν οι Φιλιππίνες

stratiotikopoiisi-nisiou-sti-thalassa-tis-notias-kinas-pros-anaschesi-tou-pekinou-etoimazoun-oi-filippines

Τη δημιουργία στρατιωτικής βάσης σε νησί τους στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας προς ανάσχεση των φιλοδοξιών του Πεκίνου στην ευρύτερη περιοχή ετοιμάζουν οι Φιλιππίνες, όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.

Οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας αναμένεται να ζητήσουν από τον πρόεδρο Ροντρίγκο Ντουτέρτε χρηματοδότηση για τη δημιουργία σταθμού εφοδιασμού στη νήσο Thitu, όπως ανέφερε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατηγός Cirilito Sobejana, καθώς η χώρα επιθυμεί να αυξήσει τις περιπολίες στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Σχεδιάζεται επίσης η τοποθέτηση καμερών υψηλής ανάλυσης και νυκτερινής λειτουργίας προκειμένου να επιτηρείται η δραστηριότητα γύρω από νήσους τις οποίες οι Φιλιππίνες θεωρούν τμήμα της εθνικής τους επικράτειας, ανέφερε ο ανώτατος στρατιωτικός.

“Στόχος μας είναι να εκδιώξουμε τις κινεζικές περιπολίες και άλλα κινεζικά πλεούμενα από την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη μας”, δήλωσε στο δίκτυο CNN Philippines τη Δευτέρα.

Η Κίνα μπορεί να λύσει τις διαφορές της με τις Φιλιππίνες “μέσα από συναινετικές διαδικασίες διαλόγου και ανταλλαγής απόψεων”, τόνισε από την πλευρά της η εκπρόσωπος του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών Hua Chunying, όταν ερωτήθη για τα σχέδια των Φιλιππίνων. “Κάποιοι οξύνουν το συγκεκριμένο ζήτημα”, πρόσθεσε, χωρίς να εξηγήσει σε ποιους αναφερόταν.

Η ένταση μεταξύ των δύο χωρών σε διαμφισβητούμενα ύδατα έχει κλιμακωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, με τη Μανίλα να ζητεί κινεζικά σκάφη να εγκαταλείψουν την περιοχή. Ωστόσο, ο Ντουτέρτε συνεχίζει να αντιμετωπίζει την Κίνα με φιλικό τόνο, αποκαλώντας την “ευεργέτη” της χώρας του λόγω της παροχής εμβολίων κατά του κορονοϊού.

i-tourkia-kalei-to-israil-na-“stamatisei-tis-epitheseis-tou”-enantion-ton-palaistinion

Η Τουρκία καλεί το Ισραήλ να σταματήσει τις επιθέσεις του εναντίον των Παλαιστινίων

nea-smyrni:-anavlithike-gia-tin-paraskevi-14/5-i-diki-tou-22chronou-epideiksia-–-ti-leei-o-dikigoros-tou

Νέα Σμύρνη: Αναβλήθηκε για την Παρασκευή 14-5 η δίκη του 22χρονου επιδειξία – Τι λέει ο δικηγόρος του